Pročitajte kako je dr. Željka Markić u emisiji ‘Uvijek kontra’ branila pravo na život!
30. siječnja 2016.

Tema emisije “Uvijek kontra” bio je pobačaj o kojem su govorile Željka Markić iz udruge “U ime obitelji”, Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, uz stalne komentatore Igora Mandića i Igora Zidića.

“Pobačaj bi trebao ostati legalan jer čuva život žene. Žene od pamtivijeka znaju kako prekinuti trudnoću i ne postoji način da ih se natjera da rodi mimo vlastite volje. Ono što žene poduzimaju kako bi prekinule trudnoće, obraćajući se nestručnim osobama, ugrožava njihove živote i reproduktivno zdravlje. Smatram, zajedno sa Ženskom mrežom Hrvatske, da ovaj zakon treba ostati”, rekla je Genov.

“Prvo treba pojasniti da se Ustavni sud treba nakon 25 godina očitovati da li je Zakon o pobačaju, kako ga jednostavnije nazivamo, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Ova odluka neće biti o tome da li će pobačaj u Hrvatskoj biti zakonit ili ne, ona će nam reći da li članak 21. Ustava koji kaže da svako ljudsko biće ima pravo na život, priječi da u Hrvatskoj imamo zakon koji istovremeno omogućuje da se prekine nečiji život. Odluka Ustavnog suda je nešto što će nam reći što je to što žena nosi u svome trbuhu kad je trudna, kada počinje ljudski život? Da li je ono što žena nosi u trbuhu čovjek, dijete ili nije? Ako je to čovjek, ako život pojedinca započinje u trenutku začeća, onda mi o tome trebamo razgovarati na jedan način. Ako je to što žena nosi u svome trbuhu hrpa stanica onda zaslužuje razgovor na razini liposukcije. Druga stvar je da žena koja se odluči na prekid trudnoće se u najvećem broju slučajeva nalazi u jako teškoj situaciji. Što mi možemo reći o društvu u kojem se žena nalazi u toliko teškoj situaciji da ona razmišlja da je prekid života djeteta koje nosi rješenje za njezinu životnu situaciju? Što mi kao društvo radimo da joj omogućimo da ona donese informiranu i slobodnu odluku?”, ističe dr. Markić.

Kada počinje život?

Genov smatra da je “nazivanje zametka djetetom manipulacijama, to je tek potencijal za život”.

“Ja sam svoj stav o pobačaju i djetetu formirala na drugoj godini medicine – na predmetu embriologija. On kaže da od trenutka kada ste začeti vi ste prvi put postali osoba”, poručuje Markić koja je Mandića pitala kada za njega počinje život, ali nije dobila argumentiran odgovor.

Genov je rekla da se nada da se Ustavni sud neće voditi ovim argumentima, nego odlukom Europskog suda za ljudska prava koji u jednom slučaju donio odluku da život počinje rođenjem.

“Ne postoji niti jedan međunarodni dokument ili konvencija, ili sudska odluka koja bi obvezala bilo koju zemlju da tako promišlja stvari, da je pravo na pobačaj ljudsko pravo. Postoje i drugi slučajevi, to nije opće prihvaćeno”, istaknula je dr. Markić.

“Ustavni sud je već zatražio stručno mišljenje kada počinje život i dali su ga već znanstvenici – da počinje trenutkom začeća. Poanta je da ako postoje čvrsti dokazi da život počinje u trenutku začeća i da se radi o kontinuiranom razvoju čovjeka.

Grujić Koraćin: Fetus nije osoba u pravom smislu riječi

Ginekologinja Jasenka Grujić Koraćin govorila je u prikazanom prilogu.

“Zabranjivanje pobačaja bi bila velika tragedija za ovo društvo. Trebalo bi zadržati postojeću zakonsku regulativu. Zahvaljujući tom zakonu mnogo je reda učinjeno u segmentu zaštite žena. Početak života je pitanje koje muči mnoge. Zaključak da život započinje trenutkom začeća je simplifikacija. Fetus nije osoba u pravom smislu riječi. On je zavisan o tijelu žene. Osobnost ima samo ono dijete koje se rodi. Do 23. tjedna to je potencijalni život, a ne život u pravom smislu riječi”, tvrdi ona.

Goluža: život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice

U studio je javio i Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

“Znanstvena činjenica je da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice. To su me naučili moji profesori na medicini”, poručio je Goluža.

“Postoji situacija kada bi napravio pobačaj – samo kada je život žene ugrožen”, ističe.

“Ja ne znam za slučajeve da oni koji ne žele obavljati pobačaje u bolnicama to isto čine u privatnim klinikama. Ako je to istina, to je krajnje nedopustivo zato jer se trudnica dovodi u jedan ovisan položaj o liječniku, a liječnik s te pozicije ostvaruje materijalnu dobit. Ukoliko postoje dokazi pozivam one koji su oštećeni da to prijave”, kaže on.

Upitan o prizivu savjesti kaže: “Svatko neka radi po svojoj savjesti. Kolektivni priziv savjesti u teoriji je moguć, ali se u praksi ne bi smio događati jer je zakonska obveza uprave bolnice da osigura mogućnost pružanja usluge na razini svega onoga što je dogovoreno”.

“Priziv savjesti je zakonski već reguliran, zna se na koji način se izjašnjava, tko mora biti obaviješten, ali moguć je samo kad se ne ugrožava život i zdravlje pacijenta”, ističe Goluža.

Markić: 75 posto žena koje su pobacile učinile su to iz ekonomskih razloga

“Pitanja silovanja i sličnog su izuzetno teška, to su strašni događaji. 75 posto žena koje rade pobačaje imaju ekonomske razloge, društvo im može pomoći”, kaže Markić.

“Liječnicima koji obavljaju pobačaje u sivoj zoni treba prijaviti, oduzeti licencu. To se mora dokazati jer nije svaki liječnik takav”, ističe Markić. Pojasnila je da postoji trend pada broja pobačaja. Genov je tvrdila da to nisu točne brojke.

“Postoje žene koje se nalaze u tako teškim životnim situacijama da kada ih se ohrabri one i zadrže dijete. Ima niz organizacija koje pružaju smještaj i podršku i one odluče, kada im se promijene okolnosti, da će ipak roditi to dijete”, ističe i poručuje da država te udruge ne podržava i tu postoji prostor za promjenu.

“75 posto žena od 3000 koje su prošle godine napravile pobačaj je to učinilo iz ekonomskih razloga. Ako žena mora birati između teške ekonomske situacije i djeteta, društvo treba napraviti sve da joj pomogne”, kaže.

“Poljski zakon kaže da žena može napraviti pobačaj u slučaju silovanja, ako javni tužitelj potvrdi sumnju na silovanje”, ističe kao pozitivan primjer zemlje u kojoj je zakon o pobačaju dobro reguliran.

“Poljska je primjer zemlje koja je 1993. promijenila zakon i na njoj se mogu testirati mnoge tvrdnje, vezano i uz silovanje. Broj prijava silovanja, prekida trudnoće i u Poljskoj je vrlo nizak. Društvo se treba usredotočiti na 75 posto žena koje to čine iz ekonomskih razloga”, zaključila je dr. Markić.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža