Potpišite peticiju i zaustavite zloupotrebu suzbijanja diskriminacije za progon neistomišljenika!
7. lipnja 2016.

Udruga U ime obitelji pokrenula je peticiju na platformi potpisi.me protiv nacrta kontroverznih antidiskriminacijskih mjera koje se mogu zloupotrijebiti za progon neistomišljenika.

“Prvi je problem Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije što se mjere koje sadrži mogu interpretirati na različite načine i zloupotrijebiti. Primjerice, nije jasno što znači “analiza novih udžbenika za osnovne i srednje škole u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije”, koja bi trebala rezultirati čišćenjem diskriminatornog sadržaja iz udžbenika. Koja je definicija diskriminatornog sadržaja? Onaj tko će provoditi ovu mjeru može smatrati da je sadržaj koji se referira na religijske vrijednosti diskriminatoran, kao što primjerice zagovara udruga Protagora, pa ga sukladno ovoj mjeri izbaciti iz udžbenika. Dakle, nije problem da udžbenici doista ne smiju sadržavati diskriminatoran sadržaj, nego što ova mjera otvara vrata da se cenzurira bilo koji sadržaj koji nekome svjetonazorski smeta. Kako to da je nakon 2 godine rada (2014. – 2016.) i s budžetom od 119 tisuća eura Radna skupina donijela mjere koje omogućuju cenzuru u školstvu”, ističe za narod.hr član Upravnog odbora udruge U ime obitelji Ivan Munjin.

“Drugi problem je što su neke mjere otvoreno usmjerene protiv neistomišljenika, primjerice zdravstvenih djelatnika koji se pozivaju na priziv savjesti i odbijaju činiti pobačaj i koji ne žele izdavati “pilule za dan poslije” ellaOne ili ih ne izdaju olako. Mjera Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana traže “osiguravanje i očuvanje dostupnosti svih zakonima reguliranih reproduktivnih prava i zaštite reproduktivnog zdravlja u svim javnim zdravstvenim ustanovama,posebice prava na pobačaj” i “osiguravanje dostupnosti kontracepcijskih sredstava u ljekarnama unutar javnog zdravstvenog sustava”. Drugim riječima, svi zdravstveni djelatnici koji na bilo koji način “stanu na put” tome da pobačaj i kontracepcijske pilule budu dostupni, tako što se pozovu na priziv savjesti, dolaze u direktan sukob s mjerama ovog Nacionalnog plana, tj. riskriraju da budu izloženi medijskoj hajci ili da izgube posao. Primjerice, ako netko smatra da bi trebao ispitati mladu žensku osobu zašto želi tablete ellaOne prije nego što ih izda – zato što to od njega traži njegova struka, njega ta osoba može tužiti za diskriminaciju! Unatoč tome što je samo slijedio pravila struke! Osim zdravstvenih djelatnika, većina takvih mjera predviđa da osobe zaposlene u pojedinim sektorima i područjima budu educirane u pojedinoj ideologiji koju će trebati provoditi – novinari, suci, državni službenici…, što otvara mogućnost da one koje ne žele sudjelovati ili provoditi takve ideološke mjerama dobiju otkaz”, dodao je.

“Iz ovih i drugih primjera vidljivo je da Nacrt Nacionalnog plana sadrži agendu udruga Platforme 112 i da se često bavi uskim ideološkim temama (poput provođenja Građanskog odgoja “u svim javnim školama u Republici Hrvatskoj”, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanje dostupnosti kontracepcije i pobačaja – što sve ne bi trebalo biti dio mjera za suzbijanje diskriminacije). Dokument također stvara privilegirane skupine nazivajući ih “skupine zaštićene Zakonom o suzbijanju diskriminacije”, ne navodeći koje su to, što daje mogućnost da se tim skupinama na tom temelju dodijele posebne privilegije kako ih se ne bi „diskriminiralo“. S druge strane, ne spominje i ne donosi mjere za suzbijanje diskriminacije skupina i osoba za koje je općepoznato da su potrebne zaštite od diskriminacije (npr. trudnice na radnom mjestu, vjernici, mlade obitelji, obitelji s više djece…)”, zaključuje Munjin.

Nacrt Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021. i Nacrt Akcijskog plana za njegovu provedbu 2016. – 2018., koje je objavio Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sadrže ciljeve i mjere koje trebaju provoditi državna tijela u sljedećih pet godina u svrhu suzbijanja diskriminacije.

Pozivamo vas da potpišete peticiju predsjedniku Vlade RH da se razriješe ravnatelj Ureda za ljudska prava i Radna skupina koji su ovakve mjere predložili.

Potpišite peticiju i zatražite da se održi kvalitetna javna rasprava, da se razriješi Radna skupina i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je dozvolio da se objavi dokument s ovakvim mjerama, koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava!

Foto: Craig Sunter/flickr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža