U ime obitelji

Promjena spola više nije uvjet za nastup transrodnih osoba na Olmpijskim igrama

Promjena spola više nije uvjet za nastup transrodnih osoba na Olmpijskim igrama

Međunarodni olimpijski odbor usvojio je nove smjernice prema kojima se transrodne osobe ne će morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupali na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian, prenosi Bitno.net.

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji (naravno uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima), dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Muški natjecatelji koji ulaze u žensku kategoriju, dužni su “dati izjavu” o svojoj ženstvenosti te tu izjavu, zbog sportskih razloga, ne smiju mijenjati 4 godine. Međutim ostaje nejasno mogu li se, nakon isteka tog roka, te osobe vratiti natjecanjima u muškoj kategoriji.

I dok s jedne strane MOO omogućava ulaz muškaraca s u prosjeku većom mišićnom masom, snažnijim skeletom i većim kapacitetom pluća, u natjecanje sa ženama, iste smjernice brane nastupe ženama s povećanom dozom testosterona u krvi i to iz razloga “zaštite žena u sportu i promicanja principa poštenog natjecanja”.

Više o ovim kaotičnim i nelogičnim odlukama pročitajte ovdje.

Izvor: Narod.hr/bitno.net

Photo: Makaristos