U ime obitelji

Što se događa s potpisima nakon predaje Hrvatskom saboru i koja je daljnja procedura?

Što se događa s potpisima nakon predaje Hrvatskom saboru i koja je daljnja procedura?

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ jučer je Hrvatskom saboru predala Zahtjev za raspisivanje referenduma s 380 649 potpisa građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

Prvi sljedeći korak je rasprava o referendumskoj inicijativi „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ u Hrvatskom saboru na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav kada dođe na Dnevni red toga Odbora.

Po završetku rasprave, sljedeći je korak da Saborski odbor Hrvatskom saboru predlaže da od Vlade Republike Hrvatske zatraži provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma koja za to zadužuje Ministarstvo uprave.

Ministarstvo uprave za provjeru potpisa prikupljenih za referendum o braku, kao i za referendum protiv ćirilice zadužilo je Državni zavod za statitstiku koji je potpise birača provjerio na reprezentativnom uzorku.

Nakon što Vlada, odnosno Ministarstvo utvrdi da ima dovoljan broj valjanih potpisa, a to je 10 posto od ukupnoga broja birača u Hrvatskoj, Hrvatski sabor ima dvije mogućnosti – raspisati referendum ili od Ustavnoga suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskoga pitanja.

Prema Zakonu o referendumu od dana raspisivanja referenduma do dana održavanja ne smije proći manje od 20 niti više od 40 dana.