Planinić: Ako u tri godine nisu uspjeli utvrditi broj birača, potrebne su i drugačije vrste izbora jer očito ovako ne dolazimo do sposobnih ljudi
10. studenoga 2014.

Gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 voditelj pravnog tima GI U ime obitelji Krešimir Planinić rekoa je da kada se govori o broju birača u Hrvatskoj, ministar uprave Arsen Bauk trebao bi konzultirati Državni zavod za statistiku i HZZO te shvatiti da broj osiguranika pada, a jedino u Ministarstvu uprave broj birača raste.

„Ako je punoljetnih u RH ispod tri i pol milijuna, kako objasniti da je odjednom 4 i pol milijuna birača“, pita Krešimir Planinić te napominje kako se slaže da birači nisu isto što i punoljetne osobe, već je birač punoljetna osoba i ima državljanstvo.

Planinić je istaknuo kako ne može biti više birača od stanovnika u RH, već ih može biti samo manje za one strance koji žive u RH, a njih je oko 38 tisuća. Napominje kako je zanimljivo da dvije državne institucije – Državni zavod za statistiku i HZZO – daju jednu brojku punoljetnih osoba u RH, a također državna institucija -Ministarstvo uprave – daje drugu brojku punoljetnih birača.

Podaci DZS kažu da ima 3.487.034 punoljetnih osoba, a podaci HZZO govore da ima 3.496.155 osiguranika te se time ti podaci gotovo poklapaju, navodi Planinić te dodaje da Ministarstvo uprave kaže da ima 4 milijuna birača u RH.

Planinić napominje kako je broj birača važna tema i za izbore te pita, koji birači izlaze na izbore – njih ispod 3 i pol milijuna živućih ili pola milijuna Baukovih birača više.

Demograf s Instituta Ivo Pilar Nenad Pokos istaknuo je kako danas možemo jedino imati manje punoljetnih osoba jer ih je više umrlo nego što je dosegnulo punoljetnu dob i također ih je više iselilo, nego što je uselilo.

Od travnja 2013. kada su bili europarlamentarni izbori, je broj s 3 milijuna i 740 tisuća birača, porastao na današnjih 4.040.000, naveo je Pokos te napominje kako ne shvaća kako je moguće da se od 2012. do 2013. godine broj birača smanji, a sada se broj birača opet povećao.

Planinić i Pokos su se složili da se radi o izbornom inženjeringu. Nikako drugačije se to ne može nazvati, smatra Planinić.

Pokos je napomenu kako je sam ministar uprave Bauk 2012. rekao da će se uspješnost Vlade ocjenjivati po popisu birača i da će popis srediti. „Političkim elitama je u interesu da se popisi ne srede“, naglasio je Pokos.

„Na popis stanovništva je utrošeno 175 milijuna kuna, a sada se ti podaci ne priznaju kao relevantni“, ističe Pokos.

GI U ime obitelji od Ministarstva uprave dobila je podatak da je 4.042.000 birača s prebivalištem u RH te izvan RH njih 440 tisuća s pravom glasa.

Pokos je istaknuo kako od 1991. godine imamo konstantan pad stanovinka, što znači da ih više umire nego što se rađa i to će nastaviti.

Planinić je napomenuo kako je praksa u drugim demokratskim zemljama puno jednostavnija kada se radi o referendumskim inicijativama, a potrebno je manje potpisa. Dodao je kako je velik broj- 380 tisuća njih koji su potpisali referendumsku inicijativu kako bi u pravednijem sustavu birali predstavnike koji barem znaju izbrojiti birače u RH.

Ako u tri godine nisu uspjeli utvrditi broj birača, potrebne su i drugačije vrste izbora jer očito ovako ne dolazimo do sposobnih ljudi, istaknuo je Planinić napomenuvši da je to evidentno da broj birača varira.

Pokos je kazao kako ćemo imati problema čitavo vrijeme dok se ne uvede registar stanovništva, čime će svako kućanstvo imati svoj karton na kojem će se evindentirati promjene. Napomenuo je kako sve razvijene zemlje Europe imaju takav popis stanovništva, a ne ovaj terenski.

Inicijativa nije dobila podatke MUP-a, a znamo da nitko nije obvezan zakonski se prijaviti i odjaviti, zato je velik broj fiktivno prijavljenih, razlozi fiktivnih prijava su različite beneficije, rekao je Pokos. Napominje kako je velik broj i onih koji žive u Srbiji s hrvatskom osobnom iskaznicom.

„Demografija kaže da samo možemo imati manje, a ne više stanovnika“, ističe Pokos, a Planinić napominje da se može promašit za 30-40 tisuća, no ne za 500 tisuća stanovnika.

„Nisu fiktivna prebivališta problem, već oni koji ne postoje i nema ih“, naglasio je Planinić.

Planinić je kazao kako je žalosno da Ustavni sud mora brojati birače u RH. „ Ustavni sud će jednostavno reći što znači deset posto birača u RH , ako mi to ne možemo protumačiti jednostavnim gramatičkim tumačenjem, vjerujem da će to Ustavni sud odgovoriti“, rekao je Planinić.

Planinić je kazao kako pitanje birača ostaje otvoreno pitanje za predstojeće izbore. Ako je nejasan broj birača, nejasni su i rezultati, a postavlja se pitanje jesu li tada legitimni rezultati, zaključuje Planinić.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža