U ime obitelji

The Guardian – Svako surogatstvo je eksploatacija žene

The Guardian – Svako surogatstvo je eksploatacija žene

Da nešto nije u redu sa surogatstvom očito je već neko vrijeme. Otkako komercijalna industrija surogatstva započela kasnih 1970-ih, od samog početka biva preplavljena skandalima, iskorištavanjima i zlostavljanjima žena. Od zloglasnog slučaja “Baby M” – u kojoj se majka predomislila, pa je bila prisiljena u suzama i patnjama, predati svoje dijete japanskom milijunašu koji je naručio 16-ero djece od različitih žena u tajlandskim klinikama. Tijekom vremena dogodila se apsolutna promjena u poimanju ljudskog života: klikni i odaberi rasu i boju očiju; plati i onda će vam dijete ubrzo biti isporučeno!

Zatim tu je i nedavni slučaj američke surogat majke koja je umrla; ili slučaj roditelja koji su odbili prihvatiti dijete s invaliditetom i pokušali natjerati surogat majku na pobačaj tog djeteta. A da ne spominjemo prave „tvornice djece“ u Aziji, piše britanski Guardian.

Zanimljivo je da je „liberalna“ Švedska zauzela čvrsti stav protiv surogatstva. Švedska vlada je tako poslala svoje negativne zaključke o surogatstva te se očekuje odobrenje toga od parlamenta. To bi uključivalo zabranu svih surogat majčinstva: kako komercijalnih, tako i tzv. altruističnih, te poduzimanje koraka kako bi se spriječilo švedske građane na odlaske u klinike u inozemstvo.
To je prijelomna odluka i pravi korak za unapređenje ženskog pokreta. Još u veljači prošle godine, feminističke aktivistice i aktivisti za ljudska prava iz cijelog svijeta sastali su se u Parizu potpisati povelju protiv surogat majčinstva, a Europski parlament je također pozvao članice da ga zabrane.

Surogatstvo možda još je uvijek okruženo aurom Elton Johnovskom „srećom“, slatkom novorođenčadi i shvaćanjem „moderne obitelji“, ali iza toga se zapravo krije industrija profita koja kupuje i prodaje ljudski život. U stvarnosti, djeca se rade po „mjeri“ da bi bile zadovoljene želje najbogatijih, a majka je ništa – čak i lišena prava da je se zove majkom.
Kupac je uvijek u pravu!

Šokantno je vidjeti kako se krše vrijednosti konvencije UN-a o pravima djeteta, jer koga briga za to dok nam mediji serviraju slike poznatih i bogatih ljudi sa „njihovom“ slatkom dječicom.

Švedsko izvješće kaže da ne postoji niti tzv. „altruističko“ surogatstvo iz dobrih namjera. Izvješće tvrda da se „altruističkim“ surogatstvom ne bi istisnulo komercijalno surogatstvo. Osobito zato što je poznato da postoji rašireno plaćanje „ispod stola“ surogat majkama.

Indija i Tajland ne žele da njihove žene postanu „tvornice djece“ za cijeli svijet. Sada je vrijeme da Europa preuzme tu odgovornost. Europljani su kupci i moraju iskazati solidarnost, te zaustaviti ovu nehumanu praksu.

 Izvor: narod.hr/theguardian.com
Foto: mfc.org