U ime obitelji

Odbila izdati dozvolu za sklapanje braka istospolnom paru pa završila u zatvoru

Odbila izdati dozvolu za sklapanje braka istospolnom paru pa završila u zatvoru

Američka matičarka koja je, zbog uvjerenja da je brak isključivo zajednica žene i muškarca, odbila izdati dozvolu za sklapanje braka istospolnom paru završila je u četvrtak u zatvoru.

Matičarka Kim Davies iz okruga Rowan u Kentuckyiju odbila je izdavati bračne dozvole, otkako je Vrhovni sud u lipnju proglasio da istospolni parovi imaju pravo na brak.

Prvostupanjski sud tada je odlučio da Davies mora obnašati državnu službu bez obzira na vjerska uvjerenja. Davies se žalila na odluku suda da mora izdavati dozvole za brak, a dok se taj predmet ne riješi zatražila je da joj Vrhovni sud privremenom mjerom omogući pravo da uskrati dozvole istospolnim parovima. Vrhovni sud je to u ponedjeljak odbio.

U četvrtak je nakon ročišta na prizivnom saveznom sudu na kojem je ostala pri svojem stajalištu objašnjavajući da je brak isključivo zajednica žene i muškarca završila u zatvoru zbog nepoštivanja sudske odluke da mora raditi svoj posao.

Bijela kuća komentirala je rasplet porukom da nijedan državni službenik nije iznad zakona, “ni američki predsjednik ni državna službenica u okrugu Rowan”.

 

Izvor: narod.hr/h

Photo: flickr.com/Krystian Olszanski