Pilić iz Slobodne Dalmacije iskoristio slučaj silovanja za napad na Katoličku Crkvu i UIO
22. listopada 2019.

Novinar Slobodne Dalmacije Damir Pilić objavio je članak pod dva različita naslova – jedan u tiskanom izdanju Slobodne pod naslovom “Grupno silovanje im nije ‘inspirativno’?!”, a onda s drugim u internetskom izdanju:  “Zašto Crkva, kler i razne obiteljske udruge šute o slučaju brutalnog zlostavljanja u Zadru?” – u oba iskorištavajući  moguće grupno silovanje djevojčice kod Zadra za napad na Katoličku crkvu, udrugu U ime obitelji i Hod za život.

 

“Silovanje zadarske maloljetnice, odnosno prvotno puštanje osumnjičenika da se brane sa slobode, komentirali su svi u državi, osim onih od kojih bi se to možda i najprije očekivalo – Katoličke crkve te klerikalnih udruga i inicijativa tipa “U ime obitelji” ili “Hod za život”, navodi Pilić.

U podnaslovu ‘Svodničko katoličanstvo’ optužuje Crkvu i “obiteljaške i životnohodajuće pojave” za pragmatizam te dodaje da su se “sve te organizacije ko vrag (…) borile i trsile da Istanbulska konvencija o sprječavanju nasilja nad ženama ne bude usvojena u našoj državi, a ovaj mučni slučaj i slijepcima pokazuje, a gluhima vrišti, koliko je taj dokument važan i nužan.”

Pilić je prije zaključenja teksta zatražio od udruge U ime obitelji da u roku od 2 sata odgovore na tri pitanja.  Prenio je samo dio odgovora.

Njegova pitanja upućena U ime obitelji prenosimo u cijelosti:

  1. Zašto se Vaša udruga nije oglasila o slučaju silovanja u Zadru?
  2. Imate li u udruzi stav o tome i kakav je taj stav?
  3. Smatrate li da ovaj slučaj dokazuje ispravnost donošenja Istanbulske konvencije ili ne?

Evo odgovora koje mu je dostavio  Ivan Munjin, član upravnog odbora U ime obitelji:

1.Udruga U ime obitelji protivi se svakom obliku nasilja i zlostavljanja te se zalažemo za strogo kažnjavanje počinitelja silovanja i zaštitu svake žrtve nasilja. O konkretnom slučaju grupnog silovanja u Zadru U ime obitelji dijeli stav cjelokupne civilizirane javnosti koji je bio jasno i glasno iznesen – i ne smatramo da ga svi koji ga dijele trebaju ponavljati.

  1. Drago nam je da je izvanraspravno vijeće iskoristilo zakonske mogućnosti koje su mu na raspolaganju te je promijenilo odluku suca i odredilo jednomjesečni pritvor za osumnjičene, slažemo se s pozicijom pravobraniteljice za djecu da očekuje da mediji ne iznose osobne podatke o maloljetnoj žrtvi ili njezinoj obitelji te drugima uključenima u ovaj tragični slučaj te se zalažemo za strože kazne za silovatelje, pedofile i zlostavljače te obavezno sudjelovanje u programima rehabilitacije nakon izlaska iz zatvora.
  2. Hrvatsko zakonodavstvo je i prije ratifikacije Istanbulske konvencije bilo u potpunosti usklađeno s 48 mjera koje konvencija traži za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava. Te već postojeće mjere prevencije nasilja i zaštite žena i djece ne provode se zato što za to nema političke volje. Danas se jasno vidi da su žrtve nasilja iskorištene kao izgovor za ratifikaciju pravno obvezujuće konvencije koja nameće rodnu ideologiju, omogućuje da se proizvoljno sastavljeno tijelo – GREVIO upliće u pravni poredak RH, a ne donosi ništa novo u zaštiti žena i djece. Jedinu korist od Istanbulske konvencije ostvarile su suradnice Andreja Plenkovića kojima je ratifikacija Istanbulske bila uvjet za konkuriranje za odlično plaćena radna mjesta u Vijeću Europe i Europskoj komisiji.

Tko je Damir Pilić?

Damir Pilić rođen je 1969. u Šibeniku, a magistrirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti.

Objavio je nekoliko knjiga. Od 1994. do 2001. radio je kao reporter Feral Tribunea, a od 2001. radi kao reporter i politički komentator Slobodne Dalmacije.

O čemu govori i piše?

Prije nekoliko godina (2016.) komentirajući otkaz na HRT-u Saši Kosanoviću, koji je dobio zbog suradnje na danskom filmu ’15 minuta – Masakr u Dvoru’, jer nije tražio pisano odobrenje HTV-a za rad na projektu izvan matične kuće, rekao je kako je on “dao najbolji ogoljeni uvid u ekstremnu desnicu Hrvatske” te da “medijsku ispomoć fašizaciji društva čine radikalni desni mediji”.

“Ja sam zakašnjeli marskist. Znači, nisam bio marskist dok sam živio u državi u kojoj je marksizam bio vladajuća ideologija, u kojoj nije bilo privatnog vlasništva ni velikih nejednakosti. Razlika u plaći između direktora i čistačice nije bila enormna. Nikad nisam vidio da netko kopa po kontejnerima. Marksizam je bio predmet u srednjoj školi a ja sam bio opozicija, onako u sebi, ne na glas, nosio me pankerski bunt protiv mame, tate, škole, sistema… Marksizam mi je bio blago dosadan i bio sam nezainteresiran. Postao sam marksist kad je srušen socijalizam u Istočnoj Europi, nakon par godina života u kapitalizmu”, rekao je u intervjuu za stav.cenzura.hr iste godine.

Prošle godine u intervjuu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji govorio je o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu: “Tuđmanove ideje o nogometu bile su jednako nakaradne kao i njegove ideje o Bosni. Za Hrvatsku bi bilo puno bolje da je taj čovjek ostao u Beogradu i da je nastavio voditi Fudbalski klub “Partizan”, umjesto da je išao dijeliti nedjeljivo. Državu bismo dobili i bez njega, ali se ne bismo osramotili pred susjedima.”

U drugom intervjuu objavljenom u Novostima, koje izdaje SNV, govorio je o zajedništvu koje je “nesretni Zlatko Dalić” donio s reprezentacijom kritizirajući uključivanje Marka Perkovića Thompsona.

“A što se tiče zajedništva koje se navodno stvorilo, njega je bilo, i vjerojatno je počelo tijekom utakmice protiv Nigerije, a završilo je one sekunde kad je Thompson ušao u autobus”, zaključuje Pilić.

Iako Damir Pilić navodi kako dok je marksizam bio vladajuća ideologija u Hrvatskoj – nije bio marksist – njegova objava podsjeća na tehnike koje su marksisti i komunisti primjenjivali na Katoličku Crkvu i sve druge neistomišljenike – pripisivali su im stavove koji izvan svake sumnje nisu njihovi sa ciljem da ih se oblati u javnosti.

 

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona/Fah /GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža