Riječka feministička udruga koja promiče homoseksualnost s 90.000 eura vodi kampanju za uvođenje seksualnog odgoja u škole
3. listopada 2023.

Riječka udruga PaRiter, koja promiče homoseksualnost i otpor kršćanskim vrijednostima, zajedno s još nekoliko udruga započela je kampanju za uvođenje cjelovite seksualne edukacije u škole.

Kampanju uvođenja seksualne edukacije u škole pod nazivom “Zdrave veze” udruga PaRiter provodi udrugama LORI, Delta i SOS Rijeka.

Kampanju su prema navodima udruge PaRiter financijski podržale s 90.000 eura Island, Lihtenštajn i Norveška u okviru Europskog gospodarskog prostora iz programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Taj fond, uz izdašnu pomoć navedenih zemalja, redovito financira projekte u Hrvatskoj koje promiču homoseksualnost, istospolne “obitelji” i druge oblike spolne proizvoljnosti.

Udruga za “ljudska prava” i seksualnu proizvoljnost

Udruga PaRiter predstavlja se kao “udruga za ljudska prava i građansku participaciju” i kao “neprofitna nevladina organizacija koja promiče ljudska prava, kulturu nenasilja, toleranciju, prava manjina i rodnu ravnopravnost povezujući neformalno obrazovanje, istraživanje i aktivizam”.

Riječ je o uobičajenom obrascu iza kojega se kriju brojne radikalno lijeve udruge koje promiču rodnu ideologiju.

>Udruga PaRiter i trostruka uloga civilnih LGBTIQ udruga u Hrvatskoj

Cilj je udruge u obrazovni sustav uklopiti, kako kažu, ”tekovine modernog društva” te je jedan od glavnih sadržaja njihova rada ”borba za reproduktivnu pravdu kao preduvjeta za samoostvarenja pojedinaca i pojedinki”. Udruga PaRiter je prije tri godine na natječaju Ministarstva kulture zajedno s Udrugom Ri Rock kao nositeljem projekta i Udrugom SOS Rijeka kao partnerom, za projekt Odašiljač dobila 1.385.072,28 kuna.

Tužili udrugu U ime obitelji jer je Narod.hr objavio da prikupljaju novac za usmrćivanje nerođene bebe

Boreći se za podizanje svijesti o seksualnom uznemiravanju žena u javnom prostoru u Hrvatskoj, PaRiter djeluje prevencijom cjeloživotnom seksualnom edukacijom, medijskim radom i implementacijom Istanbulske konvencije.

Udruga Roda prošle je godine tužila udrugu U ime obitelji, kao izdavača portala Narod.hr, tražeći 50 tisuća kuna naknade štete. Smatraju da im je nanesena šteta člankom pod naslovom ”Udruge Roda, Pa Riter, Solidarna i druge prikupljaju novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji”.

>Udruga Roda tužila Narod.hr: Smeta im članak o prikupljanju novca za usmrćivanje bebe Grge

Te su udruge tražile od građana da doniraju sredstva kako bi se Mireli Čavajdi, trudnici tada u visokom stupnju trudnoće, omogućilo usmrćivanje nerođene bebe s teškom dijagnozom u Sloveniji nakon što su taj postupak odbile učiniti zdravstvene ustanove u Hrvatskoj.

Tvrde da su novac prikupljali “za plaćanje troškova zakonom dopuštenog prekida trudnoće gđe. Mirele Čavajde na temelju medicinske indikacije, sukladno Zakonu koji je na snazi u Republici Hrvatskoj i uređuje pravo na prekid trudnoće, a koji će se obaviti u Sloveniji”.

Kažu da nisu “prikupljali novac za usmrćivanje bebe Grge u Sloveniji već za pomoć Mireli Čavajdi za ostvarivanje prava na zdravstvenu skrb koja joj u Republici Hrvatskoj nezakonito nije bila omogućena u tom trenutku”.

Prvi hrvatski festival menstruacije

Udruga PaRiter u travnju je u Rijeci organizirala prvi Festival menstruacije. Festival je osim ženama, namijenjen, kako kažu organizatorice, i ”osobama koje menstruiraju”.

Udruga LORI je lezbijska organizacija, udrugu Delta su osnovali aktivisti Gonga i bavi se edukacijom svojih mladih istomišljenika, a SOS Rijeka pod geslom borbe protiv nasilja promiče spolnu proizvoljnost.

>U Rijeci ‘Festival menstruacije’ za ‘osobe koje menstruiraju’. Donosimo detalje o udruzi PaRiter koja stoji iza toga

PaRiter surađuje s portalima koji potiču “seksualnu i reproduktivnu svjesnost” i širi tekstove kao što su primjerice oni koji “dekonstruiraju patrijarhalnu, kršćansku paradigmu žene … tematizirajući različite oblike nasilja nad ženama”.

Projektom “Zdrave veze, zdrava budućnost: cjelovitu seksualnu edukaciju u škole!”, PaRiter i srodne udruge žele “podići svijest javnosti, a posebno djece, mladih i njihovih roditelja, o važnosti i dobrobitima cjelovite seksualne edukacije u školama”.

Istraživanje u školama

U kampanji se pozivaju na istraživanje u školama koje su, kako navode, “provele” u školama na području Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije.

Također, kao argument projektu navode i na rezultate “brojnih međunarodnih istraživanja i praćenja provedbe u različitim kontekstima”.

Navode kako se “utjecaj cjelovite seksualne edukacije na djecu i mlade očituje u smanjenju rizika vezanih uz destruktivno seksualno ponašanje, zabilježenim kasnijim stupanjima u seksualne odnose, smanjenju broja seksualnih partnera i povećane upotrebe kontracepcije”.

>Nastavni materijal u britanskim školama: Djecu uče o analnom seksu, a masturbaciju zadaju za domaću zadaću

“Cjelovita seksualna edukacija se temelji se na znanstveno utemeljenim činjenicama o ljudskoj seksualnosti i reproduktivnom zdravlju, čime osigurava točne i relevantne informacije za mlade ljude, uzimajući u obzir različita religijska i svjetonazorska uvjerenja obitelji”, navodi udruga, uz tvrdnju kako takav oblik edukacije “osnažuje mlade da postanu odgovorni građani”.

Udruga također poručuje kako je dječje pravo “dobiti informacije iz cjelovite seksualne edukacije”.

Navode da su u svome istraživanju analizirali 50 kurikula osnovnih i srednjih škola i proveli anketno ispitivanje koje je obuhvatilo 232 odgojno-obrazovnih djelatnika.

Osim toga, ispitali su 41 učenika i 6 roditelja i na temelju toga zaključili da se teme iz područja cjelovite seksualne edukacije ne obrađuju dovoljno u okviru redovne nastave i da bi se ta tema trebala poučavati kroz zasebni predmet.

Partneri u lokalnoj i međunarodnoj zajednici

Zbog toga pozdravljaju i inicijativu Grada Rijeke o uvođenju Zdravstvenog odgoja kao izvannastavne aktivnosti.

Uz navedene udruge, kampanju provode i Grad Rijeka i Varaždinska županija te nevladina organizacija KUN Center for Equality and Diversity iz Norveške.

“Fond za aktivno građanstvo” (ACF), iz kojega se kampanja financira, inicijativa je koja kao svoj glavni cilj navodi “potporu civilnom društvu” u petnaest članica Europske unije u središnjoj i istočnoj Europi i Baltiku.

>Šef LGBT udruge Dugine obitelji u Norveškoj učio kako svoju ideologiju nametnuti manjim sredinama i vjerskim zajednicama

Inicijativu podupiru Island, Lihtenštajn i Norveška, u okviru dotacija “EEA Grants”, mehanizma financiranja unutar Europskog gospodarskog prostora.

“EEA Grants” služi smanjenju gospodarske i socijalne neravnoteže u Europi. Njime se, kako stoji u opisu mehanizma, povećava konkurentnost pojedinih zemalja. No nije poznato po kojem su kriteriju odabrane države u kojima djeluje.

Prema navodima ACF-a, njegov nositelj u Hrvatskoj je “konzorcij” kojega čine Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka “Slagalica”, zagrebačka Zaklada za ljudska prava i solidarnost “Solidarna”, Udruga za razvoj civilnog društva “Smart” iz Rijeke i slovenski Centar za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacije “CNVOS”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža