Oreškovićeva supruga ‘ne bi smjela’ u Hod za život, a Milanovićeva je ‘oduševila’ pojavom na Zagreb Prideu
28. svibnja 2016.

Mnogi su se obrušili na pojavljivanje Sanje Orešković u povorci Hod za život. Iako su svi mediji prenijeli njezine riječi da svaka razborita osoba izabire život nad smrću, te da je to razlog zašto je podržala ovaj skup, mnogima ipak nije bilo po volji što se tamo pojavila.

Treba pak napomenuti da kad je prije tri godine supruga tadašnjeg premijera, Sanja Musić Milanović, pohodila Zagreb Pride, nitko od navedenih medija (ali i nenavedenih) nije negodovao. Dapače, za prisustvovanje u navedenoj “povorci ponosa”, Milanović je dobila niz hvalospjeva, pokazavši kako je Hrvatska “otvoreno društvo” koje teži lijevim, zapadnim idealima.

No u slučaju Sanje Orešković, većina je medija tek puko izvijestila da je premijerova supruga nazočila skupu, prenijela šturo njezine riječi i većinu prostora dala prosvjednicama protiv skupa, portretirajući ih na pozitivan način, iz čega bi i djetetu bilo jasno na koju stranu naginju.

Tako je u kolumni Novog lista, Branko Mijić je komentirao da “od Ankice Tuđman ne pamtimo kad su se supruge naših političara na taj način uključivale u javni život. Možda im je dosadilo da budu tek predmet medijskog interesa kad izbije neka afera? Ili pak više nemaju strpljenja da vladaju iz sjene”.

Tako je doduše Mijić pisao prvi dan, da bi dva dana kasnije napisao čitavu kolumnu “Afera kontracepcija” u kojoj je rekao da je supruga “nevidljivog premijera sišlima s uma proglasila sve žene koje su se odlučile na pobačaj ili će to iz tko zna kojeg razloga učiniti”. No tu nije stao: “Nije slučajno Sanja Orešković marširala zagrebačkim ulicama rame uz rame sa Željkom Markić i ostalima koji abortus drže ubojstvom i traže uz blagoslov Kaptola njegovu zakonsku zabranu iako im suvremena medicina ne daje za pravo kada propovijedaju kako ljudski život počinje čim je jajna stanica oplođena”.

Nataša Škaričić je u tekstu na Lupigi, pod nazivom “ŽIVOT POČINJE ZAČEĆEM, A NASTAVLJA SE TEROROM: Što zapravo želi Željka Markić?”, piše: “Na skupu je bio vidljiv samo šuplji crkveno-stranački PR: ako bi život u Hrvatskoj ikada trebao postati svet i nedodirljiv, onda je to valjda samo u začetku, kada o njemu brinu Bozanić, Markićka, Bandić i Oreškovićeva žena.” Kasnije u tekstu je premijerova supruga prozvana jer “protestira protiv legislativnog okvira u zemlji u kojoj je njezin muž premijer”.

Lana Pukanić je na MUF-u, u tekstu “Abortus je hrvatska vrijednost”, zaključila da je ljubav rezervirana za “(re)produkciju vladajućih struktura i klasa”, te je dodala: “Da Hod služi upravo tome jučer smo, zahvaljujući razboritoj supruzi našeg premijera na baterije i velikodušnom gradonačelniku, mogli vidjeti u akciji”.

Telegramov Ivan Violić (što je ime iza kojeg se krije Davor Butković), u svojem se tekstu nazvanom “Hod za život pokazao je da je Hrvatska, uz krajnju nacionalističku, dobila i radikalnu kršćansku desnicu”, napisao da je izjava Sanje Orešković “dobar primjer bedastog pokušaja manipulacije pobačajem u političke svrhe”. Pitao se također, ako Hillary Clinton postane američka predsjednica dok Tihomir Orešković još bude premijer, hoće li njegova supruga “javno kritizirati američku predsjednicu zbog propagiranja kulture smrti? Ili gospođi Orešković u tom trenutku pobačaj više neće biti nerazborit?”.

Na Indexu su se isto dotakli premijerove supruge, ističući da je Orešković “svoj prvi javni istup posvetila kampanji protiv prava žena na izbor”. Nakon toga su se pak samo raspisali o zakonima koji reguliraju pobačaj u Kanadi.

Boris Dežulić je u svojoj kolumni ‘Razum i osjećaji gospođe Orešković’, koju je posvetio Dariju Kordiću, za N1, prozvao premijerovu suprugu da “cvrkuće u kamere”. “Teško je polemizirati sa gospođom Suprugom. Svatko bi razuman uvijek izabrao život pred smrću, a i nerazumni bi se složili ako je pri tom riječ o nerođenoj djeci.”

Uz medije, na izjavu premijerove supruge osvrnula se i Jadranka Kosor, s nekoliko poruka na Twitteru. Prvo je naime komentirala: “A kad se druge,(dajući izjave),poučava o tome što je razumno,valja skinuti sunčane naočale”, da bi uslijedila sa: “Supruge marširaju po medijima i šire”.

SDP-ovka Sabina Glasovac žestoko je pak komentirala pojavljivanje supruge predsjednika Vlade u Hodu za život. Iako je priznala da se Orešković imala pravo uključiti, mučilo ju je što to nije učinila i u nekim drugim prigodama, kao da premijera supruga, kao i svaki drugi građanin Hrvatske nema pravo samostalno odlučiti kada će se i u kojim situacijama angažirati.

Ovakav njezin angažman, očito, mnogima nije odgovarao, dok, kao što smo primijetili na početku, kad je riječ o podržavanju homoseksualnih prava, što je to učinila Milanovićeva supruga, mediji ni političari – nemaju prigovora. Jer ovisi što se i koga podržava.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža