U ime obitelji

Roditelji: ‘Dolenec je rekla da Zagreb ima dovoljno djece’; Grad: ‘Nije to izgovorila’

Roditelji: ‘Dolenec je rekla da Zagreb ima dovoljno djece’; Grad: ‘Nije to izgovorila’

“Gradonačelnik nas uspješno izbjegava, ali mi nećemo odustati”, poručuju majke odgojiteljice. Okupljene u inicijativu “Djeca su budućnost” otvorile su sezonu prosvjednih akcija koje, kažu, neće prestati sve dok nova gradska vlast ne odustane od sporne odluke da ukine mjeru roditelj odgojitelj o kojoj je ovisila egzistencija više tisuća zagrebačkih obitelji.

Osim dva prosvjeda i novog koji najavljuju za utorak, majke odgojiteljice vrše stalan pritisak na zagrebačku ekstremno lijevu vlast kako bi gradonačelnika Tomaševića privoljele da se s njima sastane.

“Tomaševićeva zamjenica rekla nam je da Zagreb ima dovoljno djece i da nije potrebno podizanje nataliteta”

Portal Zagreb.info u petak je objavio izjavu korisnice mjere roditelj-odgojitelj Kristine Kovačević o sadržaju razgovora na sastanku Hrvatske udruge roditelja odgojitelja sa zamjenicom gradonačelnika Zagreba Danijelom Dolenec, a u povodu najave revizije, odnosno ukidanja mjere roditelj-odgojitelj. Kovačević je posebno izdvojila dio razgovora o statusu Grad prijatelj djece.

“Zamjenica je odgovorila kako Gradu Zagrebu status Grad prijatelj djece nije potreban jer Zagreb već ima dovoljan broj djece što se vidi po tome jer nema mjesta u vrtićima te da samim time nije niti potrebno podizanje nataliteta”, ispričala je za Zagreb.info Kovačević.

Portal Zagreb.info tražio je od Grada potvrdu i komentar ovih navoda, a u poslijepodnevnim satima stigao je i odgovor.

”Tema Grada Zagreba kao Grada prijatelja djece nije ni u jednom trenu bila tema sastanka s udrugama roditelja odgojitelja, niti je zamjenica išta takvog izgovorila, na sastanku, neformalno, niti u bilo kojem kontekstu”, poručili su za Zagreb.info iz Grada.

Tomaševića na mjestu sadnje stabala dočekali predstavnici roditelja odgojitelja s djecom

Zagrebački gradonačelnik Tomašević u petak je najavio da će održati sastanak s predstavnicima udruge roditelja odgojitelje koji se oštro protive prijedlogu ukidanja statusa roditelja-odgojitelja, odnosno da im se smanji iznos naknade za gotovo pet puta, na tisuću kuna mjesečno.

> Predsjednica udruge Roditelj odgojitelj: Tomašević ne poznaje tematiku o kojoj odlučuje

> Tomašević uhvaćen u laži: Što je o mjeri roditelj odgojitelj govorio u predizbornoj kampanji?

“Javno savjetovanje je u tijeku, naravno, bili su i prosvjedi i to je apsolutno pravo svakoga da prosvjeduje, da izrazi svoje mišljenje. Već su bila dva sastanka koje je s njima održala zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, jer se najviše bavila tom temom i radila na analizi koja prati prijedlog koji je na javnom savjetovanju. Međutim, naravno, da ću i ja razgovarati s predstavnicima udruge”, ustvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević u parku u Travnom gdje je zasadio dva stabla u sklopu akcije “Zasadi drvo, ne budi panj!”.

Na mjestu sadnje stabala dočekali su ga predstavnici roditelja odgojitelja s djecom kako bi gradonačelnika pitali kada će ih osobno primiti na sastanak.

> Nije šala – dok smanjuje pomoć djeci Tomašević najavljuje povećanje broja drveća u gradu

> Tomašević putuje po svijetu radi ‘zelenog plana’ dok štedi na obiteljima s djecom

Predstavnici roditelja-odgojitelja u parku Travno Tomaševića su dočekali s transparentom na kojem je pisalo: “Dosta laži! Ostavite nam stečena prava – 40 tisuća duša ovise o Vama! Čuvajte nas, pazite nas!”. Jedan transparent bio je ispisan i na kaputiću labradora s porukom da će i on biti socijalni slučaj jer je dio te obitelji, navodi jutarnji.hr.

“Ne želimo razgovarati sa zamjenicima”

“Danas smo došli ovdje jer gradonačelnik ne želi s nama nikakvu komunikaciju, a mi ne želimo razgovarati sa zamjenicima, nego baš s njim. Došli smo ovdje da podržimo sadnju drveća i da ga ujedno pozovemo da se sastane s nama, ne grizemo“, izjavila je novinarima Sandra Lončar, jedna od majki odgojiteljica koja je na Facebooku osnovala grupu Majke-odgojiteljice i građansku inicijativu ‘Djeca su budućnost’.

Rekla je kako očekuju da Tomašević barem povuče prijedlog o “ukidanju statusa roditelja-odgojitelja” koji je upućen na iduću sjednicu Gradske skupštine. Slaže se da ta mjera treba promjene, ali nije u redu da ih se sada “ostavi na cesti” jer se sa 1000 kuna ništa ne može. Ako se ne udovolji njihovom zahtjevu, najavila je da će ići sa tužbama.

Brojne poruke podrške

“Majke koje će se nakon ukidanja mjere naći u financijski nezahvalnoj poziciji raduju brojni mailovi podrške koje dobivaju iz čitava zemlje”, kaže za Večernji list Ljiljana Dragić, administratorica grupe “Majke odgojiteljice” i članica Inicijative “Djeca su budućnost”

Ljute ih pak, zli komentari na društvenim mrežama pa su se i ondje organizirale.

“Vidjeli smo da na tekstovima o nama na društvenim mrežama prevladavaju ružni komentari onih koji nas vrijeđaju. Činilo nam se da se radi o organiziranoj akciji onih koji podržavaju gradonačelnikovu odluku pa smo se i mi dogovorile da koordinirano nastupamo u komentarima tekstova koji se o nama pojave na portalima”, opisuje Ljiljana.

Sprijateljile se kroz mjeru

Uz to, kontaktirale su pravobraniteljice, poslale pisma svim saborskim i gradskim zastupnicima, a dobile su podršku i nekih pravnika. Zajednički organizirani otpor koji su majke odgojiteljice pružile nakon što je najavljeno ukidanje mjere, začudio je mnoge, no ovo nije prvi put da se bore za ‘njihovu stvar’.

“Mnoge od nas poznaju se već drugo. ‘Pokumile’ smo se i sprijateljile kroz mjeru. Družimo se od 2016. a prvu smo borbu imale na samom početku kada smo ustale protiv namjere da naknada ‘sjeda’ na račune ovršenih i blokiranih majki. Idući put pobunile smo se kada su htjeli smanjiti dobni prag na osam godina. I to nam je pošlo za rukom spriječiti. Ovo nam je već treća akcija i nadam se da će uspjeti kao i prve tri”, smije se Ljiljana.

Tomašević u kampanji obećao da se stečena prava neće mijenjati

Korisnici mjere roditelj odgojitelj vrlo su heterogena skupina, objašnjava. Mnogi od njih su i glasači platforme Možemo koji su im podarili glas jer je u kampanji obećano da se stečena prava neće mijenjati. Takvi su, veli ona, sada najogorčeniji. Statistički podaci koji su prezentirani javnosti oko neučinkovitosti mjere, smatraju majke, nisu točni pa su od Državnog zavoda za statistiku zatražili detaljnu dokumentaciju kako bi provjerili.

“Nitko nije očekivao da ćemo ovo napraviti. Vjerojatno su mislili da nismo dovoljno kompetentne i obrazovane da pružimo otpor, no prevarili su se”, kaže Ljiljana. Iako je ova mjera mnogim zlostavljanim ženama pomogla da ostvare financijsku neovisnost i tako prekinu odnos s nasilnim supružnicima, još uvijek čekaju potporu udruga koja se bave zaštitom zlostavljanih žena i ženskih prava.

Zasad ih podržava jedino udruga U ime obitelji

Jedini tko ih zasad podržava je udruga U ime obitelji. Imaju podršku i nekih predstavnika crkve, no u sljedećoj rundi mailova, kane pisati hrvatskim biskupima i od njih tražiti potporu. U subotu se tako u župi Sv. Ivana u Dubravi u 18.30 sati služi misa da se majkama vrate prava.

S prosvjednim akcijama, najavljuju, ne namjeravaju stati do 9. prosinca i sjednice gradske Skupštine na kojoj bi trebala biti usvojena odluka o ukidanju mjere. Za idući tjedan u planu je i ostavljanje komentara ispod prijedloga o ukidanju mjere koji se nalazi u e-Savjetovanju. Ako sve to ne urodi plodom, doznaje Večernji list od majki, kreću i u pravnu bitku koja bi, smatraju neki, mogla završiti odštetama u njihovu korist.

Izvor: narod.hr