Plenković ponavlja isti spin o ‘rodnoj ravnopravnosti’ koji je plasirao Ivo Josipović?
21. travnja 2017.

Nacrt zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama trebao bi biti upućen u formalnu proceduru za usvajanje u posljednjem kvartalu ove godine, poručio je premijer Andrej Plenković u pisanu odgovoru povjereniku za ljudska prava Vijeća Europe Nilsu Muižnieksu.Plenković najavio skoru ratifikaciju Istanbulske konvencije, znate li što ona zapravo donosi?

U pisanu odgovoru premijer Plenković je naglasio da “hrvatski Ustav priznaje rodnu ravnopravnost kao jednu od najvećih vrijednosti” te istaknuo da je “borba protiv obiteljskog nasilja jedan od prioriteta njegove vlade”.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava“, stoji u Ustavu i ne spominje se “rodna ravnopravnost”, a to je nešto što bi premijer kao pravnik trebao znati.

Isto što sada tvrdi Plenković, govorio je i tadašnji predsjednik Ivo Josipović u svojoj video poruci za ILGA konferenciju, 2013. godine.

“I hrvatski Ustav zabranjuje svaku diskriminaciju prema nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj, rodnoj, ili nekoj drugoj osnovi”, rekao je tada u svojoj poruci Ivo Josipović, također pravnik koji je istu činjenicu morao znati.

Kako Istanbulska konvencija uz zaštitu žena “šverca” nametanje rodne ideologije

Rodna ideologija se nametala u sve škole u Republici Hrvatskoj i u dijelu 4. modula Zdravstvenoga odgoja (spolni odgoj) tadašnjeg ministra Željka Jovanovića, koji se kroz školski program nastojao nametnuti našoj djeci, čak i protiv volje njihovih roditelja. Ako Sabor ratificira Istanbulsku konvenciju, tada će ‘rod’ postati obavezan cijelom pravnom poretku RH, a ne samo u sklopu spolnog odgoja, i primjenjivati se na sve dijelove društva: školstvo, zdravstvo, kulturu…

SDP-ova Vlada Zorana Milanovića započela je proces pristupanja Istanbulskoj konvenciji kada je 20. 12. 2012. donijela odluku o potpisivanju Konvencije, čime je ispred hrvatskih građana izrazila da se Republika Hrvatska slaže sa svim sadržajima u Konvenciji, uključujući i s rodnom ideologijom.

HDZ-ov premijer Andrej Plenković otišao je korak dalje i 25. 11. 2016. najavio da će Hrvatski sabor ratificirati Konvenciju, dakle uvesti rodnu ideologiju kao obvezujuću u hrvatski pravni poredak.

Prema Vladinom planu normativnih aktivnosti za 2017., ratifikacija je najavljena za četvrto tromjesečje 2017. Podsjećamo, HDZ je dva i pol mjeseca prije Plenkovićeve izjave tvrdio u odgovoru na upitnik za parlamentarne izbore 2016.: “Protivimo se nametanju bilo kakve, pa i rodne ideologije.“

Engleska riječ gender znači rod u gramatici, ali ju je novozelandski psiholog John Money (1921.–2006.) počeo rabiti za društveno određenje osobe: društveno-kulturni rod, spol prema vlastitu izboru, nasuprot biološki zadanu spolu. Dženderizam je ideologija, nadriznanstveno zastranjenje, „rodna teorija“, „filozofija seksualnosti“ ili zadojenost zamišlju odvajanja spolnosti od osobnosti, nijekanja objektivne biološke binarne značajke ljudske spolnosti (razlike između muškaraca i žena) prema kojoj postoji samo kulturna razlika, to jest: muško je muško, a žena je žena samo zato je netko tako odgojen ili se tako doživljava. Promicatelji te ideologije zamjenjuju riječ „spol“ riječju „rod“, za parove i skupine istoga spola traže „pravo na brak“, posvajanje djece, umjetnu oplodnju, zamjensko majčinstvo; traže da se u maticama ne iskazuje naravni, prirođeni, citogenetički, biološki ili prirodni, spol, utvrđen pri rođenju, nego onaj koji je proizvoljno odabran; traže da se u maticama ne navode „otac“ i „majka“ nego „roditelj 1“, „roditelj 2“, itd., piše Petar Marija Radelj.

Hrvatski Ustav ‘spol’ kao objektivnu činjenicu prepoznaje, te se se on razlikuje od pojma ‘rod’ koji je ideološki, kaže da su muževnost, ženstvenost, brak, majčinstvo, očinstvo, obitelj – društvena ‘nadogradnja’ koja ne proizlazi iz muškog i ženskog spola, već ih određuje društvo i mogu biti, prema rodnoj ideologiji, izvor nasilja, nejednakosti i diskriminacije, te ih zato rodna ideologija želi ukloniti iz društva.

Podsjetimo, Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor koji je donesen s ciljem da se ženama i članovima obitelji, žrtvama nasilja, omogući ista razina zaštite u svim europskim državama. Iako donosi mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi, Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“ koja bi u slučaju da Konvenciju ratificira Hrvatski sabor postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, čime bi se Hrvatskoj i svim njenim građanima nametnula rodna ideologija.

Ratificiranje Istanbulske konvencije dovelo bi do određenih posljedica koje nisu nimalo zanemarive. Koje su to posljedice pročitajte OVDJE.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža