Planned Parenthood uklanja ime svoje osnivačice Margaret Sanger – rasistice i eugeničarke – iz naziva klinike za pobačaj
23. srpnja 2020.

U jeku rasprave i društvenih sukoba oko položaja crnačke zajednice u Americi, najveći lanac klinika za pobačaje Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) iz New Yorka priopćilo je u utorak da uklanja ime Sanger iz svog vodećeg centra za pobačaj Bleecker Street zbog njezinih “štetnih veza s pokretom eugenike”, izvijestio je New York Times

Pro-life pokret već godinama ukazuje na to da je Sanger bila rasistička eugeničarka, čiji je cilj bio da se korištenjem kontracepcije i sterilizacije smanji broj pripadnika rasa i etničkih grupa koje je smatrala inferiornim.

“Uklanjanje imena Margaret Sanger s naše zgrade je istovremeno potreban, ali zakasnio korak da se suočimo s našim nasljeđem i priznamo doprinos Planiranog roditeljstva povijesnoj reproduktivnoj šteti koja je nanesena pripadnicima manjinskih rasa u SAD-u”, izjavila je Karen Seltzer, predsjednica upravnog odbora podružnice PP-a u New Yorku, prenosi Life Site News. Odluku njujorške podružnice da skine ime Sanger s centra za pobačaj podržala je i Nacionalna organizacija Planiranog roditeljstva u Americi, iako je branila Sanger u prošlosti.

Prema podacima iz kampanje organizacije Studenti za život „Izbrišite Sanger“, „sedamdeset i devet posto današnjih objekata Planiranog roditeljstva smješteno je u područjima s manjinama i niskim prihodima; 20 milijuna crnkinja pobacilo je svoje bebe od tragične odluke Ustavnog suda Roe v. Wade, kojem je u SAD-u ozakonjen pobačaj; u New Yorku nerođeno dijete crne boje kože ima veću vjerojatnost biti pobačeno nego biti rođeno. Prema američkom zavodu za javno zdravstvo (CDC-u) gotovo 36 posto svih pobačaja počinjeno je na crnačkim bebama usprkos činjenici da Afroamerikanci čine samo 13 posto ukupnog stanovništva.”

“Najveći problem kod Margaret Sanger je njezina javna potpora medicinskoj filozofiji eugenike koja je ukorijenjena u rasizmu, diskriminaciji osoba s invaliditetom i klasnoj diskriminaciji”, rekla je Merle McGee, glavna direktorica Planiranog roditeljstva u New Yorku za jednakost.

Vlč. Patrick Mahoney, glavni direktor za strategije Centra za javnu politiku Stanton sa sjedištem u Washingtonu, opisao je uklanjanje imena Sanger kao “priznanje velike pogreške“ koje bi potencijalno moglo dovesti do toga da Planirano roditeljstvo izgubi javno financiranje.

“Planirano roditeljstvo je kao organizacija priznalo da je Margaret Sanger eugeničarka i rasistica, a to je negativna stvar”, rekao je za LifeSiteNews. “Dakle, ovo je doista izuzetno veliko, jer nije samo pro-life zajednica ona koja kaže da su Margaret Sanger i praksa Planiranog roditeljstva rasistički u svom temelju, već je i sama organizacija to rekla”, rekao je Mahoney.

“Kod rasprave u američkom društvu, vrlo fokusiranom na pitanje rasne nepravde, sve veće pitanje sada postaje kako mi kao nacija možemo dati stotine milijuna dolara organizaciji koju je osnovala rasistica, a njezine rasističke politike i dalje se nastavljaju? Nastavit ćemo pritiskati Kongres i Predsjednika: kako možemo financirati ovu organizaciju?” rekao je.

Abby Johnson, bivša direktorica klinike za pobačaj Planiranog roditeljstva i autorica autobiografske knjige “Neplanirano”, koja je postala zagovornica prava na život, rekla je da je odluka o uklanjanju imena “dobar početak”, ali da je Sangerina filozofija i dalje u središtu ovog najvećeg lanca pobačaj.

(VIDEO) Abby Johnson: ‘Radila sam za Planned Parenthood i lagala ženama da njihove bebe ne osjećaju bol kod pobačaja!’

(FOTO) Potresan film Neplanirano pogledala brojna publika i uglednici: Redatelji otkrili nepoznate detalje sa snimanja – ‘Cenzuru filma očekujemo i u Hrvatskoj

Cinestar odbija prikazati životnu priču Abby Johnson usprkos dvije uspješne pretpremijere u Zagrebu i peticiji građana

„U rijetkoj situaciji introspekcije i – što je šokantno – iskreno, Planirano roditeljstvo iz New Yorka donijelo je ispravnu odluku da ukloni ime osnivača sa svoje zgrade. Margaret Sanger poznata je eugeničarka čija je ostavština izgrađena na rasizmu”, rekla je Johnson u izjavi za novinare.

“Iako se Planirano roditeljstvo distancira od Sangerinog imena, njezin utjecaj na ovog giganta za pobačaj i dalje je u njegovoj srži”, dodala je Johnson, koja vodi organizaciju koja pomaže ljudima da napuste industriju pobačaja. “Zastrašujuće, u New Yorku se pobaci više crnačkih beba nego što ih se rodi. Za tu teško shvatljivu statistika odgovorno je i Planirano roditeljstvo (Planned parenthood)”, dodala je.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža