Slovenski parlament izglasao ‘istospolne brakove’ i okrenuo leđa građanima koji su tri puta rekli NE
6. listopada 2022.

Slovenski parlament usvojio je ovog tjedna amandman čime je postao prva država u istočnoj Europi koja je legalizirala ‘istospolne brakove’ i posvajanje djece od strane istospolnih parova. Pitanje je je li cijeli taj proces bio demokratski jer su Slovenci na tri nacionalna referenduma odbacili legalizaciju ‘istospolnih brakova’.

Iako su Slovenci odbacili ‘istospolni brak’ na tri odvojena nacionalna referenduma, Ustavni sud zemlje presudio je u srpnju da zakon koji definira brak jedio kao zajednicu muškarca i žene diskriminira homoseksualne i lezbijske parove. Zakon je suspendiran, a sud je naložio parlamentu da izmijeni tekst u roku od šest mjeseci.

O amandmanu na obiteljskom zakonu u utorak je glasovalo 48 zastupnika, 29 ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan, javlja mađarska novinska kuća Ziare, a prenosi Remix.
”Ovim amandmanima istospolnim parovima priznajemo prava koja su davno trebali imati”, rekao je državni tajnik za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Simon Maljevac zastupnicima predstavljajući amandman.

>Gvatemala povećala zatvorske kazne za pobačaj, zabranila “istospolni brak” i promociju rodne ideologije

Glavna oporbena stranka, Slovenska demokratska stranka (SDS), kritizirala je odluku suda i organizirala nekoliko prosvjednih skupova.

>Bidenov ministar s istospolnim partnerom posvojio blizance: Gdje je majka?

”Najbolji očevi nikada neće zamijeniti majku i obrnuto”, rekla je na otvaranju rasprave predsjednica Kluba zastupnika SDS-a Alenka Jeraj.

>Presuda Suda Europske unije: države članice moraju priznati “istospolne brakove” u svrhu odobrenja boravka!

Kritičari novog zakona primjećuju i da su demokratski referendumi u brojnim prilikama pokazali volju naroda koji se protivi ‘istospolnim brakovima’, ali je cijeli demokratski proces sabotirao neizabrani sud koji je slovensku javnost prisilio na promjenu zakona.

Gdje su ‘istospolni brakovi’, gdje civilne zajednice?

Sada se Slovenija pridružuje Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Portugalu, postavši 18. zemlja u Europi koja je legalizirala ‘istospolni brak’. Civilna zajednica ostaje jedini pravni status za istospolne parove u Mađarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Cipru, Italiji i Češkoj. S druge strane, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka, Rumunjska i Bugarska ne priznaju nikakav oblik zajednice za istospolne parove.

U Rumunjskoj je, primjerice, posljednji referendum o legalizaciji istospolnih brakova organiziran 2018. poništen zbog prevelikog broja suzdržanih. U Mađarskoj se Viktor Orbán borio da osigura da se brak definira kao brak između muškarca i žene, a zemlja je čak promijenila svoj ustav 2020., koji sada obitelj definira kao “temeljenu na braku i odnosu roditelj-dijete” gdje ” majka je žena, otac je muškarac.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Remix

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža