U ime obitelji

Pokušaj zaustavljanja referendumskog izjašnjavanja birača predstavlja kršenje temeljnih načela demokracije

Pokušaj zaustavljanja referendumskog izjašnjavanja birača predstavlja kršenje temeljnih načela demokracije

Pokušaj zaustavljanja referendumskog izjašnjavanja birača o inicijativi „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ predstavlja kršenje temeljnih načela demokracije. Privremena zabrana – moratorij – izjašnjavanja birača o demokratiziranju izbora ne može se opravdati niti životnom niti pravnom logikom.

Predstavnici naroda, zastupnici u Hrvatskom saboru, nemaju ovlasti niti pravo, zabraniti narodu koji predstavljaju da se izjasni o tako važnom pitanju kao što je promjena nepravednog izbornog sustava koji koči ulazak novih i sposobnih zastupnika odgovornih biračima u Hrvatski sabor.

Izborna načela nalaze se u ustavima 19 europskih zemalja, a u pripremi referendumskog pitanja inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ sudjelovali su najbolji pravni stručnjaci.

Izjašnjavanje birača koje započinje u nedjelju, 21. 9. i traje do nedjelje, 5. 10. odvija se prema istom Zakonu o referendumu prema kojem je provedeno i izjašnjavanje hrvatskih birača o ulasku u Europsku uniju.

Nadamo se da su ovakvi prijedlozi predsjednika Josipovića, GONG-a te vodstava SDP-a i  HDZ-a na Međunarodni dan demokracije izraz nesnalaženja u novoj situaciji – da hrvatski građani koriste pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju i predlažu bolji i pravedniji izborni sustav.