Pronatalitetne mjere poljske vlade uzrokovale baby boom!
23. ožujka 2017.

Prema pisanju poljskih medija, broj djece koja se rađaju u Poljskoj u stalnom je porastu dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih sedam godina. Tako se očekuje da će 2017. u Poljskoj biti rođeno 400.000 djece.

Razlog za boom je možda vladin pronataliteni program „500 +”, koji pruža obitelji s dvoje ili više djece s državnom poklon od PLN 500 (124 USD, 115 eura) mjesečno po djetetu. Također se kaže da je rastuće poljsko tržište rada je važan čimbenik u rastu broja rođenih. Prema pisanju medija, pronatalitetne mjere prethodne vlade kao i sadašnje (uključujući i onu o produženju roditeljskog dopusta) značajno su doprinijele baby boomu u Poljskoj.

Slične sustavne mjere u poticanju rađanja djece uvela je i Mađarska, koja također posljednjih godina bilježi porast broja rođene djece.

Naime, obje te zemlje su osim dugoročne strategije porasta broja rođene djece, uvele i niz strategijskih mjera koje su odmah dale rezultate, te tako dokazale da je moguć zaokret u pronatalitetnoj politici.

Izvor: narod.hr/thenews.pl

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža