U ime obitelji

Stravična trgovina djecom: Dvije priče razotkrivaju kako majkama obećaju da će se dijete obrazovati i vratiti pa ih prodaju

Stravična trgovina djecom: Dvije priče razotkrivaju kako majkama obećaju da će se dijete obrazovati i vratiti pa ih prodaju

Hrvatsku i dalje trese afera Zambija. Osmero hrvatskih državljana, četiri para, osumnjičeni su za trgovinu djecom i krivotvorenje dokumenata u pokušaju posvojenja djece iz Konga. Da je trgovina djecom nešto što se u Africi nerijetko događa potvrđuje i priča CNN-a u koju su uključene dvije američke obitelji.

Američke obitelji nisu znale pravu priču

Obitelj Davis iz Ohija 2014. godine posvojila je djevojčicu Namatu iz Ugande preko agencije European Adoption Consultants (EAC). Iz agencije su Jessici i Adamu Davisu kazali da je Namatin otac umro te da ju je majka zanemarivala i nije je mogla prehranjivati. Također su naveli da Namata, od milja zvana Mata, nikada nije pohađala školu, ističe CNN u svojem prilogu iz 2017.

Kada je Mata svladala jezik često je govorila o svojoj majci. Kako su zajedno kuhale, išle u crkvu i kako je majka vodila u školu. To je u Matinoj posvojiteljici izazvalo sumnju s obzirom na ono što joj je rečeno.

Davisovi su tada priču podijelili s CNN-om, istaknuvši kako vjeruju da se ugandskom djecom poput Mate trguje, a američke obitelji ne znaju prave priče iza njihovih posvajanja.

Istraga CNN-a o ovoj navodnoj shemi trgovine otkrila je da su djeca odvedena iz svojih domova u Ugandi uz obećanje boljeg školovanja, smještena u sirotišta iako nisu siročad i prodana za čak 15.000 dolara američkim obiteljima koje ništa nisu sumnjale.

Videosusret potvrdio sumnje

Keren Riley iz Reunitea, lokalne organizacije koja pomaže u vraćanju djece njihovim biološkim majkama, kazala je da „trgovci“ na terenu vrebaju ranjive majke, često udovice, obećavajući obrazovne prilike za njihovu djecu.

Trgovci ljudima, istaknula je, mogu uključivati policiju i odvjetnike, učitelje i lokalne vođe. Dodatni problem je to što ne postoji riječ za “usvajanje” u jeziku kojim govore mnogi seljaci u Ugandi pa se majke lako prevare, istaknula je Riley.

Riley je u kolovozu 2016. organizirala video susret Mate i njezine biološke majke kada su se potvrdile sve sumnje. Matina majka kazala je da je prevarena. Rečeno joj je da će Mata dobiti priliku za bolje obrazovanje, a nakon toga će se moći vratiti kući. Jessica i Adam tad su shvatili da su nesvjesno uključeni u trgovinu djecom i oduzimanje djeteta obitelji.

>Hrvatski apsurd: Vrhovni sud poziva se na članak zakona koji se uopće ne odnosi na slučaj posvojenja djece iz DR Konga!
>Peternel o aferi Zambija: Vijećnik možemo sigurno nije doveden u zabludu…Jesu li ta djeca uopće upoznala buduće roditelje?
>Peti dan: Bobić branila optužene za trgovinu djecom, pa priznala da joj je trans-vijećnik Možemo poznanik

Trgovac djecom Matu je, s još nekoliko djece, odveo u sirotište „Božje milosrđe“ gdje su je Davisovi upoznali.

Obećanje da će se dijete vratiti

“Nisam znala da sam prošla kroz proces potpunog oduzimanja roditeljskih prava. Sve vrijeme sam mislila i shvaćala da će dijete biti školovano i onda će se vratiti meni“, kazala je Matina biološka majka pod zakletvom 8. rujna 2016.

No, izvorni obrazac preporuke za siročad koji je Matu poslao Božjem milosrđu prikazao je drugačiju sliku. Istaknuto je da je majka “bespomoćna” i “ne može osigurati osnovne potrebe djeteta.“

Davisovi su uvjereni da je Mata odvedena iz svog doma i smještena u sirotište nakon što je agencija za posvajanje pronašla njih – u nekom smislu kupce djeteta. Jedna od djelatnica agencije, Debra Parris, nazvala je tada Davisove i kazala je da mogu posvojiti Matu. Naglasila im je da moraju brzo odlučiti žele li nastaviti s posvajanjem.

Ugandska vlada kasnije je potvrdila da je Matina majka prevarena, a ugandski sud utvrdio je da je obrazac preporuke krivotvoren i da ga ugandska policija zapravo nije potpisala.

Agencija i sirotište zatvoreni

Nakon prijave obitelji Davis, FBI je istražio agenciju te je ona zatvorena. Ubrzo je zatvoreno i sirotište Božjeg milosrđa gdje je bila Mata. CNN-u su tada odgovorili da je sirotište zatvoreno zbog “trgovine djecom”, “ilegalnog upravljanja dječjim domom” i “prevare obrade naloga o skrbništvu”.

Vlada je također otkrila da su svi nalozi o skrbništvu za djecu iz Božjeg milosrđa izvršeni preko ugandske odvjetničke tvrtke koja je izravno poslovala s EAC-om.

Agencija je od 1991. smjestila više od 2000 djece iz inozemstva u domove diljem Amerike. Kako je EAC rastao, bavio se posvojenjima u više od desetak zemalja, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Gvatemalu, Haiti, Rusiju i Ugandu. Porezna evidencija od 2000. do 2015. pokazuje da je EAC prijavio više od 76,1 milijuna dolara prihoda i više od 76,3 milijuna dolara troškova u tom razdoblju.

Ista priča i s obitelji Wells

Otprilike u vrijeme kada su Davisovi shvatili da je njihovo posvojenje laž, jedna je obitelj u Zapadnoj Virginiji došla do sličnog otkrića.

Stacey i Shawn Wells posvojili su 7-godišnju djevojčicu Violah iz Ugande preko iste agencije. Kontakt osoba za posvajanje također im je bila Parris koju su opisali kao agresivnu jer je odmah zahtijevala odgovor hoće li uzeti dijete.

I Wellsovi su počeli sumnjati kada je Violah naučila jezik. Govorila je o šetnjama s majkom, odlasku u crkvu i kuhanju večere s njom. Svojim posvojiteljima ispričala da su ona i njezine sestre nasilno oduzete majci.

Shawn Wells na Facebook stranici Reunitea pročitao je priču o ženi čija su djeca odvedena protiv njezine volje. Prepoznao je Violahinu biološku majku.

U Ugandi nije neuobičajeno da američki posvojitelji budu na sudu s biološkom majkom. No, postupci se odvijaju brzo i često bez prevoditelja pa biološka majka ne razumije u potpunosti na što je pristala, a američki roditelji jednako su zbunjeni.

Violah je iz istog ugandskog sela kao Mata i bila je u istom sirotištu. Violahinoj majci također je „prodana priča“ o obrazovanju njene kćeri u Americi.

Nisu oklijevali

I jedna i druga obitelj, nakon što su saznali istinu o posvojenju, nisu oklijevali. Znali su da je jedino ispravno djecu vratiti u njihovu pravu obitelj. Stacey je Violah vratila, a majka ju je radosno dočekala.

I Davisovi su podnijeli zahtjev da se Matino posvojenje poništi. Ugandska vlada vratila je roditeljska prava njezinoj rođenoj majci. Adam je potom Matu odveo u njeno rodno selo.

Po povratku u svoje selo Mata i Violah postale su prijateljice, a sa svojim posvojiteljima redovno se čuju.

Studija iz 2015. godine koju je provela ugandska vlada, a sponzorirao UNICEF, otkrila je da su ugandski roditelji bili “potkupljeni” i “prevareni”, često s financijskim poticajima, te da su sirotišta bila sudionici u trgovini djecom.

Izvješće kaže da sirotišta ne provjeravaju uvijek informacije o dječjoj povijesti prije nego što ih prime. Rezultati te studije u mnogočemu se podudaraju s onim što se dogodilo Mati i Violah i podupiru ono što je otkrio CNN.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Izvor: narod.hr/CNN