U ime obitelji

Olujić za Narod.hr o slučaju H-alter: Političari se miješaju u sudstvo i zadiru u trodiobu vlasti

Olujić za Narod.hr o slučaju H-alter: Političari se miješaju u sudstvo i zadiru u trodiobu vlasti

Odvjetnik Željko Olujić za Narod.hr komentira slučaj H-altera i dr. Buljan Flander.

Općinski sud u Zagrebu donio je presudu protiv portala H-alter nakon serije njihovih tekstova kojima se napada Poliklinika za zaštitu djece i mladih i njezini djelatnici. Sud je odredio da portal ne smije više objavljivati o Poliklinici i njezinoj ravnateljici Buljan Flander, a tu su presudu negativno komentirali premijer Andrej Plenković, ministri, te zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iz ekstremno lijeve Možemo. Nakon toga ravnateljica Buljan Flander podnijela je neopozivu ostavku.

O svemu tome za Narod.hr razgovarali smo s odvjetnikom Željkom Olujićem.

Narod.hr: Kako komentirate činjenicu da su premijer i ministri komentirali presudu protiv portala H-alter nakon serije tekstova o Poliklinici za zaštitu djece i mladih? Je li to u skladu s trodiobom vlasti i upliću li se vladajući na taj način u pravosuđe?

Željko Olujić: Upliću se. Apsolutno ste u pravu. Prije svega, trebamo naglasiti činjenicu da se u cijelom tom skandalu, nazovimo ga tako, nije uopće objavilo ono što je taj portal pisao niti obrazloženje privremene mjere Općinskog suda u Zagrebu. Pri tome su se političari “bacili u novinarska krila” pa je čak i jedna posve nepouzdana gospođa ministrica kulture uzela naricati nad slobodom medija. Kao prvo, ne odgovara istini da se ne smije zabranjivati pisanje u javnim glasilima. Najjednostavnije, recimo, javni poziv na nasilnu promjenu Ustava sam je po sebi kažnjiv i zabranjen, kao i recimo drugi pozivi na nasilje ili činidbu kaznenih djela. Dakle, nije konstantno to da se ne smije zabranjivati pisanje u javnim općilima. Drugo, nije istina da kod nas nije bilo zabrana. Bilo ih je, a političarima bi bilo bolje da šute jer nisu niti ovlašteni da istupaju u javnosti pogotovo u odnosu na odluke suda koje nisu pravomoćne, a u ovom konkretnom slučaju se čak ne radi o presudi nego o rješenju o izdavanju privremene mjere. Dakle, to miješanje je pravno nedopustivo i zadire direktno u povredu trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

O samoj gospođi Buljan Flander ja znam samo to da je ona bila “pokorna sluškinja” za sva vremena. Sada je očito netko tražio da ju se smijeni s mjesta predsjednice te Poliklinike i mislim da niti jedan prigovor zapravo nismo niti vidjeli glede onog što se odnosi na njezin rad s djecom, već se ovdje samo radilo o tome smije li se nešto pisati ili ne smije. Drugo, mislim da cijela haranga koja se stvorila ne štiti niti djecu niti istinu.

Međutim, ako mene pitate, zadovoljan sam odlaskom gđe Buljan Flander s te Poliklinike, ali očito su se u cijelom slučaju “pobrkali lončići” jer nije tema bila sama odluka suda niti ono što je bilo pisano na tom portalu već se odmah krenulo u obračun sa sudom bez da se vidjelo samo riješenje o sudskoj zabrani. A slažem se da je cijelu tu harangu zapravo proizvela gđa Buljan Flander kojoj se sad to kao bumerang vratilo jer to sve skupa najviše šteti njoj. Prateći njezin rad u proteklih 20 godina jer se ona često pojavljivala i na sudu kao sudski vještak, drago mi je da ona odlazi s tog mjesta. Bilo je niz njezinih problematičnih odluka. Iako moramo shvatiti da, kada se radi o skrbništvu nad djetetom, uvijek je jedna strana nezadovoljna, a druga zadovoljna. Prema tome, ne možemo donositi odluke na temelju nekih novinskih napisa koji nisu provjereni.

Izvor: narod.hr