U ime obitelji

Pitanja i odgovori: Koje zemlje već imaju preferencijalni model glasovanja bez cenzusa?

Pitanja i odgovori: Koje zemlje već imaju preferencijalni model glasovanja bez cenzusa?

Većina europskih zemalja, kao i Hrvatska, imaju razmjerni izborni sustav, ali mnoge su ga unaprijedili preferencijalnim modelom glasovanja što i »U ime obitelji« predlaže ovim referendumom. Npr., Finska ima vrlo sličan model kakav predlažemo, a preferencijalno glasovanje postoji i u Austriji, Švedskoj, Belgiji, Danskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Češkoj, Estoniji, Slovačkoj, Grčkoj, itd.

Što pokazuju iskustva drugih zemalja – povećava li se preferencijalnim glasovanjem sposobnost i odgovornost zastupnika prema biračima?

Nedvojbeno je da se u europskim zemljama kod ovakvih modela s preferiranim glasovima kandidati obraćaju i traže podršku od birača, a ne toliko od predsjednika stranaka. Glasač dolazi više u fokus i potaknut je na sudjelovanje takvom direktnom demokratskom metodom gdje on izravnije vrednuje rezultat rada političara.

Kako će se preferencijalno glasovanje odraziti na zastupljenost žena u politici?

Istraživanja u zemljama koje provode preferencijalno glasovanje, a i naše iskustvo na izborima za EP pokazuje da preferencijalno glasovanje pozitivno utječe na zastupljenost žena u politici. Preferencijalnim glasovanjem birači mogu značajno utjecati na to tko će ih zastupati u Saboru. Ova izborna metoda omogućuje da se s vremenom istaknu najbolji političari bez obzira na spol – u nekim izbornim jedinicama može biti više kvalitetnih ženskih kandidata nego muških i obrnuto. Birači su ti koji će najbolje znati procijeniti kandidate – najvažnije karakteristike moraju biti kvaliteta, kompetentnost i zastupanje interesa svog biračkog tijela.