Novi list prevario čitatelje lažnim naslovom o školama za dječake i djevojčice
24. listopada 2016.

Za praćenje vrlo posjećene međunarodne konferenciji koju je u petak i subotu, 21. i 22. listopada pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Ministarstva obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje organizirala udruga U ime obitelji – akreditirala se i novinarka Dopisništva Zagreb riječkog Novog lista Ljerka Bratonja Martinović. Tekst je objavljen pod naslovom: Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje “ženskih” i “muških” škola.

Nećemo ulaziti dublje u neprofesionalnost izvješćivanja gospođe Bratonja Martinović, koje, ako vas zanima, možete vidjeti u svim njezinim tekstovima o aktivnostima udruge U ime obitelji. Navest ćemo samo par primjera pristranosti i manipulacije: tako je gospođa Bratonja Martinović, na primjer, navela da je pokrovitelj konferencije predsjednica RH, a nije navela da su pokrovitelji i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Nije navela osnovne podatke o samoj, dvodnevnoj konferenciji, koji se obično navode kako bi čitatelj imao cjelovitu, a ne izmanipuliranu informaciju – na primjer, da je to 2. Međunarodna konferencija u organizaciji udruge U ime obitelji, da se prva bavila ekonomskom važnosti obitelji, da je sudjelovalo više od 250 učitelja, profesora, pedagoga, roditelja i psihologa te da je konferencija imala osam panela i 14 radionica.

 

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2016/10/Program-HR-2016-4.10.2016-1.pdf” title=”program-hr-2016-4-10-2016-1″]

Ali, vratimo se na prvi panel pod naslovom Školski sustavi u Hrvatskoj i svijetu koji je zanimao Novi list. Tako je bivši ministar obrazovanja, prof. Šustar, govorio o Izazovima suvremenog hrvatskog obrazovnog sustava, pa onda Ignasi Grau o Sustavima odgoja i obrazovanja u svijetu, povezujući index slobode obrazovanja sa ljudskim pravima i slobodama u brojnim državama, a onda su prikazana dva, alternativna modela obrazovanja – odvojene škole za dječake i djevojčice tehomeschooling ili obrazovanje kod kuće koje je moguće u Sloveniji, a koje zakon ne dopušta u Hrvatskoj.

Počela druga međunarodna konferencija udruge U ime obitelji: Prve rasprave o obrazovanju u Hrvatskoj, kod kuće i u školama za dječake i djevojčice

dsc_4343 dsc_4429 dsc_4490 dsc_4581

A evo i par riječi o lažnom naslovu: „Konzervativci traže jednospolni sustav: Markić i Šustar za uvođenje „ženskih“ i „muških“ škola” – koji, po svemu sudeći, nema cilj informirati čitatelje već povećati čitanost članka lažnim naslovom i huškati čitatelje na osobe s čijim se stavovima novinarka i njezini urednici ne slažu.

Kao prvo, konferenciju i predavanje o zasebnim školama za djevojčice i dječake organizirala je udruga U ime obitelji, nikakvi „konzervativci“. Zašto je urednik dopisništva Zagreb, Jasmin Klarić, ovu konferenciju ili temu odlučio, za razliku od svih drugih konferencija o kojima Novi list izvješćuje – pripisati nejasno definiranom pojmu ili skupini „konzervativci“ – stvarno ne znamo. Otkud urednik Jasmin Klarić zna da „konzervativci“ „traže jednospolni sustav“ ne znamo, ali on je to sigurno temeljito proučio, kontaktirao sa svojim zagrebačkim dopisništvom više osoba ili udruga koje sebe definiraju kao „konzervativce“ i onda uvrstio u naslov. Opet, ne znamo, kakve to ima veze s konferencijom koju je organizirala udruga U ime obitelji.

Kao drugo, o kome god da se radi – maglovitim „konzervativcima“ ili udruzi U ime obitelji – niti je na konferenciji „tražen“ jednospolni sustav niti ga itko treba tražiti, jer je on osiguran zakonom i u Hrvatskoj postoji više škola koje pohađaju samo dječaci ili samo djevojčice.

Kao treće – zašto su novinarka i urednik izdvojili da su „Markić i Šustar“ za „uvođenje ženskih i muških škola“ – kad su te škole već uvedene – ostavljamo na promišljanje našim čitateljima. I zašto nije navedeno da su i Markić i Šustar javno izrazili da bi bilo dobro da se onim roditeljima koji to žele – trebalo u Hrvatskoj zakonom omogućiti da sami, kod kuće, obrazuju svoju djecu koja onda ispite polažu u školi u kojoj su prijavljeni?! Možda zato što bi naslov koji iz toga proizlazi: „Markić i Šustar traže da roditelji sami kod kuće obrazuju svoju djecu“ zvučao prelažno čak i Novom listu?

Isto tako, razmišljanje sociologa i pedagoga Zlatka Miliše sa zadarskog sveučilišta, koji mogućnost roditelja da u 21. stoljeću biraju za svoju djecu obrazovni model koji drže najprikladnijima za njih – doživljava kao „podjelu“ društva – prepuštamo čitateljima da sami interpretiraju. S druge strane, tko zna kako mu je informacije iznesene na konferenciji i predstavila novinarka Bratonja Martinović… možda je i on mislio, kao i mnogi prevareni čitatelji – da „konzervativci“ traže da se miješane škole u Hrvatskoj zamijene onima za dječake i djevojčice.

Izvor: narod.hr

Foto: uimeobitelj.net

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža