Prvo ročište udružne tužbe U ime obitelji protiv Indexove diskriminacije vjernika
23. prosinca 2016.

“Sutra je prvo ročište nastavno na udružnu tužbu, koju je pokrenula i sastavila udruga U ime obitelji te kojom se traži da se utvrdi diskriminacija prema osobama katoličke vjeroispovijedi od strane novinara portala Index.hr-a – Hrvoja Marjanovića i Vojislava Mazzocca, te Index promociju d.o.o.”, rekao je jučer za naš portal Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.

U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije!

Naime, nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo odgovorilo na podnesenu prijavu udruge ‘U ime obitelji’ protiv Andreje Hudika, glavne urednica portala Index.hr, i zaključilo da ona nije prekršila članak 25. Kodeksa časti hrvatskih novinara zbog tekstova “Mrtvaci uživo: Katolička nektofilske orgije su najluđi show na HRT-u” i “Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca”, udruga U ime obitelji nastavila je svoju borbu za istinom.

HND odgovorio U ime obitelji: Vrijeđanje katolika i sv. Leopolda je u skladu s našim Kodeksom časti

Leković: Indexovo vrijeđanje katolika je u redu, to je reakcija na TV prijenos vjerskog događaja

Udruga U ime obitelji podigla je udružnu tužbu kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Usmjerena je protiv Index.hr-a i novinara tog portala, a treba posebno istaknuti da je prva ovakve vrste u RH.

Udruga U ime obitelji naime zajedno s Udrugom za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac; „Vigilare“ – udrugom za promicanje sudjelovanja građana u civilnim i političkim sektorima društva i očuvanje dostojanstva i prava pojedinca, obitelji i vrijednosti života; Studentskim katoličkim centrom Palma i Hrvatskim katoličkim društvom prosvjetnih djelatnika, tuži novinare portala Index.hr Hrvoja Marjanovića i Vojislava Mazzocca, te Index promociju d.o.o. zbog diskriminacije zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj.

Odvjetnik Planinić kao vjernik traži zabranu rada Indexa zbog vrijeđanja svetog Leopolda Mandića!

“Novinari su vrijeđali i diskriminirali sve osobe katoličke vjeroispovijesti na način da su kroz članak koristile uvredljive izraze. Sada se oni kriju iza toga da je to sve bila kritika HRT-a, satira na račun Katoličke crkve, te da nisu mislili ništa loše o vjernicima – njihova je želja da to tako prikažu”, rekao je Planinić dodavši kako je sutra prvo ročište i vjeruje da će sutkinja odlučiti o dokazima koje će provesti.

“Ovo je prva tužba za diskriminaciju vjernika u Hrvatskoj i najvažnije je da prestane nedostojanstven i vrijeđalački govor u javnom prostoru. To treba zaustaviti i sankcionirati jer je način na koji se piše o vjernicima, o jednoj ceremoniji i hrvatskom svecima – ispod razine ljudskog dostojanstva”, naglasio je Planinić dodavši kako se na isti način, kao što se treba uvažavati ateističko poimanje i njihov filozofski pristup, treba poštivati i vjernički stav.

“To je bit pluralizma, a jednako je i u medijima – ne mogu se skrivati iza neovisnosti tj. prava govora, takvim vrijeđalačkim pristupima”, rekao je Planinić

“Rekli su kako je to kritika postupaka javne televizije koja je to prenosila i satiričko problematiziranje običaja Katoličke crkve. Time žele reći: ‘Mi nismo ništa mislili kad smo vas nazvali bolesnicima’”, rekao je Planinić.

U tužbi se navodi nekoliko primjera diskriminacije:

“Hrvoje Marjanović je, kao autor članka „Mrtvaci uživo katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ , izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da se javno okupljajute da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca. Takvo postupanje dovodi do toga da posljedično postoji vjerojatnost da će takvo ponašanje na neke osobe katoličke vjeroispovijedi djelovati ograničavajuće po njihov javni i društveni život, odnosno da će se samoograničavati u javnom očitovanju vjere i javnim okupljanjima da ne bi bila sramoćena, difamirana i proglašavana bolesnom i morbidnom kako je to prvotuženik napravio u gore navedenom članku.

Nadalje, Hrvoje Marjanović je u navedenom članku uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. To je napravio na način da je običaje i dogme Katoličke Crkve proglasio bolesnima, da je sve ljude koji su pohodili štovanje sveca Leopolda Mandića proglasio nekrofilima, cijeli događaj nazvao „Katoličkim nekrofilskim orgijama“, uspoređivao katolike i njihovo vjerovanje s životinjama (mačkama) i uspoređivao katolički običaj s „ nagonom mačke da leš ptice koju je ubila donese pred vrata kuće svoga gospodara“.

Vojislav Mazzocco je kao autor članka „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da javno očituju svoju vjeruna način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca, a koje pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Takvo postupanje dovodi do toga da posljedično postoji vjerojatnost da će takvo ponašanje na neke osobe katoličke vjeroispovijedi djelovati ograničavajuće po njihov javni i društveni život, odnosno da će se samoograničavati u javnom očitovanju vjere da ne bi bila sramoćena, difamirana i proglašavana bolesnom kako je to drugotuženik napravio u gore navedenom članku.

Nadalje, Vojislav Mazzocco je u navedenom članku uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. To je napravio na način da je običaje Katoličke Crkve proglasio bolesnim, običaje štovanja relikvija i nastanka tih relikvija prikazao kao trančiranje tijela svetaca, a osobe katoličke vjeroispovijedi usporedio s opskurnim teroristom i proglasio ih krvoždernima.

Nakladnik internetskog portala Index.hr., na kojem su objavljeni članci izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je objavio članke „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ i „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold“ u kojima su osobe katoličke vjeroispovijedi stavljene u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je iznesenim navodima dovedeno u pitanje njihovo pravo na javno očitovanje vjere i javno okupljanje, zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nadalje, nakladnik je objavom navedenih članaka te članka „Što slušati u redu za diranje mrtvaca“ u kojem se aludira na seksualnu želju za mrtvom osobom i seksualni odnos s mrtvom osobom, uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Također, nakladnik je počinio teži oblik dikriminacije i to oblik ponovljene diskriminacije odnosno diskriminacije počinjene više puta. Valja napomenuti da ovo nije prvi put da nakladnik diskriminira na temelju vjere, vjernike katoličke vjeroispovijedi. Isto je napravio 4. veljače 2014. godine kada je objavio članak „Kako vam je bilo na paradi s lubanjama i komadima mrtvaca?“.

Ovo pokazuje da je nakladnik od ranije poznat kao diskriminator i uznemiravatelj osoba katoličke vjeroispovijedi te tužitelji smatraju da su tekstovi koji su objavljeni u razdoblju od 13. do 15. travnja 2016. godine plod ustaljene prakse trećetuženika u diskriminaciji, uznemiravanju, vrijeđanju i nepoštovanju različitih mišljenja i uvjerenja te iznad svega mržnje prema Katoličkoj Crkvi u cjelini.”

“Tužitelji žele istaknuti da je diskriminacija, počinjena na gore opisani način, obuhvatila veliki broj osoba. U prilog tome navode činjenicu da se je na zadnjem popisu stanovništa u Republici Hrvatskoj, koji je proveden 2011. godine, 86,3% stanovnika Republike Hrvatske izjasnilo da su katolici, odnosno da su katoličke vjeroispovijedi. Tužitelji su stajališta da se diskriminacija koja je počinjena ne može opravdati ni na koji način, a posebice ne pravom na slobodu izražavanja mišljenja”, ističe se u tužbi kojom se traži zabrana objavljivanja tekstova na internetskom portalu Index.hr, kojima na bilo koji način diskriminira osobe katoličke vjeroispovijedi, te uklanjanje navedenih tekstova s internetskog portala Index.hr.

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba

Podsjetimo se, udruga ‘U ime obitelji’ podnijela je prijavu protiv novinara i urednika Indexa Hrvatskom novinarskom društvu, Pučkoj pravobraniteljici, Agenciji za elektroničke medije i Uredu Komisije za odnose s vjerskim. Također, Vijeće za elektroničke medije priopćenjem je istaknulo kako tekst Hrvoja Marjanovića ne predstavlja niti govor mržnje niti povredu dostojanstva čovjeka te odluku da portal Index na kojem je taj tekst objavljen nije potrebno kazniti. Više o tome pročitajte OVDJE.

Zatražite da se kazni Indexov govor mržnje potpisivanjem peticije OVDJE.

 Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža