U ime obitelji

Odgovor na prozivke ministra Bauka

Odgovor na prozivke ministra Bauka

Ministar uprave g. Arsen Bauk izjavio je u medijima kako ga čudi što Inicijativa „U ime obitelji“ još nema konačan broj potpisa. Podsjećamo ministra da potpise prikupljaju i obrađuju volonteri, koji to rade u slobodno vrijeme i koji su u tijekom 15 dana volontirali na više od 1600 mjesta izjašnjavanja. Svima koji su ikada radili nešto slično sasvim je jasno da je potrebno određeno vrijeme da se potpisne knjižice prikupe sa svih mjesta izjašnjavanja, dostave županijskim koordinatorima, zatim prevezu u Zagreb i provjeri broj prikupljenih potpisa. Za razliku od naših volontera, ministarstvu koje vodi ministar Bauk, sastavljenom od službenika koji su za to plaćeni, potrebno je i po nekoliko mjeseci da utvrdi prikupljeni broj potpisa iz potpisnih knjižica koje su uredno dostavljene, razvrstane i pohranjene na jednom mjestu. Tako je barem bilo s potpisima za referendum o braku, referendum o ćirilici i referendum o outsourcingu.

Podsjećamo i na to kako ministar Bauk niti nakon nekoliko godina još ne zna koliki je točan broj birača u Republici Hrvatskoj, iako imamo Državni zavod za statistiku koji ima svježe informacije iz zadnjeg popisa stanovništva i koji bi mogao dati najmjerodavniju informaciju o tome koliko je punoljetnih osoba u Republici Hrvatskoj s biračkim pravom.

Nadamo se da će u slučaju referenduma o izbornom sustavu Baukovo ministarstvo žurno provjeriti predane potpise, kako bi se referendum o izbornom sustavu mogao održati istovremeno s predsjedničkim izborima i na taj način omogućiti da se minimiziraju troškovi referenduma.