Španjolska policija razbila lanac trgovaca ljudima: Žrtve su bile i iz Hrvatske
6. kolovoza 2023.

Španjolska policija je u predgrađima Madrida i Barcelone uhitila šestero pripadnika obiteljskog klana koji je trgovao mladim ženama iz Hrvatske i BiH prisiljavajući ih na krađe i prostituciju u Španjolskoj.

Policija je u predgrađima Alcorcon i Sabadell oslobodila prošli mjesec četiri žene žrtve trgovine ljudima, navedeno je u policijskom priopćenju poslanom u nedjelju.

Kriminalna organizacija, sastavljena od nekoliko obitelji porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bavi se nezakonitim aktivnostima diljem Europe. Među njima su pljačkanje kuća i džeparanje po velikim gradovima poput Madrida i Barcelone. Španjoska policija je, u suradnji s njemačkom, otkrila da time upravlja organizacija podijeljena u manje obiteljske skupine, pišu 24 sata.

“Kriminalna organizacija je dovodila u Španjolsku iznimno mlade žene iz BiH i Hrvatske koristeći njihovu lošu društveno-kulturnu i financijsku situaciju – priopćila je policija. – Mladim ženama bi lažno obećavali bolji život u inozemstvu te novac kojim bi pomogle svojim obiteljima”, dodala je.

No stvarnost je bila drugačija

Čim bi ih organizacija odvela, nad njima bi počelo “ekstremno nasilje”, ponekad u obliku seksualnog zlostavljanja. Žene bi nasilno bivale podvrgnute volji članova bande koji bi od njih zahtijevali da im svaki tjedan donesu veliku količinu novca.

“Ponekad bi ih tražili 5.000 eura tjedno, do kojih su trebale doći prostitucijom i pljačkanjem”, navela je policija.

> Jeste li znali da trgovina ljudima uključuje i ilegalno posvajanje djece?

Klan kriminalaca vode muškarci, premda njihove žene imaju važnu ulogu u kontroli i nadgledanju žrtvi. Vođe su u kontaktu s drugim takvim skupinama kojima posuđuju žene nad kojima imaju kontrolu, a čak “prodaju i svoje maloljetne kćeri ugovarajući brakove s muškarcima iz drugih klanova”.

Policajci su zaplijenili sedam satova procijenjenih na 495.000 eura, četiri dijamanta vrijedna 160.000 eura, jedan automobil, 6.015 eura i 771 dolar u gotovini. Agenti su odnijeli i računala te dokumentaciju važnu za daljnju istragu.

Policija nije objavila imena žrtava i članova kriminalne organizacije. Službeni izvori iz Hrvatske, koji su imali uvid u neke od ranijih slučajeva u Španjolskoj, rekli su pod uvjetom anonimnosti da je obično riječ o Romima. Te informacije 24sata nisu mogle provjeriti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža