U ime obitelji

Pročitajte kako Peđa Grbin, LGBT udruga i pravobraniteljica Ljubičić promoviraju rodnu ideologiju!

Pročitajte kako Peđa Grbin, LGBT udruga i pravobraniteljica Ljubičić promoviraju rodnu ideologiju!

Predstavnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin i udruga Transparent nastavljaju promovirati rodnu ideologiju i mogućnost promjene spola u dokumentima pukom predajom izjave o “životu u drugom rodnom identitetu”.

Udruga TransParent traži biranje “rodnog identiteta” samoodređenjem – na temelju obične izjave

Na tribini koju je udruga Transparent organizirala krajem veljače pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, Paunović, Grbin i predsjednica udruge Transparent Sanja Stanojević, zagovarali su promjenu propisa kako bi se spol mogao promijeniti u osobnim dokumentima “samoodređenjem”, odnosno na temelju obične izjave osobe da živi ‘u drugom rodnom identitetu’ kod nadležnog ureda, što u Hrvatskoj nije moguće.

Takva praksa promjene spola u dokumentima na temelju obične izjave do sada je uvedena u pet država u svijetu – u Argentini, Danskoj, Irskoj, Malti i Norveškoj. U većini država u svijetu i dalje je neprihvaćena i sporna, prije svega jer se temelji na znanstveno nepotvrđenom uvjerenju da postoji tzv.“rodni identitet” kao urođeno, nepromjenjivo ljudsko svojstvo neovisno o biološkom spolu, prema kojem osoba može tvrditi da je žena, iako ima tijelo muškarca, i obrnuto.

Nebojša Paunović, savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, ponovio je na tribini Transparenta stav pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da se u slučaju promjene spola na temelju izjave “radi o temeljnim ljudskim pravima, pravu na samoodređenje“, unatoč činjenici da se ono ne nalazi ni u jednom obvezujućem međunarodnom dokumentu koji se tiče ljudskih prava kao ni u Ustavu Republike Hrvatske te da se kao takvo ne može smatrati temeljnim ljudskim pravom.

Slično je ustvrdila i Stanojević ustvrdivši da “ako imate slovo zakona, i ako vam zakon kaže da je to temeljno ljudsko pravo, pa vi nemate pravo kao službenik bilo kojeg ureda čovjeku zanijekati temeljno ljudsko pravo”. Saborski zastupnik Grbin poručio je državnim službenicima da “svjetonazor ostave kod kuće, a na poslu provode zakon”.

Nebojša Paunović iznio je stav pravobraniteljice za ravnopravnost spolova “da se na razini države mora organizirati cjelovit sustav izobrazbe, od vrtića, preko osnovnih škola, srednjih škola, fakulteta, odnosno visokih učilišta gdje bi zapravo to postao dio programa“ s ciljem da građani RH prihvate praksu promjene spola na temelju puke želje, dodavši da su se nadali “da će to biti riješeno kroz kurikulum” (zdravstvenog odgoja).

Poznato je da pravobraniteljica već godinama koristi svoju funkciju za promociju rodne ideologije, što je potvrdio i Paunović na tribini rekavši da je “institucija Pravobraniteljice u posljednje dvije godine dala ključan doprinos zaokruživanju normativnog okvira za promjenu pravnog i fizičkog identiteta transrodnih osoba sudjelovanjem u izradi Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu”.

Na stranici Pravobraniteljice stoji kako su “brojni sastanci održani na inicijativu Pravobraniteljice s nadležnim institucijama rezultirali uklanjanjem svih administrativno-pravnih prepreka koje su priječile ostvarivanje prava na upis promjene spola u državne matice transrodnim osobama te ubrzali postupak izdavanja mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća transrodnim osobama.

Suprotno navodima Grbina, pravobraniteljice Ljubičić i Transparenta, ljudska spolnost je objektivna biološka binarna određenost (muško i žensko) koja se ni na koji način ne može tijekom života mijenjati – kirurškim zahvatima i uklanjanjem primarnih i sekundarnih spolnih obilježja ne mijenja se spol osobe, već se samo uklanjaju ili konstruiraju određena spolna obilježja. Postavlja se stoga pitanje opravdanosti i svrhovitosti omogućavanja takve prakse promjene spola u matici rođenih i u osobnim dokumentima koja ne odgovara objektivnoj stvarnosti, a još je teže opravdati i razumski obraniti uvođenje propisa koji omogućuju promjena spolu u dokumentima na temelju obične izjave koja osobi omogućuje da je iako je biološki muškarac i izgleda kao muškarac, na njezin zahtjev zakon mora tretirati kao ženu, i obratno.

Podsjećamo, ratifikacijom sporne Istanbulske konvencije koju najavljuje premijer Andrej Plenković, Republici Hrvatskoj bi se nametnulo uvođenje termina “rod” u hrvatsko zakonodavstvo čime bi se otvorila vrata ovakvim praksama, pokušajima promjene društvene svijesti i promicanju “rodne ideologije” u obrazovnim institucijama i svim sektorima – zdravstvu,, radu i zapošljavanju, socijalnoj politici i dr.

Što je Istanbulska konvencija, koju je željela Vlada Zorana Milanovića, a čiju ratifikaciju najavljuje Plenković?

UiO na Odboru za ravnopravnost spolova: “Nasilje prema ženama iskorištava se za nametanje rodne ideologije”

Izvor: narod.hr

Foto: fah