U ime obitelji

Ristić: Koja je lekcija koju konzervativni pokret može izvući iz poništenja Roe v. Wade?

Ristić: Koja je lekcija koju konzervativni pokret može izvući iz poništenja Roe v. Wade?

Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je svoju raniju odluku, kojom je oglašeno, kratko rečeno, kako je pobačaj pravo zaštićeno Ustavom SAD. Ta je odluka zabranjivala saveznim državama da zabranjuju pobačaj. Premda ova odluka Vrhovnog suda ne kaže ništa o samom pobačaju, već je samo ukinula saveznu zabranu zabrane pobačaja, presudivši kako to nije pitanje saveznog ustava, već pitanje u nadležnosti zakonodavstva država, ona je u Americi i svijetu izazvala sveopću moralnu paniku, piše Borislav Ristić u kolumni za Večernji list koju djelomično prenosimo.

Histerija je u hipu dosegnula takve razmjere da bi čovjek pomislio kako neki mračnjaci po Americi spaljuju žene na lomači. Podizanju moralne panike nemalo su pridonijeli i mediji, koji su – neki namjerno, a neki iz pukog neznanja – pogrešno izvještavali o čitavoj stvari. Mogli smo čitati naslove kako je “u Americi zabranjen pobačaj”, kako je “Vrhovni sud ukinuo pravo na pobačaj”, kako je sada “pobačaj ilegalan”…

Da mediji nisu toliko utjecajni, čini se, bilo bi dovoljno samo odmahnuti rukom na tu gomilu gluposti.

Ali, to bi bilo kratkovidno.

Podizanje moralne panike, uz grubo zanemarivanje činjenica i zaobilaženje istine, krije u sebi i jednu važnu pouku, a to je da u politici nikad nemamo posla s činjenicama, da politika nije sukob oko različitih istina i njihovih interpretacija, već da se politika prvenstveno tiče naših moralnih osjećaja…

Zašto je ova odluka američkog Vrhovnog suda proizvela toliku moralnu paniku na ljevici?

Ljevica je osvajala srca ljudi, a ne razum. Mi nismo racionalna bića, već bića koja moraliziraju. Premda stvarnost nikad nije crno-bijela, već uvijek iznijansirana i složena, mi živimo u crno-bijelom svijetu. To smo mogli vidjeti na primjeru korone, kada se svijet podijelio na pravovjerne pristalice novog korona-kulta i heretičke pobunjenike. Nije drukčije ni s pitanjem pobačaja. Radi se o moralnom pitanju, oko kojeg ne može biti neutralnih. Racionalni argumenti su tu samo sluge naših moralnih osjećaja.

U toj spoznaji se krije i tajna zašto je ova odluka američkog Vrhovnog suda proizvela toliku moralnu paniku na ljevici. Konzervativci nisu dobili ovu pobjedu racionalnim argumentima, već stvaranjem moralnog okvira jačeg od moralnog okvira ljevice.

> Predsjednik Međunarodne organizacije za obitelj Brown: ‘Ovo je veličanstvena pobjeda za sve nas koji smo za život’

> 10 pitanja i odgovora o presudi Vrhovnoga suda SAD-a o pobačaju

> Gradonačelnica Chicaga poziva ‘na oružje’ ako Vrhovni sud ukine ustavnu zaštitu pobačaja

…Dakle, unutar samog “pokreta za život” postojale su dvije struje, jedna, s moralnim pristupom o pobačaju kao ubojstvu, i druga, s racionalnim argumentima o ustavnosti i društvenoj korisnosti. Premda se Vrhovni sud kod revizije svoje odluke bavio racionalnom  istina je da se ništa od toga ne bi dogodilo da iza čitavog pokreta nije stajalo moralno uvjerenje koje je pokret održavalo živim pola stoljeća.

Lekcija koju konzervativni pokret može izvući

Ljudima koji su se borili protiv pobačaja nije bila previše bitna argumentacija koja je stajala iza pobačaja. Malo tko se od njih doista i bavio zakonskom stranom čitave stvari. Njih je zanimala samo moralna strana čitave priče.

…Ljevica je, pak, ispred svoje političke agende isticala moralne razloge. To ih je vodilo iz pobjede u pobjedu.

I to je lekcija koju konzervativni pokret može izvući iz ove pobjede na američkom Vrhovnom sudu. Protiv nekog moralnog okvira ne možemo se boriti činjenicama i argumentima, već samo drugim moralnim okvirom. Konzervativizam je pobjedom na Vrhovnom sudu iz defenzive razboritosti prešao u ofenzivu moralnosti. Ljudi će se uvijek žrtvovati za moralno ispravnu stvar, ali ne i za lijepo sročen argument, piše Borislav Ristić u kolumni za Večernji list.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list