U ime obitelji

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zagovara ideologizirani ‘Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije’

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zagovara ideologizirani ‘Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije’

Na 1. sjednici Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2017.-2022., koja je održana 27. ožujka, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, usprotivila se izmjenama unesenim u Nacrt Nacionalnog plana, zastupajući tezu da je potrebno ostati pri njegovoj prošloj, ideologiziranoj verziji.

“Pravobraniteljica je”, kako piše na njezinim službenim stranicama, “izrazila nezadovoljstvo promjenama koje su uvedene u NAP za borbu protiv diskriminacije, ističući kako se takvim promjenama, odnosno ‘izbacivanjem’ važnih dijelova Plana, gubi na kontinuitetu rada i vjerodostojnosti te da sadržaj NAP-a nije u skladu s hrvatskim zakonima, posebice odredbama koji se odnose na 18 diskriminacijskih osnova Zakona o suzbijanju diskriminacije, a time niti pravnom stečevinom EU-a. Većina sudionika/ica sastanka podržala je stav Pravobraniteljice, također izražavajući nezadovoljstvo načinom na koje su izvršene promjene NAP-a”.

Uspjeh UiO: Najavljena je izrada novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije

Podsjetimo, prošli Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije bio je odbačen zahvaljujući zalaganju udruge U ime obitelji. Nacionalni plan je trebao biti donesen još 2014. godine, jer je onaj iz prethodnog ciklusa (2008.-2013.) prestao vrijediti. Ured za ljudska prava je novi plan (2014.-2019.) radio dvije i pol godine, za što je potrošio 119.655 eura iz europskih fondova, no taj je plan bio izrazito ideološki jednostran.

U četvrtak 20. travnja će se održati sjednica saborskog Odbora za europske poslove na temu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije. Sjednicu odbora su zatražili zastupnici SDP-a, koji su 28. ožujka napustili zajedničku sjednicu Odbora za europske poslove, vanjsku politiku i gospodarstvo kako bi stvorili pritisak za održavanjem sjednice na temu Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije.

Pritisak se očitovao i za saborskom govornicom, gdje je SDP-ov Joško Klisović ponovio tezu po kojoj će nedonošenje Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije ugroziti povlačenje 6,881 milijardi eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europske unije, što je međutim u izjavi za t-portal osporila sama Europska komisija: “Sam čin nedonošenja Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije ne mora značiti da će provedba programa biti blokirana”.

Tko je sve u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije?

Pored pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i SDP-a, protiv izmjena u Nacionalnom planu za borbu protiv diskriminacije istupili su i predstavnici tjednika Novosti, Kuže ljudskih prava i Centra za mirovne studije, čiji su članovi bili u prošloj radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana, za što je potrošeno oko 111 000 eura iz europskog projekta. Taj plan je imao preopćenite i nejasne mjere podložne zloporabi i različitim interpretacijama, bio je manjkav (neke skupine – poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, brojnih obitelji – tim planom uopće nisu bile obuhvaćene) te ideološki usmjeren (pojedine su točke ideologizirane u skladu s udrugama Platforme 112, u područjima poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanja dostupnosti kontracepcije i pobačaja, što ne spada u domenu plana za suzbijanje diskriminacije).

“Prethodni, odbijeni Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije bio je alat za širenje i nametanje ideologije u hrvatskom društvu, a ne za suzbijanje svakog oblika diskriminacije, za što se udruga U ime obitelji zalaže”, rekao je Ivan Munjin podsjećajući na skupine koje su diskriminirane, a nisu bile navedene u prijašnjem Nacionalnom planu. To su obitelji s više djece, žene koje su diskiminirane na radnom mjestu jer žele biti i majke, radnici koji moraju raditi nedjeljom, a za to su još manjkavo plaćeni, itd.

Izvor: narod.hr

Foto: fah