Sisak hodao za život, obitelj i Hrvatsku: ‘Kad god smo davali ljubav, uvijek je vrijedilo!’
18. lipnja 2023.

Hrvatska već osmu godinu za redom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima!

Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…“

U Sisku se danas hodalo za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Danas se za život hoda i u gradu Rijeci, a u popodnevnim satima u našem gradu pod Marjanom – Splitu!

Zahvala braniteljima

Ivana Šarčević i Karlo Rapljan, članovi organizacijskog tima Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Sisku, istaknuli su da se i ove godine hodalo kako bi se iskazala ljubav prema životu, obitelji i ljubav prema našoj jedinoj Domovini – Hrvatskoj!

„Ovom prilikom posebno želimo zahvaliti našim braniteljima i njihovim obiteljima – onima koji su dali svoje živote, zdravlje i srce za slobodnu Hrvatsku. Vi ste osigurali slobodu našeg djelovanja u civilnom društvu i zalaganja za pravo na život svakog čovjeka! Osigurali ste nam da danas možemo biti ovdje i ustrajati u istini koja nas obvezuje i pred kojom ne smijemo zatvarati oči – svaki ljudski život počinje začećem!“, istaknuli su Šarčević i Rapljan.

> Hod za život Sisak: U veseloj atmosferi poslana poruka o važnosti života

Život počinje začećem

Terezija Tržić, članica organizacijskog tima Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Sisku, istaknula je da su se građani Siska okupili potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci. „Također, okupljeni smo oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem. Činjenice koju poznaje svaki udžbenik iz biologije i koju su potvrdili svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj!

Danas, kada živimo u demokraciji, imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka i naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju.

Nažalost, u Hrvatskom saboru postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, diskriminirajući pri tom bolesnu djecu u odnosu na zdravu. Potpuno je jasno je da je potrebno promijeniti zakon o pobačaju star 45 godina i zato želimo zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. stoljeću, a podrazumijeva i zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti. Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta, poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu! Jer nema slobode izbora kada nekoga netko ili nešto tjera na pobačaj.

Pravo na život – temeljno ljudsko pravo

Posebno bih istaknula važnost zaštite žena. Statistike pokazuju da su 2/3 žena koje su učinile pobačaj, to učinile zbog teške ekonomske situacije ili pritiska okoline.

Pobačaj nije ljudsko pravo, međutim, pravo na život – jest temeljno ljudsko pravo, zaštićeno 3. člankom UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Pobačaj ne predstavlja zdravstvenu skrb za žene, za žene skrbimo tako što ćemo im osigurati svaki oblik ekonomske, društvene i socijalne zaštite, kako bi mogle u miru i sigurnosti uživati u prvih devet mjeseci života svoga djeteta, dok njegovo srce kuca pod njenim!“ naglasila je Tržić.

Svjedočanstvo obitelji Fran

Svoje snažno svjedočanstvo o otvorenosti životu, ispričala je obitelj Fran.

,,Kao roditelji četvero djece samo možemo reći – život je bogatstvo. Kako je naša obitelj rasla, sve smo više učili da je svako dijete jedinstveno. Svako dijete je bogatstvo i svatko od njih nas je mnogo naučilo. Gledamo ih kako su cjelovita bića – narasli od one malene točkice na ultrazvuku do jedinstvenih bića sa svojim emocijama, idejama, željama, darovima… i tome se samo možemo iskreno diviti. Jedino što je bitno je – ljubav. Ljubav je motiv, pokretač. Pokreće te da ideš dalje. Kako bi naš život bio siromašan da ga oni ne obogaćuju! Male ruke oko vrata i jedan „volim te“. Što ti više treba? Raduje svaki njihov napredak, mali ili veliki uspjeh.

Dajmo potporu trudnicama, majkama, dajmo potporu najosjetljivijima! Neka se svaka trudnica ima kome obratiti, neka svaka ima podršku. Da ne strahuje za egzistenciju, da u trudnoći ne ostane bez posla. Obitelji trebaju potporu društva, u svakom pogledu. Prava zaposlenih trudnica, roditeljska prava, naknade i potpore, uvijek ima prostora za poboljšanjem. Odvaži se ući u borbu, jer više je onog lijepog nego onog što je teško. Možemo samo zaključiti: kad god smo davali ljubav, uvijek je vrijedilo!“, istaknula je obitelj Fran.

Hrvatska za život

Boris Prpić, koordinator organizacijskog tima Hoda za život u Sisku, istaknuo je da dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života treba na poseban način majčinu ljubav i zaštitu. „Već od 18. dana imali smo srce koje kuca. Od 8. tjedna svi organi djeteta su formirani, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta! Tužna je činjenica da prilikom pobačaja, dijete osjeća bol!

Ponosni smo na  ovogodišnji Hod za život u našem Sisku. Ulicama našega grada hodalo se za zaštitu svakog života od začeća do prirodne smrti, slavi se život, pronoseći jasnu poruku kako nam je svaki život važan! Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. To nas raduje, unosi optimizam, to je ustvari i očekivano, jer to je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.

Želimo da sve ove navedene činjenice, ova stvarnost, bude poznata svakoj ženi i muškarcu u Hrvatskoj. Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se ijednoj osobi nasilno zaustavljaju otkucaji srca. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga.“, istaknuo je Prpić.

Hod za sve one koji trebaju pomoć

Vlatka Vukelić, članica organizacijskog tima Hoda za život, Sisak, istaknula je da je ovaj miroljubivi hod za sve one žene koje trebaju našu podršku, ljubav i pomoć! Nikada, baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj „pomognemo“ da prekine život svoga djeteta. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo da zaštiti života svoga sina ili kćeri. Trudnica je već majka!“

Predivnom pjesmom Velimira Vele Raspudića „Pusti me da živim” poslana je snažna poruka podrške svakoj majci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža