U ime obitelji

Sutkinja pustila Hrvate na slobodu zbog nedovoljno dokaza; mediji tvrde da se vraćaju u Hrvatsku s djecom

Sutkinja pustila Hrvate na slobodu zbog nedovoljno dokaza; mediji tvrde da se vraćaju u Hrvatsku s djecom

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda donijela je odluku o tome što će biti s osmero hrvatskih državljana, kojima se sudi za navodnu trgovinu djecom. Prema pisanju medija idu na slobodu zbog nedovoljno dokaza. No, i dalje postoji mogućnost žalbe tužiteljstva.

Odvjetnik Gideon Kalandanya, koji brani osmero Hrvata, rekao je da je prošlo više od šest mjeseci otkako su djeca stavljena pod skrbništvo socijalne skrbi Zambije. Tražio je od suda da odbaci slučaj jer nisu ponuđeni nikakvi dokazi koji bi potvrdili da su njegovi klijenti počinili kazneno djelo trgovine djecom u Zambiji, DR Kongu ili Hrvatskoj. Ustvrdio je kako “čak ni način na koji su njegovi klijenti primili navedenu djecu nije sporan i da nisu izneseni nikakvi dokazi da bi ih sutkinja osudila”.

Mediji tvrde da se djeca vraćaju s njima u Hrvatsku.

“Svi su plakali, čak i maršali od sutkinje. Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku”, rekla je Aleksandra Peršić za  24 sata.

>Pernar objasnio zašto je na sudu u Zambiji ukazao da je Kraljević transrodna osoba

Mogučnost žalbe

“Ako tužiteljstvo ne uloži žalbu ili žalba bude odbijena, odluka sutkinje postaje pravomoćna.

Zambijski zakon govori da bi netko bio osuđen za trgovinu ljudima, nije dovoljno samo da posvajanje bude nezakonito, nego je potreban i element iskorištavanja djece”, napisao je Ivan Pernar nakon ove odluke.

>Suđenje u Zambiji: Obrana pokušala diskreditirati Pernara; Mulija uzimao 2040 dolara po djetetu

Pernar svjedočio o “promjeni spola” Kraljevića

Otkako je Pernar otputovao u Zambiju mediji ga prozivaju, a plasirali su i informacije da je skinut s liste svjedoka. Pernar se na kraju pojavio na suđenju i zadao pljusku mainstreamu. Između ostalog, Pernar je na sudu kazao da je jedan uhićeni Hrvat rođen kao žena, a sad tvrdi da je muškarac te da kao “transrodna osoba” ne može posvojiti dijete. Kazao je da je uhićenih Noah bio poznat kao žena, Dalija Pintarić prije nego što je “postao muškarac”. Također je kazao da je Kraljević, dok je bio žena, proglašen za LGBT osobu godine u Hrvatskoj. Dodao je i da mu je Noah susjed u Zagrebu te da se kandidirao na izborima.

Podsjetimo, optuženi Hrvati su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli. Policija ih je presrela dok su se, vodeći sa sobom četvero djece iz DR Kongo koje su netom posvojili, vraćali kući u Zagreb. Djecu je preuzela zambijska socijalna služba i odvela na tajnu lokaciju. Obrat se dogodio 6. veljače kad je optužnica zaustavljena, a Hrvatima je dano 48 sati da napuste zemlju. No dok su sutradan ulazili u avion ponovno su uhićeni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE