Pitanja i odgovori: Hoće li ova načela biti primjenjiva na sljedećim parlamentarnim izborima?
3. listopada 2014.

Hoće! Načelo preferencijalnog glasovanja je primjenjivo odmah bez dodatnih izmjena zakona. Također i obveza prikupljanja 3 000 potpisa za izvanparlamentarne stranke i nezavisne liste, te načelo samostalnog nastupanja stranaka na izborima (zabrana zajedničkih kandidacijskih lista).
Ostala načela kao što je smanjenje izbornog praga na 3 posto i povećanje broja zastupnika koji se biraju u izbornim jedinicama s 14 na minimalno 20 zahtijeva promjenu drugih vezanih zakona i to moraju učiniti saborski zastupnici.

Ako birači na referendumu prihvate naš prijedlog, u Ustavu će se, s već spomenutim načelima, ugraditi i obaveza da u slučaju izbjegavanja i odugovlačenja od strane predstavnika javne vlasti, već na prvim sljedećim izborima Republika Hrvatska bude jedna izborna jedinica, a izborni prag će biti 2%. Ovakva odredba predstavlja osiguranje da će se najvažnija načela iz našeg prijedloga primijeniti uz suradnju ili bez suradnje saborskih zastupnika.

Parlamentarni izbori su u studenome 2015. godine. Kažu da se izborni zakon ne može mijenjati godinu dana prije izbora. Mogu li Sabor i Vlada rastegnuti organizaciju referenduma i  tako izbjeći promjene koje se traže?

Načela koja predlažemo odnose se na promjene u Ustavu i bit će tim više provediva, a predmetna odredba o zabrani promjene godinu dana prije održavanja izbora se ne odnosi na Ustav, već na zakone.

Osim toga, načelo da se izborni zakoni ne mogu mijenjati u izbornoj godini služi tome da političari koji su na vlasti ne mogu »prljavo« promijeniti izborni sustav ad hoc kako im odgovara s ciljem ponovnog osvajanja vlasti. Međutim ova inicijativa dolazi iz narodne baze i njezin razlog nije pogodovanje bilo kojoj političkoj opciji već demokratizacija izbornog sustava i političkih stranaka. Načela koja želimo uvesti su dovoljno općenita i vrijedit će za sve jednako bez nekih uskih partikularnih uvjeta.

Svjedoci smo da su političari na vlasti sposobni učiniti mnogo toga kako bi provodili svoju samovolju i održavali se na vlasti što dulje. No također je neupitna činjenica da su građani okupljeni oko inicijative »U ime obitelji« uspjeli pokrenuti i aktivnim društvenim zagovaranjem primorati vladajuće da se pridržavaju uvriježenoga demokratskog načela o raspisivanju referenduma najkasnije u roku od 6 mjeseci od predaje zahtjeva.

Građanska inicijativa »U ime obitelji« ovim referendumom očekuje još širu društvenu podršku a time još i veći pritisak na sve saborske zastupnike da poštuju jedno od temeljnih načela našeg Ustava (čl. 1.): Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu!

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža