Pridružite se internetskoj peticiji Saboru: Zadržimo pravo na narodni referendum!
30. listopada 2014.

Udruga “U ime obitelji” pokrenula je internetsku peticiju “Zadržimo pravo na narodni referendum!” protiv novog Zakona o referendumu kojeg predlaže Kukuriku koalicija i predložila svoje izmjene zakona koje doprinose unaprijeđenju referendumske prakse. Peticija je adresirana na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. “U ime obitelji” potiče sve svoje simpatizere, podupiratelje i sve građane kojima je stalo do unaprijeđenja demokracije u Hrvatskoj da se pridruže peticiji OVDJE

Zašto je prijedlog Kukuriku koalicije loš?

“Novi Zakon o referendumu za kojeg se zalažu Peđa Grbin i ministar uprave Arsen Bauk u ime vladajuće Kukuriku koalicije će praktično onemogućiti pokretanje građanskih referendum”, tvrde iz Udruge “U ime obitelji”.

“Novi prijedlog Zakona predlaže mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana u samo 300 za to predviđenih ureda državne uprave dok se npr. na izborima možemo izjasniti na oko 2000 mjesta za glasanje.

Potpisivanje bi bilo moguće samo za vrijeme radnog vremena tih ureda i to pred državnim službenicima.

Ova ideja jako podsjeća na totalitarističke režime, jer bi lokalne strukture vlasti imale uvid tko je potpisnik inicijative za referendum, te bi stoga svaki potpis zahtijevao iznimnu građansku hrabrost.

Građanski referendum je najizravniji oblik demokratskog odlučivanja i jedno od temeljnih i Ustavom zagarantiranih prava građana. Zato je izuzetno važno da postupak za iniciranje referenduma bude što pristupačniji samim građanima, da uvjeti koje treba zadovoljiti ne budu previše rigorozni i da kod građana ne izazivaju nelagodu ili strah.”

Udruga “U ime obitelji” poziva građane da potpišu peticiju protiv ovog prijedloga zakona “koji značajno otežava pokretanje referendumskih inicijativa koje su nezamjenjiv korektiv svakoj vlasti”.

“Ovom peticijom možete također podržati prijedloge koji će unaprijediti i olakšati sudjelovanje građana u demokratskim procesima”, dodaju iz “U ime obitelji”.

 

Što predlažemo saborskim zastupnicima?

Osjećamo veliku zabrinutost zbog predloženih promjena zakona o referendumu kojima se žele ograničiti građanske slobode usmjerene na pokretanje referendumskih inicijativa.

Staviti mjesta prikupljanja potpisa za referendum pod kontrolu državne uprave znači namjerno obeshrabriti građane koji mnogo puta nemaju u njih povjerenja. Uskratiti mogućnost odlučivanja na javnim mjestima za prikupljanje potpisa građanskoj inicijativi koja pokreće referendumsku inicijativu znači uskratiti joj građansku slobodu za pokretanje takvih inicijativa. Radno vrijeme tijela državne uprave se preklapa s radnim vremenom mnogih građana, a i udaljenost državnih institucija od mjesta prebivanja mnogih građana koji žive u manjim mjestima stvara značajnu prepreku u ostvarivanju građanskog prava za sudjelovanje u prikupljanju potpisa.

Usvojiti predložene izmjene zakona o referendumu značilo bi onemogućiti korištenje alata građanskog referenduma, koji je najviši oblik demokracije, i ugušiti buđenje svijesti građana Republike Hrvatske o sudjelovanju u procesima donošenja odluka i zakona.

Zbog toga Vas tražimo da kao izabrani politički predstavnik kojem su građani Hrvatske dali svoje povjerenje, ne prihvatite ovakav prijedlog zakona o referendumu i napravite sve što je u Vašoj nadležnosti da se olakša i učini dostupnijim pokretanje referenduma kao najvažnijeg oblika demokratskog izjašnjavanja građana tako da se iznađu ustavna i zakonska rješenja koja će:

1. Produljiti rok za izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma s dosadašnjih 15 dana na minimalno 30 dana.

2. Smanjiti broj minimalno potrebnih potpisa za raspisivanje državnog referenduma s dosadašnjih 10% od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj na jedinstveni broj od 200.000 potpisa.

3. Omogućiti prikupljanje potpisa na bilo kojem mjestu (kod kuće, u uredima, itd.), a da se za javne površine primjeni standard Kodeksa dobre prakse o referendumima Venecijanske komisije.

4. Propisati točan izgled obrasca za prikupljanje potpisa koji će svima biti lako dostupan i prikladan za ispis bez dodatnih zahtjeva za uvezivanjem.

5. Definirati točne rokove i procedure u kojem su nadležna tijela dužna utvrditi jesu li zadovoljeni svi kriteriji za raspisivanje referenduma tako da prema dobroj demokratskoj praksi i preporukama Venecijanske komisije od predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma do njegovog raspisivanja ne prođe više od 6 mjeseci.

6. U skladu s demokratskim standardima EU, odrediti minimalno potrebni broj birača koji su pristupili referendumu da bi referendum bio pravovaljan.

 

Ukoliko se slažete s navedenim prijedlogom, internetsku peticiju možete potpisati OVDJE

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža