Papa pozvao na zabranu surogatstva: ‘Zapad nastavlja s kulturom smrti’
9. siječnja 2024.

Papa Franjo pozvao je na globalnu zabranu roditeljstva putem surogatstva, nazvavši tu praksu “vrijednom žaljenja” i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.

Papa se u tradicionalnom obraćanju predstavnicima diplomatskog zbora akreditiranima pri Svetoj Stolici na redovitom novogodišnjem čestitanju osvrnuo na goruće teme, pozvavši na zabranu surogatstva.

Govoreći o miru, papa je napomenuo da put prema miru zahtijeva poštovanje svakog ljudskog života. A to znači “počevši od nerođenog djeteta u majčinoj utrobi koji ne može biti potisnut ili pretvoren u objekt trgovine”, kazao je.

Dijete je uvijek dar, a ne temelj komercijalnog ugovora, poručuje papa

Papa je osudio surogatstvo jer je ono “ozbiljno kršenje dostojanstva žene i djeteta na temelju iskorištavanja situacija majčinih materijalnih potreba”. Dijete je uvijek dar, a nikada temelj komercijalnoga ugovora, naglasio je.

>Europski parlament na mala vrata legalizira surogatstvo

“Izražavam nadu u napor međunarodne zajednice da se univerzalno zabrani ova praksa”, poručio je papa. Zapad, na žalost, i dalje nastavlja s kulturom smrti, zaključio je.

Europski parlament nedavno je uvrstio surogatstvo na popis kaznenih djela trgovine ljudima, ali je kasnije prihvatio dokument kojim se priznaje roditeljstvo nastalo takvom praksom.

U nagovoru diplomatima papa je spomenuo i mjesta velikih svjetskih sukoba, pozvavši na mirno rješavanje svih sukoba, ali i upozorivši na opasnost rodne ideologije i lažnih vijesti te rizike uporabe umjetne inteligencije.

Hrvatska nema veleposlanika pri Svetoj Stolici

Papino obraćanje diplomatima akreditiranima pri Svetoj Stolici smatra se svojevrsnim osvrtom na prilike u svijetu uz isticanje najvažnijih pitanja.

Hrvatska već godinama nema veleposlanika pri Svetoj Stolici. Na toj dužnosti do 2021. bio je Neven Pelicarić, koji je sada savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Republike.

>Plenković i Milanović napokon korak bliže imenovanju veleposlanika?! Evo koja mjesta su ispražnjena već dulje vrijeme

To je mjesto od tada upražnjeno kao i mnoga druga, zbog uzajamne blokade predsjednika države Zorana Milanovića i Vlade Andreja Plenkovića, koji prema zakonu zajednički imenuju diplomate.

Osim Svete Stolice, Hrvatska iz istog razloga već godinama nema veleposlanika ni u Londonu, Parizu i Vilniusu, a upražnjena su i mnoga druga diplomatska mjesta.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža