Promjena spola više nije uvjet za nastup transrodnih osoba na Olmpijskim igrama
27. siječnja 2016.

Međunarodni olimpijski odbor usvojio je nove smjernice prema kojima se transrodne osobe ne će morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupali na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian, prenosi Bitno.net.

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji (naravno uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima), dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Muški natjecatelji koji ulaze u žensku kategoriju, dužni su “dati izjavu” o svojoj ženstvenosti te tu izjavu, zbog sportskih razloga, ne smiju mijenjati 4 godine. Međutim ostaje nejasno mogu li se, nakon isteka tog roka, te osobe vratiti natjecanjima u muškoj kategoriji.

I dok s jedne strane MOO omogućava ulaz muškaraca s u prosjeku većom mišićnom masom, snažnijim skeletom i većim kapacitetom pluća, u natjecanje sa ženama, iste smjernice brane nastupe ženama s povećanom dozom testosterona u krvi i to iz razloga “zaštite žena u sportu i promicanja principa poštenog natjecanja”.

Više o ovim kaotičnim i nelogičnim odlukama pročitajte ovdje.

Izvor: Narod.hr/bitno.net

Photo: Makaristos

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža