balachandar Radhakrishnan/flickr.com
Švicarska ide na referendum o ustavnoj zaštiti braka kao trajne zajednice žene i muškarca!
28. srpnja 2015.

Federalna skupština Švicarske Konfederacije donijela je 19. lipnja 2015. na zahtjev 120.000 građana odluku o održavanju referenduma o ustavnoj zaštiti braka kao trajne zajednice muškarca i žene te kao ekonomske zajednice koja ne smije biti tretirana nepovoljnije od ostalih načina života. Narodna inicijativa “Za brak i obitelj – protiv nepravde prema bračnim parovima”, inicirana od stranke desnog centra – Demokršćanske narodne stranke, prikupila je do studenog 2012. 120.161 potpisa građana za unošenje amandmana u ustav, kako bi se prije svega bračni parovi zaštitili od višegodišnje ekonomske diskriminacije jer moraju plaćati veći porez od neoženjenih parova, ali i ustavno zaštitilo brak kao “trajnu zajednicu žene i muškarca”. Za ovu odluku je glasovalo 25 zastupnika Vijeća država (Ständerat), gornjeg doma parlamenta, a 20 protiv, te 107 zastupnika Nacionalnog vijeća (Nationalrat), donjeg doma, a 85 protiv.

Federalna skupština, koja sukladno ustavu može predložiti građanima da na glasovanju podrže ili odbace prijedlog pojedine narodne inicijative, predložila je u svojoj odluci građanima i kantonima da glasaju protiv prijedloga narodne inicijative “Za brak i obitelj”. S druge strane, savezna vlada je u listopadu 2013. bila podržala prijedlog te inicijative i predložila parlamentu da raspiše referendum. Prema švicarskom ustavu, da bi referendum prošao, glasovati “za” treba više od 50 posto švicarskih glasača (kojih je ukupno oko 5.6 milijuna) te također više od 50 posto od 26 kantona (tj. zbirno “23 kantona” jer referendumski glas 6 od 26 kantona zbog povijesnih okolnosti vrijedi polovično).

Kanton glasuje “za” ili “protiv” ovisno o tome je li većina birača u tom kantonu glasovala za ili protiv. Dakle, prijedlog narodne inicijative “Za brak i obitelj” dopunit će ustav u čl. 14. (2) ukoliko 50 posto i švicarskih građana i kantona glasuje “za”. Tada će u saveznom ustavu stajati:

“Članak 14. Pravo na brak i osnivanje obitelji

– Jamči se pravo na brak i osnivanje obitelji.

– Brak je trajna zajednica, regulirana zakonom, između muškarca i žene.Gledajući ekonomski, brak je ekonomska zajednica. Ne smije biti stavljen u nepovoljniji položaj u odnosu na druge načine života, posebno u području poreza i socijalnih osiguranja.”

Referendum će se održati unutar 16 mjeseci od odluke Federalne skupštine 19. lipnja. Po standardnoj praksi, svaki švicarski birač dobit će poštom obrazloženje zašto glasovati “za” ili “protiv”, čime će se omogućiti biračima da donesuinformiranu odluku na referendumu.

Svaki švicarski državljanin može pokrenuti građansku inicijativu te predložiti promjenu zakona ili donošenje novog zakona, za što treba prikupiti 50.000 potpisa unutar 100 dana od donošenja pojedinog zakona. Ukoliko građanska inicijativa želi promijeniti ustav, treba prikupiti 100.000 potpisa unutar 18 mjeseci, te će, ukoliko je valjano formulirana, biti dana biračima na glasovanje.

Izvor: narod.hr

Photo: balachandar Radhakrishnan/flickr.com

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža