Što je eugenički pobačaj, zabranjen u Poljskoj od 2020.?
30. travnja 2024.

Pobačaj je tema koji i oko koje se i danas lome koplja. Dok aktivisti tvrde da se radi o “temeljnom pravu žene”, činjenice govore da se radi o prekidu života djeteta u utrobi majke. Jedan od najbrutalnijih činova je eugenički pobačaj. On se, naime, provodi ciljano kako bi se spriječilo rađanje bolesnog djeteta. Upravo tu vrstu pobačaja, koja svoje korijene ima u nacističkoj Njemačkoj, Poljska je zabranila 2020. godine. Na živote koje je spasila zabrana eugeničkog pobačaja podsjetio je u raspravi s pjesnikinjom Monikom Herceg novinar Goran Andrijanić.

Što je eugenički pobačaj?

Pobačaj, znamo, može biti spontani ili namjerni. Među namjerne spada i eugenički pobačaj kojemu je svrha uklanjanja neželjenih tjelesnih i duševnih osobina. Odnosno, eugenički pobačaj je ubojstvo nerođenog djeteta kako bi se spriječilo rađanje bolesnog djeteta, djeteta s nasljednom bolešću ili genetskim nedostatkom. Kako bi se utvrdili moguće bolesti i nedostatci još nerođenog djeteta provode se prenatalni testovi. Pobačaj se vrši “ako plod ima mane nespojive s normalnim životom”. Jednostavno rečeno, eugenički pobačaj provodi se ako će dijete imati neke mane. Najčešća mete eugeničkog pobačaja su djeca s Downovim sindromom.

>Pjesnikinja Herceg na HRT-u kod Šimleše – baš kao nedavno u Poljskoj – promovirala pobačaj

Sama eugenika, vuče korijene iz Velike Britanije još iz 19. stoljeća. Osnivač znanstvene eugenike je engleski prirodoslovac Francis Galton. On je isticao da društvo treba spriječiti razmnožavanje tjelesno i duševno zaostalih. No, eugenika je svoj procvat doživjela u doba nacističke Njemačke i priče o nadljudima. Njemački narod pokušao se „očistiti“ i „unaprijediti“ istrebljivanjem drugih rasa i naroda, kao i djece s poteškoćama.

>Stara eugenika je prošlost, stigla je nova koja se krije pod eufemizmom ‘pravo na izbor’

Margaret Sanger i eugenika

Jedna od najpoznatijih promicateljica eugenike bila je Margaret Sanger, inače osnivačica organizacije koja je danas poznata kao Planned Parenthood ili planirano roditeljstvo. Bila je članica Američkog eugeničkog društva i Engleskog eugeničkog društva.

Margaret Sanger, članica Američkog eugeničkog društva i Engleskog eugeničkog društva, u svojoj knjizi The Pivot of Civilization ističe: “Najnesposobniji da ponesu teret rase najbrže se množe… Fondovi koje bismo trebali koristiti za povećanje standarda naše civilizacije usmjeravaju se prema održanju onih koji nikada nisu ni trebali biti rođeni”. Ta knjiga Margaret Sanger bila je glavni povod za sastanak Američke federacije za kontrolu rađanja i Građanskog komiteta za planirano roditeljstvo koji se u siječnju 1940. organizirao u New Yorku. Na tom je skupu izražena sljedeća misao o Adolfu Hitleru: “I mi shvaćamo problem izgradnje rase, ali naša se briga usredotočuje na kvalitetu ljudi, a ne samo na kvantitetu”, navodi Darko Polšek u znanstvenom članku Američka eugenika.

>‘Kontrola rađanja’: Tko je Margaret Sanger čiji eugenički duh živi i danas u organizaciji Planned Parenthooda

Termin “birth control“ odnosno kontrola rađanja skovala je sama, a zalagala se za njezino provođenje, ako je potrebno i do razine prisilne sterilizacije ili segregacije: “Dok osobno vjerujem u sterilizaciju maloumnih, umobolnih i osoba oboljelih od sifilisa, nisam uspjela otkriti kako su te mjere išta više od površnog zaustavljanja rastuće struje nesposobnih…. Vlada treba primijeniti stroge i krute zakone sterilizacije i segregacije na dio populacije čiji su potomci već zaraženi ili u čijem su nasljeđu takve neprihvatljive osobine koje bi se mogle prenijeti na potomstvo…“

>Legalizaciju pobačaja u SAD-u gurali eugeničarski fanatici: ‘Sve se svodi na to da se siromašni prestanu razmnožavati’

Godine 1921., osnovala je Američku ligu za kontrolu rađanja, koja se 1942. godine ujedinila s Uredom za klinička istraživanja kontrole rađanja. Tako je rođena organizacija koja je danas poznata pod imenom Planned Parenthood SAD-a odnosno Savez za planirano roditeljstvo Amerike. Kako je organizacija rasla bilo je potrebno promijeniti ime budući da se pojam kontrole rađanja dovodio u blisku vezu s eugenikom. A pojam eugenike u blisku vezu s nacističkom Njemačkom koja je počela provoditi rasnu politiku, uključujući i masovne sterilizacije inspirirane eugeničkim pokretom u Americi a s kojim je Sanger bila usko povezana. Pojam “kontrole rađanja“ uklonjen iz naziva organizacije kako bi se stvorila pozitivnija slika organizacije u javnosti, pisao je ranije Narod.hr.

>Andrijanić: U Poljskoj nerođeni imaju svoje zaštitnike među političarima. U Hrvatskoj sve manje

Istrebljenje sindroma Down i eugenički pobačaj

Postotak živorođene djece s Downovim sindromom u Europi u stalnom je padu. U posljednjih 40 godina smanjen je za oko 50% . Rezultat je to napretka medicine u vidu prenatalne dijagnostike koja u ranoj fazi trudnoće može otkriti oštećenja ploda. Takvo otkriće često kod roditelja prouzrokuje tešku odluku o pobačaju djece s Downovim sindromom.

>Broj legalnih pobačaja u Poljskoj smanjio se za 90% nakon zakona koji zabranjuje eugeničke pobačaje

To je samo dio mnogo šireg rastućeg trenda prekidanja trudnoća pobačajem. Trend je to koji se događa pod utjecajem radikalno lijevih, “progresivnih” stranaka i pokreta koje su se izborile za liberalne zakone u tom području. Također, na duhovnoj razini zavladao je individualizam koji na dijete s posebnim potrebama gleda kao na problem, a ne kao na vrijednost baš poput svakog drugog ljudskog života.

>Ljudi s Downovim sindromom: U nekim državama gotovo da ih nema, u drugima postaju parlamentarci

S praksom pobačaja djece s genetskim poremećajima najdalje su otišli na Islandu. Ondje se preko 80% trudnica podvrgava prenatalnoj dijagnostici, a ako otkriju oštećenja ploda gotovo se sve odlučuju na prekid trudnoće. Inače, zakon na Islandu dopušta pobačaj i nakon 16. tjedna trudnoće ako nerođeno dijete ima Downov ili neki sličan sindrom.

>Burna tribina o pobačaju – Šušak: Živa je i tratinčica; Markić: Vi mislite da ste bili jajna stanica!?

Dok mnoge države padaju pod pritiskom aktivističke agende, poput Francuske koja je ove godine ustavom zaštitila pobačaj, Poljska i dalje stoji uz život. U Poljskoj je pobačaj ilegalan, osim u slučaju ugroženosti života majke i silovanja. A Poljski Ustavni sud 2020. zabranio je i eugenički pobačaj i tako zaštitio i osigurao pravo na život nerođenoj djeci s bilo kakvim invaliditetom.

Andrijanić objasnio Herceg neke stvari

Hrvatska pjesnikinja Monika Herceg je osvojila bijenalnu poljsku nagradu Europski pjesnik slobode 2024. Herceg je na dodjeli nosila crni bedž sa znakom crvene munje. Novinar Goran Andrijanić je na svom Facebooku objasnio da se radi o “simbolu koji označava potporu ubijanju nerođenih, onih najnevinijih i najslabijih među nama”. Na to je reagirala i sama Herceg koja je pak u svojoj objavi poručila “odj***** od naših maternica”.

>Andrijanić o pjesnikinji Herceg: Psuje djeci čije je živote zabrana eugeničkog pobačaja spasila

Andrijanić je potom objasnio da je ta psovka, za koju proabortivne aktivistkinje tvrde da je upućena prema političarima, i “upućena prema toj djeci čije je živote zabrana eugeničkog pobačaja spasila. Ona su ta koja trebaju od…ti od žena i njihovih maternica. Psovka je upućena njima, djeci s teškim bolestima koju treba eliminirati na vrijeme, djeci s Downom koja su bila najbrojnija među žrtvama eugeničkog abortusa”.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža