Pitanja i odgovori: Koja načela glasanja UiO želi unijeti u Ustav i zašto baš u Ustav?
3. rujna 2014.

Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma održat će se od 21. rujna do 5. listopada. Građani će moći zatražiti raspisivanje referenduma dajući svoj potpis i OIB na više od 2000 lokacija po cijeloj Hrvatskoj te tako pridonijeti promjenama načina upravljanja Hrvatskom. Time će se omogućiti da u Hrvatski sabor mogu ući sposobni i pošteni ljudi više odgovorni biračima, a ne toliko stranačkim oligarhijama.

Koja načela glasanja se žele unijeti u Ustav?

Građanska inicijativa “U ime obitelji” želi u čl. 73. Ustava RH unijeti sljedeća načela: preferencijalno glasanje bez cenzusa, smanjenje izbornog praga s 5 na 3 posto, biranje najmanje 20 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici ovisno o broju birača, mogućnost glasanja dopisnim i elektroničkim putem, ujednačavanje vrijednosti glasa birača u izbornim jedinicama, prikupljanje minimalno 3000 potpisa za kandidacijsku listu izvan parlamentarne političke stranke ili nezavisne liste koja želi kandidirati svoje predstavnike u Sabor, zabrana zajedničkih kandidacijskih lista dviju ili više političkih stranaka te načelo da izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske.

Zašto se navedena načela unose u Ustav, a ne mijenja se izborni zakon? 

Ove promjene su nužne ako želimo da nas predstavljaju sposobni, a ne podobni zastupnici. Aktualna vlast ne želi promjene izbornog sustava jer se njime povećava konkurencija kvalitetnih kandidata i gubi »sigurnost« za podobnike koju su do sad jamčile političke stranke. Iako mogu, oni ne žele poboljšati izborni sustav. Očito je da bez angažmana nas, birača, građana, nema promjena na bolje. Građanima pripada vlast u Hrvatskoj i oni žele biti nositelji društvenih i političkih promjena.

Izborna pravila na temelju kojih se odvijaju izbori u Republici Hrvatskoj su regulirana s više zakona (npr. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, Zakon o izbornim jedinicama itd.) – tako da bi se za demokratizaciju samoga izbornog sustava trebalo mijenjati više zakona. No ako se u Ustav unesu određena načela, kao što to predlaže građanska inicijativa »U ime obitelji«, tada se svi zakoni moraju uskladiti s najvišim pravnim aktom – Ustavom RH.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža