Novi pristup pronatalitetnoj politici: Više roditelja će dobivati dječji doplatak, ali se ukidaju olakšice na djecu
8. travnja 2016.

Iako se zauzima za pronatalitetnu politiku, Vlada planira ukinuti porezne olakšice na djecu i druge uzdržavane članove obitelji. Umjesto toga, predložit će alternativni model za koji tvrde da će biti pravedniji i proširiti broj roditelja koji će imati pravo na dječji doplatak. No oporbe i udruge tvrde da će najviše biti pogođeni najsiromašniji.

Zbog tih olakšica godišnje se u proračun uplati gotovo dvije i pol milijarde kuna poreza manje. Umjesto toga, uvest će se novi sustav kojim bi se umanjivala obveza plaćanja poreza, ovisno o broju djece. Prvi potpredsjednik Vlade odbacuje kritike da se nije brinulo za one s najnižim primanjima.

Novi sustav predviđa da obitelj s dvoje djece i prosječnom plaćom profitira za nešto više od 100 kuna mjesečno, dok bi oni s većim plaćama bili na gubitku za 340 kuna. Oni čija je plaća oko minimalne na papiru bi trebali profitirati, ali za njih trenutačno novca nema.

Od predloženih mjera ništa dobro ne očekuje ni bivša ministrica. Novca nema, ovo je prva godina nakon četiri godine da se proračun Ministarstva socijalne politike i mladih smanjuje. 100 milijuna kuna samo na zajamčenoj minimalnoj naknadi, dakle socijalnoj naknadi koja ide onima koji su najugroženiji, istaknula je Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne politike i mladih.

Novi bi sustav trebao povećati i imovinski prag za isplatu dječjeg doplatka, za što će iz proračuna trebati izdvojiti više od 200 milijuna kuna, piše HRT.

Photo: Barney Moss/flick

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža