Prije 3 godine UiO upozorio Vladu na cenzuru FB: Hoće li sada, nakon poruka EK – reagirati?
13. siječnja 2021.

U utorak je YouTube “privremeno” blokirao na “minimalno sedam dana” kanal američkog predsjednika Donalda Trumpa i uklonio videozapis “zbog kršenja politike” te platforme. YouTube se tim potezom pridružio ostalim društvenim mrežama Snapchatu, Tiktoku, Spotifyu, Redditu, Pinterestu i Facebooku koje su blokirale američkog predsjednika, ali blokirale su i/ili ograničile profile bliske Donaldu Trumpu.

Na tu masovnu cenzuru digitalne oligarhije reagirali su Njemačka, Francuska, ali i Europska komisija upozorivši na vrijednosti slobodnog izražavanja. Hoće li napokon reagirati i Andrej Plenković i to tri godine kasnije – nakon što je udruga U ime obitelji ukazivala na cenzuru i politizaciju Facebooka?

“O potezima Donalda Trumpa trebaju odlučiti američke institucije, a ne Big Tech. Slažem se s izjavom saborske zastupnice Selak – Raspudić da je Facebookova i Twitterova cenzura, odnosno trajno brisanje njegovog profila povodom nedavnih događaja, nešto nad čime se svi trebamo duboko zamisliti. Naime, Big Tech jasno nam je poručio da više nisu zadovoljni tek potpunim monopolom nad jednom od rijetkih profitabilnih industrija koje su preostale u SAD-u. Preuzimaju u potpunosti kontrolu političkih procesa, to je nešto s čim smo suočeni već unazad nekoliko godina i polako klizimo u jednoumlje i totalitarizam“, upozorila je u ponedjeljak doc. dr. sc. Jadranka Polović u razgovoru za Narod.hr.

Poljska je pak najavila da će kažnjavati društvene mreže ako cenzuriraju objave koje ne krše zakon.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji uputila je još 2017. godine dopis predsjedniku hrvatske Vlade, Andreju Plenkoviću, tadašnjem ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću, te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, u kojem ih poziva da u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook.

Istaknuli su da je u Hrvatskoj zabranjen bilo koji oblik cenzure, pa i od strane američke tvrtke Facebook.

> Poljska će kažnjavati društvene mreže ako cenzuriraju objave koje ne krše zakon

> U ime obitelji: Evo kako Vlada RH može utjecati na Facebook i cenzuru istine o HVO-u i Hrvatskoj

> UiO Vladi: zatražite od Facebooka da prestane cenzurirati hrvatske građane

Tada je Facebook masovno brisao objave svih korisnika te mreže koji se ne slažu s haaškom presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Slobodana Praljka i ostalih članova “šestorke”. Facebook i danas briše objave vezane uz istu temu, te blokira korisničke profile. Facebook time krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.

U ime obitelji upozorila je 2017. i na činjenicu da osim građana Republike Hrvatske ista cenzura još u većoj mjeri pogađa Hrvate u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo od Vas da hitno zatražite od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”, zaključuje se u dopisu.

U ime obitelji je na upit Novoga lista što bi Vlada trebala napraviti ako bi Facebook ignorirao njene zahtjeve odgovorila:

“Svaka Vlada ima ustavnu obvezu sprječavati svaki oblik cenzure, a vladinim i državnim službama u kojima rade desetci tisuća stručnjaka i službenika prepuštamo da nađu konkretan način kako će hrvatskim građanima osigurati zaštitu od cenzure iznošenja povijesnih činjenica o pozitivnoj ulozi Hrvatske i HVO-a u ratu u Bosni i Hercegovini, osiguravajući da Facebook ne tretira hrvatske građane nimalo drugačije od njihovih sugrađana u drugim zemljama EU-a”.

Za RTL televiziju o ovom zahtjevu dao je izjavu Ivan Munjin, član Upravnoga vijeća udruge „U ime obitelji“.

U nastavku donosimo neke od reakcija “mainstream medija” o ovoj inicijativi udruge U ime obitelji:

* “ZAUSTAVITE FACEBOOK” Željka Markić traži od Plenkovića da zaštiti Hrvate od – Marka Zuckerberga – Novi list.

* U ime obitelji Plenkoviću: Natjerajte Facebook da prekine cenzuru! – Tportal

* Rakar: Zahtjev ‘U ime obitelji’ je sulud, Facebook boli briga što se događa u Hrvatskoj – Tportal

* Udruga Željke Markić požalila se Plenkoviću na cenzuru Facebooka prema štovateljima generala Praljka – Dnevnik.hr

* ŽELJKA MARKIĆ TRAŽI REAKCIJU VLADE: ‘U najkraćem roku stanite na kraj cenzuri koju Facebook provodi u Hrvatskoj’ – Net.hr

* NEĆE MOĆI OVE NOĆI Željka Markić bi uređivala Facebook, međunarodnu kompaniju u privatnom vlasništvu, a traži i pomoć hrvatske Vlade – 100posto.hr

* Još malo o Praljku i Facebooku: sad i Markić traži pomoć Vlade, ekstremisti planiraju pokušaj rušenja Indexa – Telegram.hr

* Željka Markić ima novi hit, sad je Vladi poslala konkretne prijedloge kako da ih zaštiti od cenzure Facebooka – Telegram.hr

* Na portalu Željke Markić nedjelja je radni dan – Liberal.hr

* Dražen Tomić: Facebook kao privatna tvrtka može raditi što želi – HRT

* Markićka od Plenkovića traži da natjera Facebook da više ne blokira Praljkove obožavatelje – Index.hr

* ‘ZAUSTAVITE FACEBOOK’ JE GROTESKA No, Hrvatska je do te mjere postala pošemerena, da je Markićkin pokušaj politički… – Jutarnji.hr

* OBRAČUN ZBOG PRALJKA Došli smo u posjed prijedloga Vladinog pisma Marku Zuckerbergu… – Jutarnji.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža