Pobačaj je najčešći uzrok smrti u svijetu 2023. godine, ubio je 44,6 milijuna ljudi
12. siječnja 2024.

Pobačaj je i 2023. ostao vodeći svjetski uzrok smrti. To je konstanta već petu godinu zaredom, piše LifeSite. Dogodilo se to unatoč preokretu u predmetu Roe protiv Wadea 2022. koji je smanjio doprinos Sjedinjenih Država u ukupnim brojevima pobačaja.

>SAD: Vrhovni sud presudio da pobačaj nije ustavna kategorija, a NY Times to pokušao potkopati

Više od 44,6 milijuna pobačaja počinjeno je diljem planeta prošle godine, prema Worldometru, neovisnom izvoru koji prati i procjenjuje statistike u stvarnom vremenu o širokom spektru tema, na temelju podataka iz izvora kao što su Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO), Međunarodni monetarni fond (MMF).

Broj pobačaja veći je od broja smrtnih slučajeva povezanih sa sljedećih sedam uzroka smrti zajedno: zarazne bolesti, rak, pušenje, konzumiranje alkohola, HIV/AIDS, prometne nesreće i samoubojstva.

“Worldometer je procijenio ukupan broj umrlih u 2023. na više od 60,6 milijuna”, piše Christian Post. “Međutim, ta brojka ne uključuje abortus kao oblik smrti. Kad bi se pobačaji računali kao smrtni slučajevi u statistici, smrtni slučajevi prošle godine bi premašili 100 milijuna, a pobačaji bi činili više od 40%.”

>SAD: Broj rođenih značajno se povećao u državama u kojima je zabranjen pobačaj

U SAD-u 14 saveznih država trenutno zabranjuje sve ili većinu pobačaja. Do sada dostupni podaci pokazuju sadašnji pro-life zakoni učinkovito spriječavaju oko 200 000 pobačaja godišnje.

Kao odgovor na to, zagovornici pobačaja koriste različite taktike kako bi očuvali “pristup” pobačaju, kao što je uvrštavanje “prava” na pobačaj u državne ustave, lak pristup tabletama za pobačaj, pravnu zaštitu i financijsku potporu međudržavnim putovanjima kako bi se ivršio pobačaj, izgradnju novih objekata za pobačaj u blizini granice koje dijele države koje se zalažu za život i one u kojima je dopušten pobačaj, i čineći liberalne države utočištima za one koji žele izbjeći ili prekršiti zakone susjeda koji zabranjuju pobačaj.

>Novi argentinski predsjednik, libertarijanac Milei, snažno se protivi pobačaju; evo njegovih argumenata

Predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da kodificira “pravo” na pobačaj u federalnom zakonu, čime bi se ne samo obnovio, već i proširio status quo tako što bi državama bilo protuzakonito donošenje gotovo svih zakona kojima se štiti život. Izbori 2024. odredit će hoće li demokrati zadržati Bijelu kuću i dobiti dovoljno mjesta u Kongresu kako bi proveli te svoje namjere.

U SAD-u je dobivanje točnih podataka o razmjerima pobačaja dugo bilo ograničeno nedostatkom jedinstvenih standarda od države do države. Američki centri za kontrolu bolesti (CDC) prikupljaju samo one podatke o pobačaju koje dobrovoljno dostave države, čiji se zahtjevi za izvješćivanjem (ako ih imaju) značajno razlikuju. Kalifornija, Maryland i New Hampshire – tri države s brojnim stanovništvom i koje su izrazito za pobačaj – povijesno nisu dostavljale nikakve podatke. Time je dodatno ograničeno razumijevanje javnosti o učestalosti stvari kao što su pobačaj u kasnom terminu i komplikacije tijekom pobačaja.

>Nadbiskup Kutleša za HRT naglasio da su ljudi gladni duhovnosti, upozorio na nedopustivost pobačaja

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža