U ime obitelji

Potpišite peticiju za bolesnu djecu: Sutra će se pojaviti i druga djeca, hoće li zdravstveni sustav imati odgovor?

Potpišite peticiju za bolesnu djecu: Sutra će se pojaviti i druga djeca, hoće li zdravstveni sustav imati odgovor?

Sigurno ste već čuli, u Klaićevoj bolnici u Zagrebu nalazi se sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma kojima bi novoodobreni lijek zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron mogao povećati šanse za preživljenje za 10 do 20 posto. Međutim, ta zdravstvena institucija nema potrebnih 10,5 milijuna kuna za nabavu tog lijeka.

Ministarstvo zdravstva osnovalo je povjerenstvo koje treba utvrditi koja je očekivana korist lijeka u usporedbi sa rizikom kod svakog od sedmoro djece i što će to značiti za pojedino dijete. Odluka povjerenstva očekuje se idući tjedan.

Potpišite peticiju CitizenGO: http://citizengo.org/hr/sy/71453-hitno-sigurajte-lijek-koji-ce-spasiti-zivot-sedmero-djece

Pitanje osiguravanja sredstava za Dinutuximab beta Apeiron pokazuje sustavan problem neorganiziranosti zdravstvenog sustava. Građani RH su u 2016. godini putem doprinosa za hrvatsko zdravstvo izdvojili 18,5 milijardi kuna, dok je sve skupa Zdravstvo prošle godine raspolagalo s više od 23 milijarde kuna. Ipak, danas se prebacuje loptica i osnivaju povjerenstva, kako bi se odlučilo o povećanju šanse za preživljavanje sedmero teško bolesne djece. Svatko ima pravo na život! Što znači kako je u sustavu koji je prošle godine progutao 23 milijarde kuna neophodno naći 10 milijuna kuna koji mogu biti ključni za spas života oboljelih mališana! Nažalost, sutra, kad se pojave druga djeca kojima specifičan lijek može značiti razliku između života i smrti, zdravstveni sustav opet neće imati odgovor.

Zbog toga vas CitizenGO poziva da potpišite peticiju kojom traže:

-hitno osiguravanje sredstava za lijekove koji mogu spasiti živote maligno oboljelih mališana
– započinjanje sustavnog rješavanja neučinkovitog i netransparentnog korištenja sredstava koje građani RH uplaćuju putem doprinosa za zdravstveno osiguranje
– donošenje odluke o transparentnom trošenju sredstava zdravstvenog osiguranja te dijela proračuna za javno zdravstvo
– osiguravanje sredstava potrebnih za odgovarajući rad s pacijentima, osobito u klinikama za dječje bolesti

http://citizengo.org/hr/sy/71453-hitno-sigurajte-lijek-koji-ce-spasiti-zivot-sedmero-djece

Izvor: narod.hr

Foto: Thinkstock