Primjeri iz prakse pokazuju: Kažnjavanje Indexovog novinara i LGBT aktivista za ‘ACAB’ nije iznimka
17. rujna 2019.

Zanimljivo je da osude na uhićenje novinara Indexa i LGBT aktivista Gordana Duhačeka zbog remećenja javnog reda i mira uvredljivim objavama na svojem Twitter profilu dolaze sa svih strana iako kažnjavanje za ‘ACAB’ nije iznimka, što znači da Duhaček nije žrtva posebnog progona ni kao pojedinac, ni kao novinar.

Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze All cops are bastards, nalaze se na 23. stranici upute MUP-a pod nazivom ”Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje” te se isticanjem kratice ACAB policijske službenike dovodi u “neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju društvenog položaja” i zato se prema uputama odmah kreće u kažnjavanje.

Nekoliko je primjera kažnjavanja, a kažnjeni su i oni koji su se osim kraticom ‘ACAB’, koristili brojkom ‘1312’, što je zapravo isto, samo prema redoslijedu slova abecede.

Jedan čovjek dobio je novčanu kaznu jer je na svom Facebook profilu stavio, kako piše u presudi, “sliku maskirane osobe koja u ruci drži posložene karte redoslijedom AS, 3, AS, 2, što je zamjena za međunarodno poznatu skraćenicu ACAB kojom se omalovažavaju policajci”.

Za svoj potez iz 2018. godine osuđeni su navijači KK Split na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer su na utakmici razvili transparent s natpisom 1950=1312. U presudi Sud je naveo kako te brojke u jezičnom značenju predstavljaju Torcida=ACAB i kaznio petoricu navijača novčanim kaznama od 198 do 378 kuna, piše Telegram.

Tko je sve osudio uhićenje unatoč navedenom?

Udruga Gong u utorak je policijsko postupanje prema novinaru Indexa i LGBT aktivistu  ocijenila nedopustivim pritiskom na novinare i nastavkom urušavanja slobode medija.

“Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića, koji se priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a, događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima”, ističe Gong reagirajući na jučerašnje privođenje novinara Duhačeka.

Uhićenje Duhačeka već je osudilo Hrvatsko novinarsko društvo, a u utorak su reagirali i Kuća ljudskih prava Zagreb i Centar za mirovne studije, koji smatraju da je riječ o nedopustivom pritisku na slobodu rada novinara u Hrvatskoj i još jednom u nizu problematičnih policijskih postupanja protiv osoba koje izražavaju društvenu kritiku.

Gordan Duhaček za medije je izjavio kako je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog objave na Twitteru u kojem je napisao skraćenicu ACAB (akronim za “All Cops Are Bastards”-”Svi su policajci gadovi’), kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune. Za ruganje hrvatskoj budnici i preradi Vile Velebita o čemu je Narod.hr detaljno izvještavao presuda će biti izrečena za tri dana.

Izvor: narod.hr/telegram

Foto: Pmk58 , wikipedia

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža