Što se događa s potpisima nakon predaje Hrvatskom saboru i koja je daljnja procedura?
23. listopada 2014.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ jučer je Hrvatskom saboru predala Zahtjev za raspisivanje referenduma s 380 649 potpisa građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

Prvi sljedeći korak je rasprava o referendumskoj inicijativi „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ u Hrvatskom saboru na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav kada dođe na Dnevni red toga Odbora.

Po završetku rasprave, sljedeći je korak da Saborski odbor Hrvatskom saboru predlaže da od Vlade Republike Hrvatske zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma koja za to zadužuje Ministarstvo uprave.

Ministarstvo uprave za provjeru potpisa prikupljenih za referendum o braku, kao i za referendum protiv ćirilice zadužilo je Državni zavod za statitstiku koji je potpise birača provjerio na reprezentativnom uzorku.

Nakon što Vlada, odnosno Ministarstvo utvrdi da ima dovoljan broj valjanih potpisa, a to je 10 posto od ukupnoga broja birača u Hrvatskoj, Hrvatski sabor ima dvije mogućnosti – raspisati referendum ili od Ustavnoga suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskoga pitanja.

Prema Zakonu o referendumu od dana raspisivanja referenduma do dana održavanja ne smije proći manje od 20 niti više od 40 dana.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža