Prekasno: Grad Zagreb planira graditi deset novih vrtića, a roditeljima neupisane djece već su izazvali kaos
29. srpnja 2023.

Ukidanjem mjere roditelj odgojitelj mnogi roditelji u Zagrebu su na mukama jer osim što su ostali bez novčane naknade ostali su i bez mjesta u vrtiću. Nisu samo ostala zdrava djeca bez mjesta u vrtiću već i djeca s posebnim potrebama iako im je po svim kriterijima trebalo biti omogućeno mjesto u vrtiću jer zadovoljavaju uvjete za to.

>Dječje šlapice pred poglavarstvom; HURO: Za neupisanu djecu u vrtiće kriv je Tomašević, ne roditelji odgojitelj

Gradska vlast je odbila zahtjeve i prijedloge oporbe i roditelja

Ishitrenost odluke gradske vlasti za ukidanjem mjere roditelj odgojitelj pokazala je njihovu nespremnost i nesposobnost  da ovladaju datom situacijom. Naime učinili su to iako su znali da nema dovoljno vrtića u gradu i da će mnoga djeca ostati bez svog mjesta. Odbili su i zahtjeve oporbe i roditelja da im se ipak omogući bar mala materijalna pomoć od 200 eura s obzirom da nisu svojom krivnjom dovedeni u tu situaciju.

>Klub Mosta uputio u proceduru prijedlog da Zagreb svakom neupisanom djetetu isplaćuje po 200 eura

”Ovim putem pozivamo sve građane grada Zagreba da se uključe u javnu raspravu i podrže našu inicijativu kojom tražimo da se uvede novčana naknada za svako neupisano dijete u vrtić za koje je predan zahtjev na natječaju za upis koji je danas krenuo i traje do 5. lipnja 2023, pozivali su iz Mosta. No od tada pa do danas roditelji su prepušteni samima sebi.

U dječje vrtiće Grada Zagreba u pedagošku godinu 2023./2024. ukupno je novoupisano 7604 djece, a trenutno je neupisano njih 2716, priopćili su u početkom srpnja iz zagrebačke Gradske uprave.

Izgradnja novih vrtića

Iz Grada Zagreba naime javljaju ovih dana da kreću s projektom izgradnje deset novih vrtića, ali prekasno.

>Selak Raspudić poručila Možemo: Razumna vlast ne ide u rušenje prethodnih mjera bez ostvarenja kompenzacijske mjere

“Grad Zagreb na drugi poziv NPOO-a prijavljuje izgradnju 10 novih vrtića koji su većim dijelom fokusirani na zapad grada, i to na Trešnjevku sjever i jug, Stenjevec, Podsused – Vrapče i Novi Zagreb zapad. Ovim projektima vrijednosti oko 45 milijuna eura otvorit će se značajni novi vrtićki kapaciteti za oko 1000 djece”, najavili su iz Grada.

Što se tiče neupisane djece koja ispunjavaju uvjete, iz Gradske uprave očekuju da će ih se oko 500 upisati tijekom pedagoške godine otvaranjem dodatnih pet vrtića. Podsjećaju i da su u tijeku upisi u privatne i vjerske dječje vrtiće i obrte dadilja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža