U ime obitelji

Spriječite nametanje rodne ideologije obrazovnom sustavu i društvu – uključite se u javnu raspravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Spriječite nametanje rodne ideologije obrazovnom sustavu i društvu – uključite se u javnu raspravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije

Usprkos javnom predizbornom obećanju da se “protivi nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije”, premijer Plenković je samo dva mjeseca nakon izbora najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije, nastavljajući politiku Zorana Milanovića koji je Konvenciju potpisao 2012. godine. Istanbulskom konvencijom se, pod krinkom zaštite žena – rodna ideologija uvodi se u hrvatsko zakonodavstvo, obrazovni sustav, nameće se cijelom hrvatskom društvu. Ne postoji niti jedna jedina konkretna korist za Hrvatsku od ratifikacije Istanbulske konvencije, a štete su brojne.

U tijeku je internetska javna rasprava o zakonu kojim će se ratificirati Istanbulska konvencija – Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obiteljikoja je na ovoj poveznici otvorena do 3. kolovoza.

U ime obitelji poziva građane da im se pridruže u borbi protiv nametanja rodne ideologije hrvatskom društvu i kažu jasno NE ratifikaciji Istanbulske konvencije. Kako biste se uključili u javnu raspravu potrebno je napraviti vlastiti korisnički račun na platformi E-savjetovanja putem obrasca na ovoj poveznici, a svoj komentar u raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije možete dati putem ove poveznice.

Hrvatski zakoni već sadrže najsuvremenije odredbe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – 7. srpnja 2017. Sabor je donio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je usklađen s pozitivnim odredbama Istanbulske konvencije, što znači da Konvenciju nije neophodno ratificirati kako bi se doprinijelo suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. S druge strane, ratifikacija Istanbulske konvencije imala bi sljedeće negativne posljedice na Republiku Hrvatsku:

1. Nametanje neznanstvenog termina “rod” putem međunarodnog ugovora. Istanbulska konvencija po prvi put donosi obvezujuću definiciju koncepta “rod”, koji je ideološki, neznastven, skovan 1950-ih godina te tvrdi da svaka osoba može izabrati svoj društveni spolni identitet (“rod”) – biti muškarac ili žena – bez obzira na svoj stvaran spol. Ne postoji niti jedan opravdani razlog da se cijelom hrvatskom društvu putem normativnog akta nameće jedan neznanstven koncept koji time postaje službeni i obvezujući za sve.

2. U službenu uporabu uvodi se termin “rod” umjesto termina “spol”. Prema konceptu “roda”, za društvo spol više nema nikakvu važnost, već samo društveni (spolni) identitet (“rod”) kojim se osoba deklarira. Zato bi ratifikacijom Istanbulske konvencije termin “rod” postupno zamijenio termin “spol” iz službene upotrebe (npr. “ravnopravnost spolova” bi postala “ravnopravnost rodova” / “rodna ravnopravnost”), kako je to vidljivo iz izvješća o provedbi Konvencije u državama koje su je ratificirale.

3. Primjena koncepta “roda” najviše bi štetila ženama. Unošenje koncepta i termina “rod” u društvo ne ostaje samo u sferi teorije i jezika, već ima svoje konkretne posljedice na javne politike, koje štete najviše ženama. Argentina (2013.), Danska (2014.), Irska (2015.), Malta (2015.), Norveška (2016.) i Belgija (24. 5. 2017.) donijele su tzv. “zakone o rodnom identitetu” koji omogućuju da osoba kod nadležnog tijela može promijeniti svoj spol u dokumentima (osobnoj iskaznici, putovnici, rodnom listu…) običnom izjavom da živi u drugom “rodnom identitetu”. Na temelju takvih zakona država, primjerice, priznaje neku osobu “ženom” jer se ona tako deklarira, iako je zapravo muškog spola, i ta osoba stoga ima zakonsko pravo ulaziti u ženske wc-e i svlačionice te se natjecati u ženskim sportovima. Kakva je to politika koja kaže da želi zaštiti žene od nasilja, a izlaže djevojke i žene neugodnostima u prostorima i okruženjima koja su namijenjena samo njima?

4. Nametanje koncepta “roda” u obrazovanju. Istanbulska konvencija smjera unošenju koncepta “roda” u školske kurikule (čl. 14.), čime se preodgaja djecu i mlade u postavkama rodne ideologije. Uvođenjem rodne ideologije u školski sustav može se, između ostalog, unijeti zabuna kod djece o njihovom spolnom identitetu, a promjenu spola u dokumentima na temelju obične izjave ili trenutnog raspoloženja – prikazivalo bi se kao nešto prihvatljivo ili čak poželjno. Rodnu ideologiju je u obrazovni sustav Hrvatske pokušao uvesti SDP-ov ministar Jovanović nestručnim i ideološki obojenim kurikulom zdravstvenog odgoja protiv kojeg se pobunio velik broj roditelja i profesora.

5. Kršenje ljudskih i građanskih prava onih koji ne prihvaćaju koncept “roda”. Ratifikacijom Istanbulske konvencije koncept “roda” bio bi nametnut onima koji se s njime ne slažu – roditeljima, znanstvenicima, nastavnicima, odgajateljima, socijalnim radnicima, medicinarima…, što bi dovelo do kršenja njihovih ljudskih i građanskih prava. Primjerice, ratifikacija Konvencije dovela bi do ograničavanja prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju vlastite djece u skladu s vlastitim filozofskim i vjerskim uvjerenjima te do ugroženosti slobode savjesti i izražavanja mišljenja i vjeroispovijedi onih koji se na temelju svojeg vjerskog ili filozofskog uvjerenja protive postavkama koncepta “roda”.

Više informacija i argumenata o štetnosti Istanbulske konvencije te negativnim posljedicama rodne ideologije možete pronaći u člancima Naroda.hr na ovoj poveznici.

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock