Pitanja i odgovori: Koje zemlje već imaju preferencijalni model glasovanja bez cenzusa?
1. listopada 2014.

Većina europskih zemalja, kao i Hrvatska, imaju razmjerni izborni sustav, ali mnoge su ga unaprijedili preferencijalnim modelom glasovanja što i »U ime obitelji« predlaže ovim referendumom. Npr., Finska ima vrlo sličan model kakav predlažemo, a preferencijalno glasovanje postoji i u Austriji, Švedskoj, Belgiji, Danskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Češkoj, Estoniji, Slovačkoj, Grčkoj, itd.

Što pokazuju iskustva drugih zemalja – povećava li se preferencijalnim glasovanjem sposobnost i odgovornost zastupnika prema biračima?

Nedvojbeno je da se u europskim zemljama kod ovakvih modela s preferiranim glasovima kandidati obraćaju i traže podršku od birača, a ne toliko od predsjednika stranaka. Glasač dolazi više u fokus i potaknut je na sudjelovanje takvom direktnom demokratskom metodom gdje on izravnije vrednuje rezultat rada političara.

Kako će se preferencijalno glasovanje odraziti na zastupljenost žena u politici?

Istraživanja u zemljama koje provode preferencijalno glasovanje, a i naše iskustvo na izborima za EP pokazuje da preferencijalno glasovanje pozitivno utječe na zastupljenost žena u politici. Preferencijalnim glasovanjem birači mogu značajno utjecati na to tko će ih zastupati u Saboru. Ova izborna metoda omogućuje da se s vremenom istaknu najbolji političari bez obzira na spol – u nekim izbornim jedinicama može biti više kvalitetnih ženskih kandidata nego muških i obrnuto. Birači su ti koji će najbolje znati procijeniti kandidate – najvažnije karakteristike moraju biti kvaliteta, kompetentnost i zastupanje interesa svog biračkog tijela.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža