Novi list objavio ispravak još jednog naslova kojim su prevarili brojne čitatelje i novinare
2. prosinca 2016.

Novi list objavio je odgovor udruge U ime obitelji na članak objavljen 23. listopada 2016. godine pod naslovom „Pod pokroviteljstvom predsjednice: Na skupu udruge „U ime obitelji“ homoseksualnost izjednačena s pedofilijom i zoofilijom“.

Navode kako je u tekstu objavljenom u Novom listu “iznesen niz netočnih i tendecioznih informacija o konferenciji udruge U ime obitelji  „Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti“. Na konferenciji  “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti”, održanoj pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, homoseksualnost nije izjednačena s pedofilijom i zoofilijom niti je prof. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta u Splitu u svom izlaganju na konferenciji upitao “ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i »vezu« između čovjeka i životinje”. ”

Foto: snimka zaslona
Foto: snimka zaslona

Riječ je o članku u Novom listu u kojem su potpuno iskrivili izlaganje  uglednog profesora medicinskog fakulteta, prof. dr. Zvonka Rumboldta, profesora emeritusa Sveučilišta u Splitu, održanog u subotu, 21. listopada pod naslovom „Kako je znanost razbila mit o rodnoj ideologiji“.

 Novi list objavio ispravak naslova kojim su prevarili brojne čitatelje i novinare

Neistinu koju su objavili nastavili su prenositi drugi novinari i mediji ne provjeravajući je s udrugom U ime obitelji – je li doista prof. dr. Zvonko Rumboldt na konferenciji  “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” rekao to što navodi Novi list. Na portalu narod.hr objavljeno je što je prof. Rumboldt doista izložio.

Novi list u kampanji blaćenja opet prevario čitatelje lažnim naslovom: Evo što je o najnovijem znanstvenom istraživanju izložio prof. dr. Zvonko Rumboldt

Donosimo cijeli odgovor udruge U ime obitelji upućen Novom listu:

Poštovani,

Dana 23. listopada 2016. godine objavljen je članak autorice Bojane Mrvoš Pavić na portalu www.novilist.hr pod naslovom „Pod pokroviteljstvom predsjednice: Na skupu udruge ‘U ime obitelji’ homoseksualnost izjednačena s – pedofilijom i zoofilijom” te istog dana u tiskanom izdanju Novog lista na str. 3 pod naslovom “Rumboldt izjednačio homoseksualnost s pedofilijom i zoofilijom”.

U naslovu članka autorica netočno navodi da je “na skupu udruge “U ime obitelji” homoseksualnost izjednačena s – pedofilijom i zoofilijom”, a u tekstu članka pogrešno navodi da se prof. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta u Splitu upitao “ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i »vezu« između čovjeka i životinje”. Naprotiv, prof. Rumboldt je pedofiliju i zoofiliju spomenuo govoreći o promjenama definicija i kategorizacija poremećaja koje donosi Svjetska zdravstvena organizacija, a osvrnuvši se na činjenicu da je 1990. godine u terminologiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukinut pojam spola, a umjesto njega uveden pojam roda. U tom kontekstu postavio je pitanje hoće li činjenica da SZO spolnu orijentaciju biseksualaca ne smatra poremećajem dovesti u nekim državama do zahtjeva za poligamijom, a podsjetivši slušatelje kako se pedofilija, fetišizam, voajerizam, ekshibicionizam i sadomazohizam još uvijek smatraju poremećajima seksualne preferencije iako postoje osobe koje ne žele promijeniti tu svoju preferenciju, postavio je pitanje koje to kriterije SZO veže uz ove seksualne preferencije, a koje uz seksualne preferencije poput homoseksualnosti ili biseksualnosti.

Nadalje, autorica pogrešno navodi da je prof. Rumboldt prezentirao istraživanje sociološkog časopisa The Atlantis. Točna i cjelovita informacija je da je prof. Rumboldt u svom izlaganju u sklopu panela „Kako je znanost razbila mit o rodnoj ideologiji“ predstavio izvješće objavljeno u časopisu The New Atlantis pod naslovom „Seksualnost i rod: Rezultati iz bioloških, psiholoških i društvenih znanosti” autora s medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins. Profesor Rumboldt je naveo kako ovo najnovije izvješće pokazuje da uvjerenje da je “rodni identitet” urođeno, nepromjenjivo ljudsko svojstvo neovisno o biološkom spolu – tako da osoba može biti „muškarac zarobljen u ženskom tijelu” ili „žena zarobljena u tijelu muškarca” – nije utemeljeno na znanstvenim dokazima.

Sukladno odredbama članka 56. Zakona o medijima (NN br. 59/2004, 84/2011 i 81/2013), pozivam Vas da u cijelosti, na istim stranicama portala gdje se nalazi i sporni članak te u tiskanom izdanju Novog lista, objavite ovaj odgovor:

„Dana 23. listopada 2016. objavljen je članak autorice Bojane Mrvoš Pavić na portalu www.novilist.hr pod naslovom „Pod pokroviteljstvom predsjednice: Na skupu udruge “U ime obitelji” homoseksualnost izjednačena s – pedofilijom i zoofilijom” te u tiskanom izdanju Novog lista na str. 3 pod naslovom “Rumboldt izjednačio homoseksualnost s pedofilijom i zoofilijom” u kojem je iznesen niz netočnih i tendencioznih informacija o konferenciji udruge U ime obitelji “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti”.

Na konferenciji “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti”, održanoj pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, homoseksualnost nije izjednačena s pedofilijom i zoofilijom niti je prof. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta u Splitu u svom izlaganju na konferenciji upitao “ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i »vezu« između čovjeka i životinje”. Naprotiv, prof. Rumboldt je pedofiliju i zoofiliju spomenuo govoreći o promjenama definicija i kategorizacija poremećaja koje donosi Svjetska zdravstvena organizacija, a osvrnuvši se na činjenicu da je 1990. godine u terminologiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukinut pojam spola, umjesto kojeg je uveden pojam roda. U tom kontekstu postavio je pitanje hoće li činjenica da SZO spolnu orijentaciju biseksualaca ne smatra poremećajem dovesti u nekim državama do zahtjeva za poligamijom. Podsjetivši slušatelje kako se pedofilija, fetišizam, voajerizam, ekshibicionizam i sadomazohizam još uvijek smatraju poremećajima seksualne preferencije iako postoje osobe koje ne žele promijeniti tu svoju preferenciju, postavio je pitanje i koje to kriterije SZO veže uz ove seksualne preferencije, a koje uz seksualne preferencije poput homoseksualnosti ili biseksualnosti.

Prof. Rumboldt je u svom izlaganju u sklopu panela ‘Kako je znanost razbila mit o rodnoj ideologiji’ predstavio izvješće ‘Seksualnost i rod: Rezultati iz bioloških, psiholoških i društvenih znanosti’ autora s medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins objavljeno u časopisu The New Atlantis, a ne u časopisu The Atlantis, kako je navedeno u članku. Tom je prilikom naveo da ovo najnovije izvješće pokazuje kako uvjerenje da je ‘rodni identitet’ urođeno, nepromjenjivo ljudsko svojstvo neovisno o biološkom spolu – tako da osoba može biti „muškarac zarobljen u ženskom tijelu” ili „žena zarobljena u tijelu muškarca” – nije utemeljeno na znanstvenim dokazima.

Slijedom svega navedenog, naslov članka ‘Pod pokroviteljstvom predsjednice: Na skupu udruge “U ime obitelji” homoseksualnost izjednačena s – pedofilijom i zoofilijom‘, tendenciozno i pogrešno navodi čitatelja da je na konferenciji udruge U ime obitelji, koja je održavala pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, homoseksualnost izjednačena s pedofilijom i zoofilijom, čime je nanesena šteta ugledu konferencije.“

S poštovanjem,

Željka Markić

Predsjednica udruge U ime obitelji

 

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža