Sindikati: Nismo zadovoljni političkim stanjem u zemlji i situacijom u kojem je Hrvatska dugo vremena
24. rujna 2014.

Novi predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Ankica Prašnjak te predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić danas su na štandu ispred Učiteljskog fakulteta u Zagrebu svojim potpisom podržali referendumsku inicijativu „U ime obitelji“ za promjenu izbornog zakonodavstva.

„Nismo zadovoljni političkim stanjem u zemlji i situacijom u kojem je Hrvatska dugo vremena. Očigledno je da se nalazimo u političkoj krizi koja je uvjetovala ekonomsku i gospodarsku i svaku drugu krizu u ovoj zemlji“, rekao je Igor Radeka te dodao kako Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja nije podržao prvu referendumsku inicijativu UIO, no kako je u ovom slučaju najvažniji sadržaj.

„Indikativno je da ključni politički faktori se, ti koji zapravo ne uživaju povjerenje većine građana, protive ovakvoj inicijativi. Očigledno je da se redovitim putem kroz instituciju sistema kroz posredničku demokraciju ovo pitanje se neće moći riješiti“, istaknuo je Radeka.

„Pozivamo sve građane koji su zadovoljni sa stanjem u zemlji i politikom da ne podrže ovu inicijativu, a sve one koji smatraju da su nam potrebne drastične promjene u političkom prostoru kao preduvjet svih drugih promjena u društvu pozivamo da podrže ovu inicijativu da bismo otvorili prostor razvoja u ovoj zemlji“, zaključio je Radeka.

Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, kazala je u ime HSSMS-MT kako „žele znati tko je odgovoran za određenu situaciju u zdravstvu i za koga smo glasovali“.

„Ne želim glasati za jednu stranku koja će izabrati neke ljude o kojima ja neću imati pojma, koji će danas-sutra istupati iz Sabora, oslavljati se kao nezavisni saborski zastupnici, a došli su u Sabor tako da ih je jedna stranka izabrala. Mi želimo glasovati imenom i prezimenom za osobu za koju ćemo znati da nije zadovoljila ono zbog čega smo je birali i zbog toga podržavamo ovo prikupljanje potpisa i ovaj referendum“, istaknula je Prašnjak.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je kako je većina sindikata podržala inicijativu „U ime obitelji“ jer su prepoznali, neovisno o svjetonazorskim razlikama, da je „ovo univerzalni zajednički interes građana zemlje i odupiranje istih političkim elitama i kastama koje su se odavno otuđile od vlastitog naroda“.

„Jedni su ga opljačkali, a drugi su ga izdali. Kada su se SDP i HDZ složili protiv ovog referenduma, onda je to znak da je to sigurno nešto dobro. Nema boljeg znaka i tu poruku treba poslati svim građanima“, istaknuo je Ribić.

Osvrnuo se i na dio novinskih napisa i tzv. stručnjaka koji su, kako je istaknuo, kritizirali nekoliko bitnih stvari u ovom referendumskom pitanju.

„Neopravdano je i neutemeljeno govoriti o tome što je izrekao Karamarko, a što je potpuna besmislica, da nećemo mi zabrane i da smo protiv zabrana, da ovo nije pitanje zabrana i sloboda – ovo je pitanja pravila igre. Nema pravila u kojima nema zabrana“, naglasio je Ribić i usporedio pravila igre nogometnom utakmicom u kojoj također postoje pravila.

„Sada već postoje zabrane! Pa mi predlažemo gospodinu Karamarku da već sada ukinemo zabrane o ikakvom izbornom cenzusu“, rekao je Ribić te se osvrnuo i na spuštanje izbornog praga na 3 posto i na izjave političara i stručnjaka kako će taj potez dovesti do nestabilnosti sustava.

Više pročitajte na portalu Narod.hr.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža