Prijava pravobraniteljici o kojoj se šutjelo: LGBTIQ udruga ‘dila’ ilegalne hormone!?
22. siječnja 2024.

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić u lipnju 2022. godine poslana je prijava šokantnog sadržaja o ilegalnom uvozu i distribuciji hormonalne terapije vezane za postupak ‘promjene spola’.

Narod.hr u posjedu je ove prijave o kojoj bi pravobraniteljica i dalje šutjela da je ovih dana nismo podsjetili na nju.

Prijavitelj je, naime, jednu LGBTIQ udrugu iz Hrvatske prozvao za ilegalan uvoz i distribuciju hormonalne terapije.

Da stvar bude nevjerojatnija, prijavitelj je – ‘transrodna’ osoba!

>‘Transrodni’ prvak američkog kviza postupke ‘promjene spola’ naziva ‘spasonosnima’ za djecu

Ilegalni uvoz i ilegalna prodaja

U prijavi se između ostaloga navodi da se članovi udruge javno žale na plaćanje hormonske terapije, a skrivaju stravičnu činjenicu.

Riječ je, kako doznajemo direktno od prijavitelja, o ilegalnom uvozu hormona iz jedne od susjednih zemaljaa zatim i ilegalnoj prodaji onima koji nemaju liječničku potvrdu za njihovo uzimanje.

Korisnici ilegalnih hormona su, kaže nam prijavitelj, oni koji izbjegavaju odlazak kod liječnika ili maloljetnici koji tu praksu skrivaju od roditelja.

>Totalitarni stil rodne ideologije: Smije li se danas izreći stav koji je suprotan ‘mainstreamu’?

Odgovor se čekao više od godinu i pol

Nema nikakve sumnje da je ‘dilanje hormonima’ iznimno opasna pojava. Međutim, čini se da je ova šokantna prijava ostala na dnu ladice pravobraniteljice Ljubičić, a o njoj je progovorila tek nakon našeg upita poslanog sredinom siječnja.

Ona, naime, do današnjeg dana prijavitelju nije poslala nikakav odgovor iako je od prijave prošlo više od godinu i pol.

Ljubičić: ‘Navodi iz pritužbe svode se na osobne dojmove’

U svom odgovoru za narod.hr, pravobraniteljica Ljubičić navodi da se pritužba “kritički osvrće općenito na rad udruge”.

Pravobraniteljica ističe da su navodi iz pritužbe “bez konkretizacije te se svode na osobne dojmove, špekuliranje i insinuacije koje ničim nisu potkrijepljene”.

Nadalje, navodi da je evidentno da sumnja na distribuciju ilegalnih hormona nije predmet same pritužbe “već tek sporedni navod u kontekstu općeg kritiziranja rada navedene udruge”.

Dodaje da iz toga ne proizlazi nikakva osnovana sumnja na počinjenje nezakonitih radnji.

Što (ni)je u nadležnosti pravobraniteljice?

Pravobraniteljica ističe da nije u njezinoj nadležnosti da “anonimne, paušalne, nekonkretizirane i ničim potkrijepljene insinuacije o nezakonitim radnjama formalizira te potom zahtijeva postupanje po istima”.

Također, Ljubičić ističe da “iz nijednog drugog izvora niti prije niti poslije nije primila nikakvu informaciju o nezakonitom djelovanju predmetne udruge”.

Navela je da su, ukoliko se ukazuje na nezakonite radnje, nadležna tijela policija i državno odvjetništvo, a ona djeluje ako je povrijeđeno načelo ravnopravnosti spolova.

Ljubičić: ‘Pritužitelj nije postupao u dobroj namjeri’

Pravobraniteljica je istaknula da se “radi o anonimnoj pritužbi u kojoj identitet pošiljatelja nije naveden niti ga je moguće utvrditi”.

Zaključila je da se radi o “neosnovanoj i nevjerodostojnoj pritužbi koja je usmjerena na puko šikaniranje i diskreditiranje udruge”.

“S obzirom da pritužitelj nije postupao u dobroj namjeri te je pritom prikrio svoj identitet, nije pokrenut ispitni postupak“, stoji među ostalim u odgovoru.

Pravobraniteljica odgovorila da nije stručna za ocjenu zdravstvenih učinaka neke terapije

Pravobraniteljicu smo pitali i podržava li praksu korištenja hormonalne terapije unutar LGBTIQ udruga koje su potencijalno izvan nadzora liječnika.

Ljubičić je odgovorila da ona “nije stručno tijelo koje bi bilo nadležno ocjenjivati zdravstvene učinke određene terapijske metode”.

Zaključila je da na ta pitanja odgovore može dati “jedino medicinska struka i to uvijek u suradnji s osobama na koje se određena terapija i odnosi”.

O kakvoj je terapiji riječ?

Hormonska terapija tek je jedan u nizu postupaka koji prolazi osoba koja pati od takozvane ‘rodne disforije.’ U Hrvatskoj liječnici upotrebljavaju i naziv ‘rodna neusklađenost’.

Pojam je to kojim se naziva stanje u kojemu osoba osjeća da njezin biološki spol nije u skladu s njezinim ‘rodnim identitetom’.

U Hrvatskoj se za takvo stanje koriste medicinske dijagnoze F64, F64.0, F64.2 i F64.9.

Prevedeno, riječ je o poremećaju uloge spola, transseksualizmu, poremećaju uloge spola u djetinjstvu i nespecificiranim poremećajima uloge spola.

>Dokle idu ‘znanstveni’ eksperimenti u operacijama ‘promjene spola’ beogradskog kirurga Đorđevića?

Čekamo odgovor Beroša i MUP-a

Hormone propisuju endokrinolozi. Međutim, čini se da su si neke LGBTIQ udruge uzele i tu ulogu.

Upit smo poslali i ministru zdravstva Viliju Berošu, a budući da je u pitanju prijava o ilegalnim prekograničnim radnjama, upit je poslan i Ministarstvu unutarnjih poslova.

Njihove odgovore objavit ćemo po primitku.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža