U ime obitelji

Slovenci uskoro na referendumu o pravima istospolnih zajednica, rezultat neizvjestan

Slovenci uskoro na referendumu o pravima istospolnih zajednica, rezultat neizvjestan

Rezultat referenduma na kojemu će se Slovenci 20. prosinca izjašnjavati o zakonskom izjednačenju prava istospolnih parova i heteroseksualnih veza muškarca i žene sasvim je neizvjestan, sudeći po anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.

Za potvrdu zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, kojim se ta prava izjednačavaju, u sadašnjem bi trenutku glasovalo 42 posto birača, a 41 je protiv zakona, pokazalo je ispitivanje provedeno sredinom prošlog tjedna.

Sudbina zakona koji je u parlamentu već prihvaćen, ali nije na snazi, tako je sasvim neizvjesna. Zakonu se protive konzervativne stranke i udruge bliske Katoličkoj Crkvi, koje su pokrenule referendum.

Da bi se zakon odbacio, odnosno poništio, protiv njega bi se morala izjasniti većina birača koji izađu na glasovanje, ali i najmanje trećina ukupnog biračkog tijela. Takav ishod je upitan s obzirom da bi na referendum moglo izaći manje od polovice od 1,6 milijuna birača upisanih u biračke popise, a protiv zakona glasovati oko četvrtina od ukupnog broja birača.

Zakon kojim se istospolni i heteroseksualni parovi izjednačavaju u pravima, uključujući pravo na vjenčanje pred matičarem, pravo nasljeđivanja, pa i pravo na usvajanje djece, parlament, u kojemu većinu ima vladajuća koalicija lijevog centra, prihvatio je početkom godine uvjerljivom većinom, ali je izazvao žestoke prosvjede konzervativnih stranaka i dijela javnosti.

Jedan zakon kojim su se omogućavala veća prava homoseksualne populacije slovenski su birači već odbili tijesnom većinom prije tri godine, a na snazi je zakon o životnom partnerstvu koji istospolnim parovima dopušta registraciju na općini.

Photo: Andrejj