SDP-ova vlast zloupotrebljavala je PNUSKOK i USKOK i protiv građanskog aktivizma
9. siječnja 2016.

Udruga “U ime obitelji” podržava svako nastojanje da se istraži i kazni zlouporaba svih državnih institucija za ostvarivanje političkih i osobnih interesa, pa tako i moguće zlouporabe PNUSKOK-a tijekom post-izbornih pregovora o formiranju nove hrvatske vlade radi ostvarivanja političke koristi za Zorana Milanovića i SDP.

U vezi navedenog želimo svratiti pozornost da je udruga “U ime obitelji” u više navrata tijekom protekle godine upozoravala na činjenicu da je SDP-ova vlast zloupotrebljavala PNUSKOK i USKOK radi nezakonitog pritiska, otežavanja djelovanja i narušavanja ugleda građanske inicijative i udruge “U ime obitelji”.

Naime, neposredno nakon što je završilo prikupljanje potpisa za referendum o promjeni nepravednog izbornog sustava „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ – od 21. rujna do 5. listopada 2014. -PNUSKOSK i USKOK su udrugu “U ime obitelji” izdvojili između 400 drugih udruga kojima je Grad Zagreb, istom procedurom, omogućio besplatno korištenje štandova i tiskao edukativno-promotivne materijale te su pokrenuli istragu i podigli optužnice za koje se pokazalo da su bile potpuno neutemeljene.

Tijekom listopada i studenog 2014. godine, neposredno nakon što je više od 380 000 hrvatskih građana svojim potpisom zatražilo promjenu izbornog sustava, PNUSKOK je počeo pozivati na „informativne razgovore“ čelne ljude “U ime obitelji”.

Ispitivani su tijekom radnog vremena tako da su neki morali obavijestiti nadređene na svom radnom mjestu o PNUSKOK-ovom zahtjevu. Policijski službenici su tijekom tog razdoblja dolazili u domove čelnih ljudi Udruge kako bi „osobno provjerili održavaju li kontakte s tada osumnjičenim dužnosnicima Grada Zagreba“ uznemirujući obitelji i susjede čelnika udruge “U ime obitelji”. Jedna od članica “U ime obitelji” morala je zbog učestalih dolazaka policije, na zahtjev stanodavca, promijeniti mjesto stanovanja. Dok je čelnim ljudima udruge “U ime obitelji” zakonom zabranjeno u javnosti govoriti o istrazi – mjesecima su u, SDP-u bliske medije, „curile“ informacije o istrazi, selektivnim dijelovima iskaza svjedoka – blateći “U ime obitelji” i njezine čelnike u javnosti i pokušavajući ih dovesti u vezu s korupcijom i nezakonitim stjecanjem koristi. Koliko nam je poznato, nikakva istraga u vezi „curenja“ informacija nije provedena niti je tko odgovarao za ovo nezakonito otkrivanje i objavljivanje informacija povezanih s USKOK-ovom istragom.

U veljači 2015. USKOK je podigao optužnicu zbog toga što je Grad Zagreb dodijelio 51 štand na besplatno korištenje inicijativi te omogućio tiskanje letaka i plakata, a Županijsko državno odvjetništvo optužnicu je prvo vratilo na doradu, a  zatim u potpunosti odbacilo u srpnju 2015. Ovo odbacivanje optužnice pokazalo je da je USKOK pokušao kao kazneno djelo prikazati uobičajeno financiranje društvenih događanja od strane Grada Zagreba koji na takav način podupire oko 400 udruga godišnje.

Na ovu gotovo jednogodišnju istragu, ispitivanja te podizanja optužnica sa ciljem pritiska na građanske aktiviste potrošena su ogromna financijska sredstva iz državnog proračuna.

Očekujemo da u novom sazivu – Sabor i Vlada provedu istragu ovog djelovanja PNUSKOK-a i USKOK-a te da ravnateljica USKOK-a i ravnatelj PNUSKOK-a snose odgovornost za svaku zlouporabu ovlasti i loše upravljanje proračunskim sredstvima.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža