U ime obitelji

Obratili su nam se roditelji odgojitelji iz RTL-ovog priloga: ‘Nismo paraziti zato što želimo sudjelovati u odgoju svoje djece!’

Obratili su nam se roditelji odgojitelji iz RTL-ovog priloga: ‘Nismo paraziti zato što želimo sudjelovati u odgoju svoje djece!’

Peteročlana obitelj Klarić iz Zagreba jučer je za RTL dala intervju povodom najave mogućeg ukidanja mjere roditelj odgojitelj. Zasad još nije sigurno da će se mjera ukinuti za postojeće korisnike, jedino je izgledno da se nitko novi neće moći prijaviti za nju od rujna. Prilog je emitiran u RTL Direktu, a potom su se nanizali negativni komentari na društvenoj mreži Facebook.

“Odgajam i ja svoje pa mi nitko ne plaća. Ima posla, dužnost roditelja je da priskrbi za dijete, a ne ostalih poreznih obveznika, ali lakše je doma ‘ladit međunožje za 5000kn nego ić radit za 3800, svi mi to kužimo.”, napisala je jedna komentatorica ispod objave RTL-a.

Zatim su uslijedili i drugi negativni komentari o tome kako je mjera nepotrebna, a roditelji odgojitelji paraziti na teretu drugih poreznih obveznika, dok bi djecu trebalo poslati u ionako pretrpane zagrebačke vrtiće: “Dosta je parazitiranja…..TREBA DELATI”, “Što stvarate potomstvo ako ne možete uzdržavati? Sebično.”, “Fala bogu da se ukida, i treba neka, jedino onaj tko ima dijete bolesno ili nešto to nikako, ali zdrava djeca koja ne trebaju sto posto brigu nek idu u vrtić, a vi radit.”, tek su neki od komentara korisnika Facebooka.

Ispod priloga RTL-a rijetki su komentirali kako mjeru treba proširiti i na državnu razinu, jer Hrvatska stoji iznimno loše po pitanju novorođenih.

I sami korisnici mjere otkrili su nam kako su s knedlom u grlu čitali prethodne komentare, a prilog RTL-a svodio se samo na financijski aspekt mjere, dok su izostavili brojne blagodati mjere, prvenstveno za dobrobit djece kao što je stalna prisutnost roditelja i sudjelovanje u odrastanju, veći utjecaj na odgoj, djeca koja nisu izložena zaraznim bolestima u kolektivima te vrijeme posvećeno obitelji.

U obitelji Klarić, suprug Tihomir je korisnik mjere roditelj odgojitelj, a majka je trenutno na porodiljnom.

Marija Klarić na Facebooku se požalila kako je RTL izrezao njihove izjave: “Od nedostatka mjesta u vrtićima do statistike. Stavljeno je ono što je njima odgovaralo. Jedino tema roditelja odgojitelja nije imala najavu… Dalje izrezano je dosta bitnih stvari i izvučeno ono što očito njima odgovara zloslutno pitanje o primanjima. Mi smo dali sve od sebe… I prije snimanja i nakon snimanja.”, napisala je razočarana Marija Klarić zbog čega ju je redakcija portala Narod.hr odlučila kontaktirati.

Za Narod.hr istaknula je kako RTL-u zamjera što je “financijska korist stavljena u prvi plan”.

“Nismo paraziti zato što želimo sudjelovati u odgoju svoje djece.”, kazala nam je u razgovoru u kojem je opisala važnost mjere za njihovu obitelj, djelomičnu sigurnost koju je mjera donijela, a ono što zabrinjava jest njena izjava kako se kao roditelj s više djece osjeća diskriminirano u društvu.

U državi koja bilježi konstantan par broja novorođenih, masovno iseljavanje, Klarići su samo jedna u nizu obitelji s više djece koja je razočarana izostankom konkretnih mjera i pomoći na razini države te su kao korisnici mjere izloženi napadima i stigmatizacijom. Opisuje ih se kao parazite, a u svemu tome sudjeluju mediji, ističe naša sugovornica.

Naime, u Zagrebu svaki roditelj s troje i više djece ima pravo na gradsku plaću od 4200 kuna neto ako se odrekne drugog posla i ostane doma s djecom koja onda ne smiju ići u vrtić. Marija Klarić kroničan nedostatak mjesta u vrtiću ističe kao jedan od najvećih problema, a upravo je to RTL izostavio.

“RTL je izostavio naš komentar vezan uz poteškoće s upisom u vrtić, a stavili su naglasak na financijsku korist. S drugim djetetom smo imali velike probleme baš zbog vrtića. U Zagrebu je konstanta borba s upisom, radom roditelja u popodnevnim smjenama kada vrtići ne rade. Roditelji koriste godišnji umjesto bolovanja jer je financijski isplativije, a vikendom vrtići ne rade, kao i osjetna diskriminacija roditelja s više djece… Osobno sam doživjela to da mi je prije povratka s porodiljnog postavljeno pitanje namjeravam li ponovno rađati. U RTL-ovom prilogu je izostavljen i naš prijedlog da se mjerom obuhvati cijelu Hrvatsku. Protiv mjere su oni koji žele zaustaviti demografski rast u cilju raseljavanja.”, otkrila nam je Marija.

I otac obitelji koji ima status roditelja odgojitelja istaknuo je problem sigurnosti, jer se mjerom stalno licitira.

“Nemamo nikakvu sigurnost jer oni su poslali poruku da nema sigurnosti. Stvari su kritične. Tu su i krediti i sve. Što sad dalje?”, pitao je Tihomir Klarić, roditelj odgojitelj.

Što je RTL naveo?

RTL je naglasio kako je “mjera zaživjela izgleda i više nego što se očekivalo pa je njezin godišnji trošak postao veći od pola milijarde kuna jer mjeru koristi već 5330 roditelja. Jedni kažu da mjera čak šteti razvoju djece jer umjesto da se druže s vršnjacima u vrtiću, sjede doma s tatama ili mamama. Drugi pak kažu daje zahvaljujući baš toj mjeri Zagreb jedini grad koji ima veći broj rođene djece nego prije pet godina.”

RTL je naveo i kako je gledano od strane nove vladajuće garniture u Zagrebu ova mjera neviđeni trošak i ustvrdili kako ona nije urodila baby boomom.

“Za 5400 roditelja odgojitelja godišnji se izdvoji pola milijarde kuna, a usporedbe radi, za vrtiće u koje ide 35000 djece 100 milijuna – ili pet puta manje. Ipak, ako pogledamo broj rođenih od 2016. u Zagrebu, kada je pokojni gradonačelnik najavio projekt – mjera nije urodila baby boomom. Tada je rođeno 8120 beba. Godinu kasnije 44 djece manje. 2018. bila je godina u kojoj se bilježi porast – bilo je 159 beba više. No već 2019 173 manje.”, navodi RTL. U svoju statistiku doduše nisu uvrstili koliko je od rođenih, treće ili sljedeće dijete u obiteljima. S ovakvom se analizom ne slaže ni demograf Stjepan Šterc koji je mišljenja da je mali rast bolji nego veliki pad.

“Ona sasvim sigurno pomaže, zaustavila je trendove u Zagrebu. U usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj ona pokazuje da je imala smisla. Tako da, sasvim sigurno bi smanjio broj rodnosti,kada bi se ovo ukinulo”, poručio je Stjepan Šterc, demograf.

Gubitak stanovništva, zatvaranje škola…

Naše škole su opustjele, u sedam godina izgubili smo 51 tisuću đaka i prijeti demografski i radni raspad zemlje. Mjera roditelj odgojitelj je nužno potrebna demografska, a ne socijalna mjera i važno je neumorno raditi na tome da se obitelji osjećaju sigurno.

Djeca su naša budućnost, jedini način da se svijet razvija s ljubavlju i da svaki daljnji naraštaj bude još bolji. Zato moramo davati potporu djeci, štititi ih i što bolje obrazovati, ali i vezati uz obitelj. Hrvatska je opterećena niskim natalitetom i iseljavanjem što sve više oblikuje našu demografiju i kvalitetu života. Sve je to rezultat i nepovoljnog ekonomskog okruženja, besperspektivnosti i nemogućnosti stvaranja kvalitetnih životnih uvjeta. Država mora žurno osmisliti i ponuditi jamce opstanka, primijetio je diplomirani ekonomist Mijo Jukić.

Imamo li sposobne političare koji će prionuti rješavanju ovog problema?

Izvor: narod.hr