U ime obitelji

Privremeni rezultati sa 75% lokacija – do sada prikupljeno 350 000 potpisa

Privremeni rezultati sa 75% lokacija – do sada prikupljeno 350 000 potpisa

Građanska inicijativa “U ime obitelji” priopćila je kako je u tijeku obrada podataka o broju potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava – „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“. Zbog izuzetno velikog interesa javnosti iz Inicijative javljaju da je prema dosad prikupljenim, ali još uvijek nepotpunim podacima s otprilike 75% mjesta izjašnjavanja, referendum zatražilo više od 350 000 birača, a točni ukupni broj znat će se nakon što se obrade svi podaci.

Inicijativa očekuje da će potpune informacije o broju potpisa imati u sljedećih nekoliko dana kada će se i iz najudaljenijih mjesta prikupiti sve potpisne knjižice. Već sada su uvjereni kako je prikupljeno dovoljno potpisa i da je dovoljan broj građana zatražio raspisivanje referenduma.

U cilju maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, Inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima.

Izjašnjavanje hrvatskih birača o raspisivanju referenduma koji bi doveo do uspostave pravednijeg izbornog sustava i omogućio da hrvatski birači već na sljedećim parlamentarnim izborima svoje zastupnike u Sabor biraju imenom i prezimenom, završeno je jučer u ponoć. Izjašnjavanje je trajalo od nedjelje 21. 9. do nedjelje 5. 10. 2014. godine.

Prikupljanje potpisa provodilo se u otežanim uvjetima zbog uskraćivanja dozvola za postavljanje štandova u nekim od najvećih hrvatskih gradova.