Poruke za oba spola: »Udaj se i budi podložna« i »Oženi ju i umri za nju«
10. travnja 2017.

Ovog se tjedna dogodio susret podupiratelja, ali i neistomišljenika s autoricom dviju novih knjiga u izdanju »Glasa Koncila« o bračnom životu »Udaj se i budi podložna« i »Oženi ju i umri za nju«, talijanskom novinarkom Costanzom Miriano na zagrebačkom predstavljanju knjiga.

Autorica je iz Rima doputovala u Hrvatsku kako bi govorila o glavnim naglascima svojih knjiga koje, otkada su napisane prije pet godina, izazivaju velik interes.

U ozračju poštovanja i uljuđenosti razmijenjena su različita mišljenja i pitanja o bračnom i obiteljskom životu na predstavljanju knjiga organiziranom u Novinarskom domu u ponedjeljak 3. travnja, a dan kasnije u Splitu u Nadbiskupijskom sjemeništu. Među šarolikom publikom bilo je i mnogo mladih koje teme bračne i obiteljske ljubavi uvijek privuku, kao i odraslih koje su zanimala autoričina stajališta.

»U knjizi nema ničega što bi nekoga moglo uzrujati jer pojašnjavam da podložnost nije ropstvo. No vidim dublji razlog koji izaziva tolike reakcije, a riječ je o vladavini carstva želja, jer se želje i prohtjevi postavljaju kao vrhovna stvar i prevladavajuće je stajalište da svaka želja mora biti i naše pravo. Za moderne muškarce, a još više moderne žene koje su odrastale s feminističkim sloganima, najgora je stvar u životu da moraju biti ispod nekoga… Želimo kontrolirati sve: svoju plodnost pomoću tableta, rađanje djece pobačajem, naše živote rastavama«, komentirala je autorica CostanzaMiriano prijepore koje izazivaju njezine knjige u izdanju »Glasa Koncila«.

Aktualna u svojim promišljanjima na predstavljanju knjiga, novinarka je na hrvatskoj turneji iznijela brojne primjere iz vlastitoga života te govorila o razlikama između muškaraca i žena, o otvorenosti životu i rađanju, odgoju i podizanju djece, doživljaju spolnosti kao dara Božjega, drugim riječima – o braku i obitelji…

»Podložnost ima mnogo više s duhovnim stajalištem, to nije stvar tko stavlja suđe u perilicu ili tko kuha večeru. Za mene to znači naučiti odoljeti kritiziranju, napadanju i manipuliranju muškarcima. Žena ima veliku moć i dar, ‘genij odnosa’, mi smo one koje razumiju, možemo ući jednostavnije u srca ljudi zbog empatične naravi. To je dar, ali i napast da se time koristimo za kontrolu, i želju da poboljšamo muškarce«, kazala je u uvodu predstavljanja majka četvero djece sa 20-godišnjim bračnim iskustvom, rekavši da nije mislila da će riječ podložna za nekoga biti uvrjedljiva.

»Radila sam 15 godina na politički lijevo orijentiranom medijskom kanalu s ljudima koji su daleko od vjere i katoličkoga načina razmišljanja i vidjela sam kako mnogima otkucava biološki sat te u kasnim tridesetim godinama otkriju da su gradili život na karijeri, na ostvarivanju što boljega posla, što im ne donosi istinsku sreću. To nije sociološka analiza, stvarnost je da takve žene nisu sretne. Moramo biti majke na biološki način ili duhovni način, moramo pronaći sebe u davanju života kao roditelj djeci ili pomažući drugima, jer dati život ono je što nas čini sretnima«, kazala je Costanza Miriano na predstavljanjima svojih knjiga »Udaj se i budi podložna« i »Oženi ju i umri za nju« u Zagrebu i Splitu.

Autoricu i okupljenu publiku na predstavljanju knjiga u ime izdavača pozdravio je u Zagrebu glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, kazavši da Glas Koncila tim knjigama želi pružiti poticaje sutrašnjim supruzima i suprugama, ali i današnjim mladim obiteljima, da osvježe bračni odnos na temelju iskustva CostanzeMiriano, suvremene žene s novinarskom karijerom, koja iz vjere živi ulogu supruge i majke. Istaknuo je i zauzimanje svećenika Borne Puškarića koji je uložio najveći napor kako bi knjige autorice Miriano bile dostupne u hrvatskom prijevodu.

Prikaz autentičnih iskustava

Na zagrebačkom predstavljanju knjiga čuo se i glas mladih te njihova recepcija sadržaja iz knjige, o čemu su govorili Irena Nišević i Lovro Badžim. Da su dvije knjige nerazdvojan dio jedne cjeline smatra odvjetnik Badžim, predstavljač knjige »Oženi ju i umri za nju«. Rekao je da muška publika iz toga naslova može dobiti dragocjen uvid u ženski pogled.

»Autorica u knjizi nastoji prikazati razlike između muškaraca i žena u nošenju sa svim životnim izazovima, poput rođenja djeteta, održavanja odnosa s roditeljima bračnih drugova, očinskom autoritetu, metodama odgoja. Ovo je djelo prikaz autentičnoga iskustva te se ne mora u apsolutnoj mjeri primjenjivati na svačiji život, ali mislim da svatko u njemu može pronaći nešto za sebe«, poručio je.

Irena Nišević kazala je da je knjiga »Udaj se i budi podložna« napisana kao skup pisama autorice svojim prijateljicama. »Autorica postavlja ljubav u definiciju koja ima visoke standarde, definira ljubav kao odluku, ne kao osjećaje i nagone. Međusobno se služenje može očitovati kroz svakodnevno obnavljanje bračnih zavjeta i pravo se herojstvo kod žene doživljava kada je žena podložna, kada se odriče sebe te pomažu muškarcima da se osjećaju voljenima i poštovanima«, zaključila je.

Korisne knjige za samopomoć

Naslov »Udaj se i budi podložna – Ekstremna vježba za neustrašive žene« prva je njezina knjiga iz 2011. godine s više od 70 tisuća prodanih primjeraka samo u Italiji, a objavljena je i na engleskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, poljskom i slovenskom jeziku. Druga knjiga »Oženi ju i umri za nju – Pravi muškarci za žene bez straha« svojevrsni je priručnik za življenje istinske muževnosti koji stavlja naglasak na ulogu muškarca u obitelji te iznosi savjete koji mogu pomoći u zajedničkom obiteljskom životu.

Predgovor knjigama napisali su novinarka Ana Muhar Blanquart i poduzetnik Tomislav Debeljak koji kažu da je riječ o korisnim knjigama za samopomoć koje daju poticaj za razmišljanje kako bolje razumjeti suprotni spol.

Costanza Miriano rođena je 1970. godine u Perugi u Italiji, a živi u Rimu. Udana je te ima četvero djece. Diplomirala je klasičnu filologiju te studirala novinarstvo. Dugogodišnja je novinarka talijanske javne televizije RAI. Uređuje i piše blog, a suradnica je i u nekoliko talijanskih novina. Česta je gošća na tribinama o obitelji, roditeljstvu, te o ulozi žene u suvremenom društvu.

Izvor: narod.hr

Foto: Glas Koncila

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža