U ime obitelji

Pročitajte kako su hrvatski europarlamentarci glasovali o surogatstvu

Pročitajte kako su hrvatski europarlamentarci glasovali o surogatstvu

Donosimo kako su o osudi surogatstva u Rezoluciji o ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za 2014. i politici Europske unije u tom području Europskog parlamenta, usvojenoj u četvrtak, 17. prosinca 2015.,  glasovali hrvatski zastupnici.

Za tekst kojim se osuđuju svi oblici surogatstva glasovali su zastupnici Marijana Petir (HSS), Davor Ivo Stier (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Andrej Plenković (HDZ), Ivana Maletić (HDZ) i Ruža Tomašić (HKS), dok su protiv navođenja osude surogatstva glasovali Jozo Radoš (HNS), Biljana Borzan (SDP), Tonino Picula (SDP) i Ivan Jakovčić (IDS). Davor Škrlec (Orah), glasovao je za uvrštenje gestacijskog surogatstva u osudu Rezolucije, ali ne i za osudu surogatstva općenito.

Protiv uvrštenja teksta kojim se predlaže zabrana “korištenja ljudskog tijela za financijske i druge dobitke, osobito kod ranjivih žena iz zemalja u razvoju”glasovali su zastupnici Radoš, Borzan, Picula i Jakovčić, a za uvršetenje toga teksta u Rezoluciju su bili zastupnici Petir, Stier, Šuica, Plenković, Maletić, Tomašić i Škrlec. Za rješavanje pitanja surogatstva u okviru instrumenata ljudskih prava, tj. međunarodnih konvencija i deklaracija, zastupnici Radoš, Borzan, Picula i Jakovčić bili su ponovno protiv, dok su ostali zastupnici bili za uvrštenje toga u konačni tekst Rezolucije.

Iako je osudom svih oblika surogatstva napravljen pozitivan iskorak, Rezolucijaipak sadrži druge odredbe kojima se krši supsidijarnost država članica, konkretno u pitanjima definicije braka, obiteljske politike i promoviranju rodne ideologije i pristupa pobačaju.

Tako su za članak 92., u kojem se navodi da će se temeljna prava LGBTI osoba više poštovati ako one budu imale pristup institucijama braka i životnog partnerstva, glasali zastupnici Radoš, Borzan, Picula, Jakovčić i Škrlec, dok su Stier, Plenković, Maletić i Tomašić bili protiv, a zastupnica Šuica suzdržana.

Za ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja kao obvezujući međunarodni ugovor sadrži definiciju “roda” i promiče rodnu ideologiju, glasovali su zastupnici Plenković, Šuica, Radoš, Borzan, Picula, Jakovčić i Škrlec, dok su protiv bili Stier, Maletić i Petir”.

Za odredbu prema kojoj bi države članice EU-a trebale osigurati dostupnost “sigurnom pobačaju” glasovali su zastupnici Radoš, Borzan, Picula, Jakovčić i Škrlec, dok su Petir, Stier, Šuica, Plenković, Maletić, Tomašić bili protiv uvrštenja te odredbe u tekst Rezolucije.

U konačnom glasovanju o cijelom tekstu Rezolucije, zastupnici Stier, Šuica, Plenković, Maletić i Tomašić bili su suzdržani, zastupnica Petir je bila protiv, dok su ostali zastupnici glasovali za usvajanje Rezolucije.